Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

Ovidiu Posirca

, Real Style

În zona nord-vestică a Capitalei, Cityring Development și EVERGENT Investments au demarat lucrările de construcție la noua fază a unui „urban resort” în care componenta peisagistică are un rol important în crearea unei comunități rezidențiale în adevăratul sens al cuvântului.

Atria Urban Resort se ridică pe un teren de nouă hectare, pe platforma unei foste fabrici de bere construită într-o altă eră și care aștepta o nouă menire odată cu extinderea orașului, după cum explică Liria Themo, marketing manager al complexului.

„Investiția dezvoltatorului a debutat cu demolări și implozii, cu o pregătire anevoioasă a terenului, care a indus costuri semnificative. Însă efortul a meritat din plin! Am construit un ansamblu rezidențial bazat pe ideea de sustenabilitate și suntem siguri că respectul acordat împrejurimilor și păstrarea valorii cartierelor din vecinătate au fost catalizatoare. Complexul nostru are acel «bun-simț» de a nu impacta negativ cartierele din jur, fiind construit în spiritul unui urbanism ordonat și uniform”, a declarat Themo pentru Real Estate Magazine.

MG 0401 copy 1024x717 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

Compania a livrat integral primele două faze ale proiectului, reprezentând în total 560 de apartamente, și a demarat noua etapă de dezvoltare prin care se vor mai adăuga încă 350 de apartamente.

Good to know

Încă 350 de apartamente, în noua fază de dezvoltare

Linia arhitecturală a complexului este dominată de blocuri de apartamente preponderent P+4 cu distanțe de minimum 30 de metri între ele, garsoniere spațioase, apartamente cu terase, cu grădini sau logii. Regimul mic de înălțime, spațiile verzi extinse, simplitatea elegantă a fațadelor care amintesc de perioada interbelică, dar, în același timp, și arhitectura hotelieră reprezintă o contribuție la îmbunătățirea estetică a unui spațiu care a primit o nouă viață prin investiția în proiect.

Liria Themo consideră că Bucureștiul a cunoscut o dezvoltare haotică în ultimii 30 de ani, deseori dezvoltatorii lăsându-se seduși doar de cifre și profituri, iar rezultatul fiind, din păcate, delapidarea esteticului.

IMG 4752 copy 1024x674 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

„Micul Paris din sud-estul Europei a decăzut într-un peisaj urban cvasioriental. Kilometri de termopane au pus stăpânire pe bijuteriile interbelice bucureștene, transformându-le într-un kitsch care se laudă cu modernismul și argumentează cu eficiența energetică. Cumpărătorii de apartamente, însă, au devenit azi mult mai conștienți, sunt mai selectivi și au înțeles că alegerile lor stau nu doar la baza confortului personal, ci și la baza evoluției orașului. Cumpărătorii devin mai responsabili cu mediul decât s-au așteptat dezvoltatorii. Concurența comercială în domeniul imobiliar a născut afinități elective și a dat o putere nemărginită cumpărătorului”, opinează marketing managerul.

Povești de design transformate în realitate

Themo s-a ocupat de amenajarea locuințelor model din cadrul proiectului, iar acestea au fost create într-o linie marcată de diversitate.

Picioroange copy 768x1024 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

„Prin amenajarea studioului Pop Art, a apartamentului cu două camere Urban Living în stil de loft newyorkez sau Romanian Industrial cu elemente folclorice și a apartamentului de trei camere Hamptons Living, am creat povești pentru cumpărători imaginari. M-am gândit fie la cuplul tânăr aflat la început de drum, fie la proaspeții însurăței, mândri de rădăcinile lor, dar în trend și legați de tot ce înseamnă viață urbană, fie la familia care își clădește o viață mai bună într-un cartier select din București”, detaliază Themo. Gestionarea componentei de design a locuințelor a venit după experiența pe care ea a acumulat-o de-a lungul proiectării și dezvoltării complexului.

IMG E9010 copy 897x1024 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

Costul de amenajare al unui apartament poate fi acoperit fără probleme datorită rezervei financiare obținute din cota de TVA redusă la 5%. De altfel, aproape toate locuințele din complex s-au încadrat, ca preț, pentru această facilitate și acest lucru a permis vânzarea integrală a apartamentelor cu patru camere din a doua fază.

Designul interior era deja un hobby al lui Themo, pe care ea l-a experimentat prima dată cu locuințele prietenilor atunci când a devenit mamă. De fapt, ea avea o înclinație spre zona estetică și creativă, fiind pasionată de pictură și fotografie, la care s-au adăugat studii universitare în domeniul comunicării la New York.

Good to know

Conceptul proiectului, realizat de peisagistul francez Nicolas Triboi

Liria Themo subliniază că apartamentele model sunt o modalitate plăcută pentru vizitatori de a descoperi proiectul, după surpriza oferită încă de la intrarea în complex – reprezentată de parcurile și fațadele occidentale.

„Proiectul peisagistic este un pilon de bază al ansamblului Atria Urban Resort. Fiecare fază de construcție are un parc, o piscină și o piațetă cu băncuțe, are jocuri topografice pentru o varietate de planuri verticale, are zone de joacă fără a acapara vegetația, în așa fel încât să încurajăm mișcarea și mobilitatea copiilor, să încurajăm interacțiunea cu mediul înconjurător. Nu-i izolăm, nu-i îngrădim, ci le oferim posibilitatea de a petrece cât mai mult timp în natură, în aer liber”, spune marketing managerul.

Ansamblu Atria Fazele 1 3 1500 750px copy 1024x512 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

Astfel, peisagistul francez Nicolas Triboi a fost cooptat pentru a realiza un concept unic și diferit pentru fiecare fază a complexului Atria Urban Resort.

În designul proiectului au fost integrate și propunerile rezultate în urma unor focus-grupuri organizate încă din faza de pre-planning.

„Cu toate acestea, în ceea ce privește designul interior, preferințele cumpărătorilor sunt atât de diverse, încât nu pot fi integrate în totalitate. De aceea, oferim o bogăție de amenajări personalizate. Cât spațiu de depozitare să aloci și cum să-l organizezi, unde să amplasezi canapeaua, unde amenajezi locul de luat masa, ce posibilități de extindere a mesei ai în caz de invitați – toate acestea țin de fiecare cumpărător în parte”, a precizat Themo.

Vedere de sus F2 copy 1024x464 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

Ea susține că arhitectura proiectului ajută procesul de vânzare pentru toate tipurile de locuințe. Conceptul implementat este curat, fără cotituri, fără stâlpi interiori, cu spații largi care permit o varietate de amenajări ale apartamentelor.

„Cumva, construcțiile sunt doar o cale către obiectivul esențial, acela de a săvârși un stil de viață în oraș, dar totuși deconectat de agitație, cu multă liniște și verdeață, dar confort sporit și condiții de locuire mai bune”, conchide Themo.

IMG 4582 copy 1024x652 - Componenta peisagistică, rol-cheie în dezvoltarea unei comunități rezidențiale în nordul Capitalei

Dezvoltatorul Atria Urban Resort își respectă promisiunea de livrare a locuințelor la timp și, totodată, se preocupă de închegarea unei comunități a rezidenților pe baza unor valori și aspirații comune. Sunt organizate, astfel, petreceri și acțiuni pentru toți locuitorii din complex, iar fiecare proprietar a putut să adopte un copac din cadrul proiectului imobiliar. De altfel, chiar din prima fază a proiectului, compania a creat parcuri centrale cu sute de arbori seculari de dimensiuni mari, iar această inițiativă se continuă în fiecare fază. Numai în faza a doua de dezvoltare au fost plantați 400 de copaci.

Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr.45.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA