Sondaj Genesis Property: două treimi dintre români cred că sistemul hibrid de lucru va domina anul 2023

Alex Moldovan

, Real Market

Peste patru din 10 români cred că un sistem hibrid, cu 3-4 zile pe săptămână de muncă de la birou, va domina anul 2023, iar mai mult de un sfert mizează pe sistemul cu 1-2 zile pe săptămână la birou.

În același timp, un sfert dintre angajați cred că munca exclusiv de la birou va fi preponderentă în acest an, și doar 7% pariază pe munca exclusiv remote, arată un sondaj inițiat în luna octombrie de Genesis Property, în rândul a 1.031 de respondenți din toată țara.

„Studiul ne confirmă că viitorul muncii este hibrid. Angajații doresc flexibilitatea de a lucra de acasă sau de la birou, în funcție de nevoile și preferințele lor unice. În același timp, înțelegem valoarea colaborării și a socializării în persoană pentru stimularea inovației și construirea unor relații puternice în echipă. Tocmai pentru a satisface această nevoie, dezvoltăm YUNITY Park, un concept modern ce prioritizează, prin intermediul ecosistemului de opțiuni, flexibilitatea, confortul și colaborarea, esențiale pentru companii în misiunea lor de a atrage și de a păstra talentele de top”, declară Maria Jianu, Commercial Real Estate Manager, Genesis Property.

Rezultatele studiului relevă că principalul beneficiu al prezenței fizice este interacțiunea în persoană cu colegii, iar 90% dintre respondenți consideră că facilitățile de la birou eficientizează comunicarea internă. Același procent (90%) este asociat persoanelor care cred că existența unor spații dedicate socializării și timpului liber ajută la integrarea mai facilă în colectiv și la consolidarea echipelor, dar și la un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală. De asemenea, 8 din 10 respondenți consideră că astfel de spații le pot economisi timp.

Principalele așteptări ale românilor față de angajatori sunt ca aceștia să creeze condiții mai bune de lucru la birou, ca spațiu și facilități (48,7%), să ofere mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber alături de colegi (32,1%) și să ajute angajații să se integreze mai bine în echipă (26,4%).

Jumătate din angajați vor parcuri și spații verzi lângă birou, peste o treime mizează pe zone pentru activități de recreere, și mai bine de un sfert vor, în proximitate, zone de restaurante și cafenele.

În ceea ce privește șansele crescute ale angajaților care vin la birou la promovare sau la o mărire de salariu, părerile românilor sunt împărțite – 15,2% sunt siguri de acest lucru, 37,5% spun că există o probabilitate, 33,2% spun că probabilitatea este ca acest lucru să nu se întâmple, iar 13,9% sunt siguri că prezența la birou nu va aduce și sporul salarial.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA