Piața construcțiilor din România a atins maxime istorice în ultimii doi ani datorită investițiilor publice crescute, finanțate atât din fonduri naționale, cât și europene. În același timp, cererea din partea pieței rezidențiale a rămas limitată din cauza procesului lent de autorizare pentru noile dezvoltări din București.
În sectorul autostrăzilor, România are în prezent aproximativ 800 km de drumuri de mare viteză în construcție, comparativ cu o rețea existentă de 1.100 km. Sute de secțiuni suplimentare de autostradă sunt, de asemenea, în diferite stadii de dezvoltare, unele fiind deja scoase la licitație, conform unui raport al Colliers.
Investițiile majore nu se limitează la infrastructura rutieră; modernizarea căilor ferate este, de asemenea, în curs, iar în prima jumătate a acestui an a început construcția mai multor spitale regionale majore.
Guvernul a cheltuit peste 11 miliarde de euro pentru proiecte de capital susținute de UE în prima jumătate a anului 2024, reprezentând aproximativ 3,3% din PIB. În comparație, în aceeași perioadă din 2019, cheltuielile de investiții ale statului au fost de 3,5 miliarde de euro, sau aproximativ 1,6% din PIB.
„Dincolo de factorii externi imprevizibili, în special preocupările legate de economia globală, schimbările viitoare în regimul fiscal pentru lucrătorii din construcții și reformele fiscale mai ample din România ar putea reprezenta provocări. În plus, întârzierea României în implementarea reformelor necesare pentru a menține accesul la fondurile UE poate introduce dificultăți suplimentare. Prin urmare, deși anticipăm rezultate pozitive comparativ cu anii recenți, atingerea unor noi maxime pare puțin probabilă. În acest context, ne așteptăm ca presiunile asupra pieței construcțiilor să se diminueze în următorul an și jumătate”, spune Alexandru Atanasiu, Board Member & Head of Construction Services în cadrul Colliers.
Experții agenției concluzionează că, pe termen mediu, piața construcțiilor rămâne puternică, cu o cerere robustă din partea beneficiarilor și un flux constant de proiecte pentru companiile de construcții.