De peste 70 de ani, polistirenul este unul dintre cele mai populare materiale când vine vorba de izolarea locuinței. 70 de ani în care acest produs și-a demonstrat eficiența, atât în termeni de confort termic, cât și economici, printr-o investiție inițială care a fost recuperată de-a lungul timpului, într-un timp relativ scurt. (A)
În cei aproape 70 de ani de existenţă a polistirenului, certificatele internaţionale de aliniere la standardele europene (ISO 14025) au reprezentat o garanţie atât pentru calitatea oferită, cât şi pentru siguranţă în materie de protecţia mediului înconjurător şi sănătate publică. Având în componenţă 98% aer şi 2% materie primă pe bază de stiren, polistirenul este produsul termoizolant cel mai puţin nociv pentru mediu. În ceea ce priveşte etanşeizarea clădirilor, lucrurile sunt la fel de clare, cuantificabile prin aplicarea normelor în vigoare, factorul de rezistenţă la difuzia vaporilor fiind comparabil cu acela corespunzător stratului suport.
Elemente precum punerea în operă a polistirenului, corectitudinea în care aceasta este realizată nu depind în nicio măsură de calitatea şi nici de proprietăţile polistirenului. În concluzie, afirmaţiile despre influenţele negative ale acestuia asupra sănătăţii şi mediului înconjurător sunt nefondate şi pot induce idei eronate.
Termoizolarea este o lucrare foarte importantă și de calitatea execuției și a materialelor depind economiile pe care le poate face în timp proprietarul unei case.
Orice clădire care nu este termoizolată înregistrează pierderi semnificative de căldură. Începând de la fundație continuând cu fațada și finalizând cu termoizolarea acoperișului se crează o anvelopă termică pentru întreaga casă.
Pentru a realiza şi oferi clienţilor săi un polistiren de calitate, Austrotherm foloseşte materie primă de cea mai bună calitate.Pe de altă parte Austrothem oferă inovare şi cercetare continuă, laboratoare dotate cu tehnologie de ultimă generaţie precum şi ingineri, chimişti, cercetători foarte buni în domeniu.
Într-o casă suprafețele ce pot fi izolate cu polistiren sunt numeroase: de la fațade, pereți interiori, pereți despărțitori, pardoseală, până la acoperiș, subsol sau fundații. Așadar, zone diferite cu cerințe diferite. Polistirenul expandat se utilizează cu succes pentru termoizolarea la interior și exterior a fațadelor și acoperișurilor conform cerințelor proiectanctului și/sau arhitectului.
Polistirenul expandat este un material cu performanță termică bună, cu caracteristici mecanice foarte bune, durabile și o densitate redusă (comparativ cu alte materiale termoizolate) asigurând în acest fel o construcție rapidă și economică. EPS – ul satisface toate cerințele de izolație termică în procesul de proiectare a clădirii, inclusiv siguranța la incendiu.
De exemplu, polistirenul expandat EPS – AF80 de la Austrotherm este ideal pentru termosisteme la fațade lipite, fațade ventilate și pereți ușori (lemn). În plus, este ecologic, nu afectează nici mediul înconjurător, dar nici sănătatea beneficiarilor.
De aceea, a fost folosit cu success în spitale, școli, instituții publice, precum și în clădirile cu un consum redus de energie, precum casele pasive.
Avantajele folosirii Austrotherm EPS:
– reducerea costurilor de întreținere și protecție pentru mediul înconjurător prin reducerea semnificativă a consumului de energie;
– rezistență ridicată la compresiune (poate fi utilizat și pentru termoizolarea acoperișurilor tip terasă pe care se pot amenaja spații verzi sau terase circulabile);
– aplicare ușoară și rapidă fără a fi nevoie de echipament de protecție, spre deosebire de alte materiale termoizolante;
– ignifug;
Polistirenul este un produs prietenos cu mediul deoarece:
1. Economie în consumul de energie. Economia de energie adusa de polistiren pe durata de viață a acestuia (minim 25 de ani) poate fi cuantificată. Cu fiecare kg de sitren utilizat în procesul de fabricare a polistirenului se economisește până la 200 de l de petrol utilizați că energie primară în cheltuielile de întreținere. Cu fiecare m³ de polistiren se economisește echivalentul consumului unui automobil pentru 30.000 de km.
2. Conform standardului internațional ISO14025, procesul de fabricare a polistirenului are cel mai redus impact asupra mediul înconjurător. Fabricarea polistirenului presupune mult mai puține resurse decât fabricarea celorlalte materiale termoizolante.
Produsele Austrotherm sunt ideale pentru construcțiile aliniate la standardele noi în vigoare și bifează toate exigențele nZEB: izolare termică superioară, rezistență la foc și la compresiune, ușor de manipulat asigurând o viteză mare de construcție.
Recomandăm plăcile din polistiren expandat, utile în termoizolarea suprastructurii clădirilor, rezistente la compresiune, cu stabilitate dimensională și proprietăți excelente de izolare termică în sistem nZEB. Toate produsele Austrotherm sunt certificate conform standardelor SR EN 13163-produse fabricate din polistiren expandat (EPS).
Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), asociaţie din care face parte şi Austrotherm, îşi propune să promoveze pe piaţa din România un nivel de calitate pe care să-l respecte toţi producătorii şi importatorii de polistiren, precum şi să realizeze reglementări ale pieţei, astfel încât consumatorii finali să nu aibă de suferit de pe urmă produselor necorespunzătoare calitativ.