Energia regenerabilă devine „noul normal” în sectorul imobiliar local

Ovidiu Posirca

, Real Market

Clădirile independente energetic și cu o amprentă redusă de carbon sau chiar zero emisii vor deveni tot mai căutate în viitor de investitori și companii chiriașe, motiv pentru care dezvoltatorii au accelerat procesul de integrare a sistemelor de energie din surse regenerabile. Varianta cea mai populară se dovedește cea a panourilor solare care sunt montate pe acoperișurile clădirilor, fie că vorbim de birouri, depozite, centre comerciale sau blocuri de locuințe.

Prețul crescut la energie este doar unul din factorii pe care companiile imobiliare îi au în vedere atunci când demarează o investiție în generarea energiei verzi pentru propriile proiecte. De fapt, dezvoltatorii urmăresc propriile agende de sustenabilitate sub principiile ESG și se așteaptă la o cerere crescută pentru clădiri care respectă aceste criterii în anii următori.

„Pactul verde european (Green Deal – n.red.) va pune presiuni din ce în ce mai mari și pe legislația națională, având în vedere că avem ținte la nivel european privind energia regenerabilă. Clădirile noi care se construiesc în prezent trebuie să îndeplinească standardul nZEB, iar una dintre componentele esențiale este utilizarea surselor de energie regenerabile”, a precizat Oana Stamatin, ESG chief officer | CEE & Romania la Colliers, pentru Real Estate Magazine. Astfel, minim 30% din energia primară necesară unei clădiri noi trebuie să fie produsă din surse regenerabile, fie de la fața locului, fie produse pe o rază de maximum 30 de kilometri. Tocmai de aceea, proiectele nou-livrate pe piață folosesc tot mai mult panouri solare sau pompe de căldură.

iulius mall suceava panouri fotovoltaice 1024x597 - Energia regenerabilă devine „noul normal” în sectorul imobiliar local

„Contextul legislativ vine completat de către țintele de decarbonizare ale proprietarilor clădirilor existente, care pot fi atinse fie prin renunțarea completă la combustibilii fosili, achiziționarea de energie verde din sistem sau producerea, la fața locului, de energie din surse regenerabile”, mai spune Oana Stamatin.

Viteza adoptării soluțiilor de energie regenerabilă în sectorul imobiliar depinde și de capacitatea de absorbție a costurilor aferente de către utilizatorii finali. Pentru birouri, cel puțin, avansul este mai rapid deoarece companiile multinaționale au deja strategii de sustenabilitate destul de clare care implică și folosirea unor spații de lucru prietenoase cu mediul.

„Fără îndoială, investițiile în energie regenerabilă sunt esențiale, iar factorul care a determinat companiile să investească în proiecte care să diminueze consumul de energie a fost creșterea costurilor cu utilitățile. Fiecare dezvoltator analizează și ia în calcul instalarea panourilor solare, nu doar din motive comerciale, ci și pentru că sustenabilitatea va juca, în următorii ani, un rol important în redresarea companiilor. Și în cazul Speedwell va exista, cu siguranță, un cost și o perioadă de tranziție, dar strategia noastră ESG este să vizăm clădirile cu zero emisii de carbon”, a explicat Jan Demeyere, arhitect și cofondator Speedwell, pentru Real Estate Magazine.

Pe lângă costurile ridicate la energie, un factor important pentru investițiile dezvoltatorilor în soluțiile verzi îl reprezintă și eforturile de încetinire a fenomenului de încălzire globală. Cel puțin la nivel european, ținta este ca întreg continentul să devină neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.

„Cu siguranță, în maximum cinci ani, atât sursele de energie regenerabilă, cât și materialele sustenabile de construcții vor fi un standard, atât în dezvoltările comerciale, cât și în segmentul rezidențial. Astfel, pe lângă panouri solare și pompe de căldură, cele mai noi clădiri sunt proiectate cu sisteme pasive de încălzire și ventilație integrate în structură. În plus, sunt testate materiale care pot crește eficiența energetică a clădirilor, de la aerogel pentru diminuarea pierderilor de energie prin ferestre, până la fațade din materiale derivate din lemn care permit o ventilație și o izolare superioară comparativ cu materialele sintetice”, a declarat Ilinca Timofte, head of research în cadrul agenției de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, pentru Real Estate Magazine.

Implementare accelerată a energiei verzi în proiectele imobiliare

Ținta „net-zero emisii” urmărită de dezvoltatorii imobiliari internaționali se regăsește și în obiectivele companiilor locale.

De exemplu, IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, care vor produce 5.500 MWh anual. Întreaga producție va fi folosită pentru consumul grupului, iar investiția în sisteme se ridică la 3,5 milioane de euro.

De energia generată prin noua soluție vor beneficia toate funcțiunile proiectelor IULIUS – proiecte mixte, malluri şi clădiri office – și se estimează că se va realiza o economie de aproximativ 10% din totalul energiei consumate la nivel de grup.

În continuare, dezvoltatorul local are în lucru o strategie de decarbonizare a întregului portofoliu și atingerea țintei net-zero emisii. În acest proces, IULIUS primește asistența IFC, membră a Băncii Mondiale.

Good to know

3,5 milioane de euro a investit IULIUS pentru dotarea proiectelor cu panouri fotovoltaice

Grupul imobiliar NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de spații comerciale din România, va dota cu panouri fotovoltaice și Promenada Craiova, noul mall care se va deschide în toamna acestui an. La nivel regional, fondul are propriul program de energie verde și instalase deja zece sisteme fotovoltaice anul trecut, cu perspectivă de majorare a investițiilor anul acesta.

În Capitală, dezvoltatorul local River Development va finaliza, la sfârșitul acestei primăveri, o investiție de peste 1 milion de euro într-un sistem fotovoltaic în Sema Parc. Producția de energie curată va acoperi parțial consumul de electricitate a trei clădiri din proiect.

Tot în București, compania imobiliară locală Genesis Property a finalizat instalarea a 1.000 de panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor din YUNITY Park, în urma unei investiții de 1 milion de euro.

Pe segmentul industrial, CTP va instala un sistem fotovoltaic cu capacitatea de 1,5 MW în proiectul CTPark Bucharest. Dezvoltatorul are deja în operare un sistem asemănător la un alt parc industrial în apropiere de București.

Good to know

Sistemele de energie verde se traduc prin costuri de dezvoltare mai ridicate cu aproximativ 20%

„Toate aceste sisteme se traduc prin costuri de dezvoltare mai ridicate cu aproximativ 20%, însă pe termen mediu și lung, acestea vor fi amortizate prin reducerea cheltuielilor de administrare și operare a clădirilor, precum și prin atragerea mai ușoară a potențialilor chiriași”, a punctat Andrei Ianculescu, head of project management în cadrul agenției de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, pentru Real Estate Magazine.

În zona rezidențială, sistemele de energie regenerabilă își fac gradual intrarea, iar în prezent sunt dezvoltatori care promovează proiecte cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice care elimină costul întreținerii pentru rezidenți. Însă ofertele sunt destul de limitate în acest moment, iar piața per ansamblu se confruntă cu o încetinire semnificativă a cererii de locuințe din cauza costurilor de finanțare ridicate ale băncilor.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.49.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA