Cele mai inovatoare proiecte logistice și industriale din Europa

Proiectele industriale care integrează facilități logistice inovatoare și soluții eficiente de mentenanță au fost apreciate în cadrul unei competiții găzduite de către MIPIM, cel mai important eveniment dedicat industriei imobiliare europene, care are loc la Cannes.

Sectorul industrial înregistrează un volum consistent de investiții pe piața europeană, datorită cererii tot mai mari din partea consumatorilor care comandă tot mai multe produse online cu livrare la domiciliu. În piața din Europa Centrală și de Est (CEE), investițiile în proiecte industriale au totalizat 1 miliard de euro în prima jumătate a anului, echivalent cu o cotă de 20% din volumul total atras de sectorul comercial, potrivit unui raport al agenției de consultanță imobiliară Avison Young.

LCP Trecate

Trecate, Italia

Logistics Capital Partners a dezvoltat un nou sediu central de distribuție globală pentru cel mai mare retailer global de mărci de lux, Kering. Vânzarea clădirii a atins un preț-record în 2020, anul în care a fost finalizată. În plus, proiectul a obținut ratingul de mediu LEED Platinum – cea mai bine cotată clădire din Europa, și a încorporat una dintre cele mai mari instalații de panouri solare pe acoperiș, la care s-au adăugat puțurile de încălzire geotermală.

LCP Trecate 1024x597 - Cele mai inovatoare proiecte logistice și industriale din Europa

Proiectul a fost realizat pe baza unui concept al arhitecților de la The Blossom Avenue Partners.

Panattoni Amazon Swindon BTS

Swindon, Marea Britanie

Panattoni Swindon 2.3 este cea mai mare clădire logistică din clasa sa din Marea Britanie. Este un proiect realizat pentru cel mai mare retailer de comerț electronic din lume, Amazon. Cu o suprafață totală de 213.677 de metri pătrați, proiectul situat în Swindon are integrate soluții avansate de automatizare și este cel mai mare centru de fulfilment al Amazon din Europa. Cu o valoare de 210 milioane de lire sterline, dezvoltarea reprezintă, de asemenea, cea mai mare tranzacție de finanțare la termen a unui singur activ negociată și tranzacționată vreodată în istoria Regatului Unit. Cheltuielile totale de capital pentru acest proiect unic au depășit 400 de milioane de lire sterline.

Panattoni 1024x576 - Cele mai inovatoare proiecte logistice și industriale din Europa

Proiectul dezvoltat de Panattoni s-a bazat pe un concept al arhitecților de la studioul Ashton Smith.

Prologis Park Moissy2 DC1 – Carbon Neutral BTS pentru Monoprix

Moissy Cramayel, Franța

Situată în regiunea Grand Paris Sud, această platformă de mare anvergură a fost complet reconstruită pe o fostă zonă industrială dezafectată, pe baza unei abordări care îmbină inovația și dezvoltarea durabilă. Aceasta va fi prima platformă logistică din lume care va fi certificată „Zero Carbon”, din faza de construcție și pe tot parcursul utilizării sale în următorii 50 de ani, de către International Living Future Institute. Cu o suprafață de 100.000 de metri pătrați, platforma este utilizată în prezent de Monoprix pentru o perioadă minimă de 12 ani și este echipată cu tehnologia robotizată dezvoltată de compania franceză Exotec.

Prologis 1024x576 - Cele mai inovatoare proiecte logistice și industriale din Europa

Arhitecții de la A26 au conceput proiectul care a fost dezvoltat de către Prologis France.

Parcare reversibilă din lemn

Dijon, Franța

Clădirea este alcătuită dintr-o structură de lemn cu un volum care găzduiește opt semi-niveluri de parcare pentru a se integra mai bine în panta naturală a terenului. Parcarea include 565 de locuri pentru autoturisme și 12 locuri pentru vehicule pe două roți, precum și spații cu stații de încărcare pentru vehicule electrice. Atunci când tranziția modurilor de transport ale viitorilor utilizatori va face ca acest serviciu să devină învechit, natura demontabilă a parcării va putea lăsa loc pentru o nouă ocupare. Reversibilitatea acestei structuri participă la obiectivul unei eventuale tranziții către o utilizare preponderentă a transportului în comun.

Proiectul dezvoltat de către LCDP a fost realizat de arhitecții biroului GRAAM architecture.

Parcare 1024x768 - Cele mai inovatoare proiecte logistice și industriale din Europa

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.46.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA