Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori”

Ovidiu Posirca

, Real Cover

Dubaiul oferă randamente investiționale foarte atractive pentru proprietăți, iar românii care vor să facă prima achiziție rezidențială în această piață au nevoie de un agent imobiliar pregătit, aflat în relație cu cei mai buni dezvoltatori. Pentru Andreea Popa, CEO al EMAX Real Estate, piața rezidențială din Dubai nu mai are nicio necunoscută, dovadă stând cele peste 500 de locuințe vândute până în prezent.

Agenția condusă de Andreea Popa oferă un pachet complet de servicii pentru investitori, inclusiv componenta de fly-in și angajarea unui șofer personal pentru vizitarea proprietăților disponibile la vânzare. Totodată, cu serviciul de property management al EMAX Real Estate, proprietarii se pot concentra doar pe profitabilitate.

„Pot spune cu încredere că am fost prima antreprenoare și prima agenție din România care a adus acest concept de business în țara noastră”, spune Andreea Popa în interviul acordat Real Estate Magazine.

CEO-ul EMAX Real Estate a consolidat relațiile de business cu cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Emiratele Arabe Unite și consideră că poate obține cele mai bune prețuri pentru clienții din România. Cele mai atractive oferte sunt prezentate și la București, într-un eveniment găzduit de agenție spre finalul lunii martie.

„Cei care au o proprietate cu valoare de peste 1 milion de dirhami (aproximativ 230.000 de euro) pot obține rezidență pentru ei și rudele de gradul întâi.”

Cum ați demarat în antreprenoriatul imobiliar cu EMAX Real Estate și ce perspectivă de dezvoltare aveți în continuare?
Am început activitatea mea în cadrul EMAX Real Estate la sfârșitul anului 2019, în ideea în care observasem o oportunitate de investiții pe piața imobiliară din Emiratele Arabe Unite. Am vrut să aduc și în România această oportunitate de investiții deoarece am realizat că există o bază de clienți cu potențial.

Ca puncte puternice ale sectorului imobiliar din Dubai, de interes pentru clienții români, pot menționa multiplele facilități fiscale și randamentul investițional deosebit oferit în această piață. Mai mult, prin EMAX Real Estate ofer o experiență de achiziție ireproșabilă pentru toți clienții care vor să-și extindă portofoliul imobiliar pe piața din Dubai.

DTD Burj Crown Real Views 01 2 copy 1024x635 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori”

Ați fondat o afacere în imobiliare, însă anterior ați mai acumulat experiență ca antreprenoare și în alte industrii. A fost dificilă tranziția între industrii?
Pot spune că am un spirit antreprenorial și mi-am dat seama de mai mult timp că îmi voi dori să creez propriile afaceri și să-mi ating toate obiectivele profesionale. Astfel, prima mea companie am fondat-o la vârsta de 24 de ani și era specializată în domeniul transporturilor rutiere. Ulterior, realizând potențialul semnificativ de creștere oferit de sectorul de real estate, am decis să pornesc noua afacere având certitudinea că merg pe drumul corect.

Fiind o industrie nouă, din primul moment am căutat să mă perfecționez și să fiu la curent cu tendințele din piață la nivel local și internațional. De altfel, strategia agenției a fost, încă de la fondare, oferirea serviciilor la un standard internațional și acest lucru continuăm să îl facem constant. Pe lângă gestionarea operațiunilor agenției, am participat la cursuri de perfecționare permanent, deoarece dezvoltatorii imobiliari din Dubai impun un anumit standard. Companiile de dezvoltare imobiliară au politici stricte privind asocierea cu agențiile imobiliare, însă am dovedit că am rezultate și până în prezent am încheiat tranzacții pentru mai bine de 500 de case și apartamente. Mai mult, EMAX Real Estate va deveni singura firmă acreditată din România care va oferi servicii de property management pe piața din Emiratele Arabe Unite. Este un lucru de care sunt foarte mândră pentru că va aduce beneficii multiple și pentru toți clienții noștri. Astfel, vom obține cele mai bune prețuri ale locuințelor pentru clienții noștri. Începând să oferim servicii de property management, clienții care au făcut achiziții rezidențiale în Dubai se vor putea baza pe noi pentru a gestiona toate operațiunile privind proprietățile, iar ei vor obține un venit atractiv în cel mai eficient mod posibil.

Jabal Cam 01.RGB color.0000 copy 1024x603 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori” 03 Public Multipurpose Room copy 1024x725 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori” 01 Public GF Main Lobby Cam01 copy 1024x725 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori”

Cum arată portofoliul agenției și ce mari dezvoltatori lucrează cu dumneavoastră?
Lucrez exclusiv cu cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Emiratele Arabe Unite, printre care se numără Emaar Properties, Damac Properties, Seven Tides International, Sobha și District One. Acestea sunt cele mai puternice companii de dezvoltare din Dubai și în momentul de față negociez creșterea portofoliului EMAX cu alți doi dezvoltatori de același calibru.

Prin agenția mea, voi promova intens proiectele rezidențiale ale acestor companii și pe piața din România.

Cum abordați tema randamentului investițional pentru clienții din România?
Randamentul investiției într-o proprietate rezidențială din Dubai este atractiv, inclusiv în cazul locuințelor cu prețuri medii. Portofoliul EMAX este vast și avem oportunități pentru mai multe categorii de cumpărători, inclusiv în segmentul de lux. Din experiența acumulată până în prezent, vă pot spune că randamentele investiționale pornesc de la 9%, însă acesta este un nivel inferior și se pot atinge procente mult mai mari. De altfel, majoritatea proprietăților pe care le promovez sunt în locații populare cu grad de ocupare ridicat. Acest lucru înseamnă că o proprietate cu ocupare 60 – 70% din timp va genera un venit superior din închiriere în regim hotelier.

Majoritatea românilor care cumpără locuințe în Dubai o fac în scop investițional, dar am avut clienți care au decis să se mute acolo și au cumpărat o proprietate în care să locuiască efectiv. Partea bună a investiției o reprezintă, pe lângă cadrul fiscal atractiv, și facilitățile oferite de stat celor care se mută în Dubai. Cei care au o proprietate cu valoare de peste 1 milion de dirhami (aproximativ 230.000 de euro) pot obține rezidență pentru ei și rudele de gradul întâi. Astfel, ei pot avea reședința în Dubai, pot deschide afaceri și să obțină finanțare bancară. Mai mult, EMAX are un pachet all-inclusive pentru cei care vor să obțină finanțare în Emiratele Arabe Unite și ajutăm clienții în relația cu instituțiile bancare din această regiune, inclusiv pe partea de întocmire a documentelor.

LWKP Plot27 02 CGI03 07a copy 634x1024 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori”

Proprietățile care se află în zone de interes au un preț de pornire de peste 170.000 de euro. La această sumă se poate cumpăra un studio sau un apartament de dimensiuni mai mici, cu dormitor și living. Ideea este că, dacă dorim să facem o investiție, trebuie să fim cât mai aproape de zonele dinamice din perspectiva afacerilor. Trebuie menționat faptul că randamentul investițional este optim pentru un apartament cu preț mai mare, deoarece se află într-o zonă mai bună.

Potențialii investitori trebuie să știe că o altă metodă de a obține profit este achiziția din faza de proiect. Astfel, la finalizarea construcției, prețul locuinței este mai mare, iar oportunitățile de revânzare sunt foarte mari, chiar din primele momente în care întregul complex este livrat. Și în România sunt o serie de investitori care achiziționează din faza de proiect și înregistrează profit încă din momentul finalizării locuinței. În Dubai, durata de dezvoltare a unui proiect rezidențial este de doi – trei ani, iar marja de profit poate ajunge chiar la 100%, în funcție de locație și valoarea produsului. Am exemple de proiecte pe care le-am vândut în anul 2020 care acum au un preț dublu pe piață.

O concluzie ar fi că cine are bani de investiții imobiliare în România poate realiza o achiziție și în Dubai la un preț competitiv. Trebuie să existe agentul imobiliar care este în legătură cu cele mai bune oferte ale dezvoltatorilor puternici.

Ce experiență de achiziție oferă EMAX Real Estate pentru clienți?
Din start vreau să spun că toți clienții pe care i-am asistat în achiziții imobiliare sunt foarte mulțumiți și apreciază beneficiile aduse de piața din Dubai. Am foarte multe cazuri în care proprietarii și-au dublat capitalul investit în cadrul proiectelor selectate de către agenția mea. Această performanță este posibilă prin intermediul unui pachet integrat de servicii, inclusiv partea de documentație pentru faza de vânzare-cumpărare. De asemenea, EMAX oferă serviciul de fly-in prin care potențialii cumpărători pot sta cinci zile în Dubai și au șofer la dispoziție fără un cost suplimentar, pentru a-și alege proprietatea potrivită.

Agenția mea oferă și o analiză amplă de randament investițional, astfel încât cumpărătorul își poate face propria planificare financiară în legătură cu proprietatea. Totodată, contractele de property management încheiate prin EMAX Real Estate vin cu chirie garantată contractual și suntem singura firmă care oferă acest serviciu pentru clienții din România.

Cum ați descrie tipul de clienți cărora vă adresați cu produse imobiliare în Dubai?
Ne adresăm unui client care are la dispoziție un capital de pornire în jurul sumei de 100.000 – 120.000 de euro. Cu această rezervă, clientul poate obține o finanțare bancară în Dubai în condiții atractive și astfel să poată cumpăra o proprietate de peste 200.000 de euro. Cu cât disponibilitățile financiare ale clientului sunt mai mari, cu atât este mai ușoară obținerea unui credit în termeni favorabili.

LKWP Plot27 02 CGI06 03 edit copy 1024x576 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori” LWKP Plot27 02 CGI10 03 copy 1024x576 - Andreea Popa, antreprenoarea care a adus succesul imobiliar din Dubai în România: „EMAX Real Estate oferă pachetul complet pentru investitori”

Ce măsuri sunt în vigoare în Dubai pentru protejarea investitorilor?
Dubaiul are o politică foarte solidă când vine vorba de protejarea capitalului și investitorilor. Veți găsi dezvoltatori consacrați și o strategie coerentă de sprijinire a mediului de afaceri. De altfel, companiile imobiliare din zonă au un istoric îndelungat în livrarea de proiecte de calitate și la timp, respectând la linie contractele. Au fost finalizate proiecte cu grad ridicat de complexitate și în acest fel au fost filtrate foarte bine companiile care au capacitatea de a finaliza cu succes chiar și cele mai ambițioase investiții în locuințe.

Cererea pentru locuințe este foarte mare, iar majoritatea proiectelor sunt antecontractate, deci sunt create toate premisele ca dezvoltarea să fie livrată în intervalul convenit.

Ce așteptări au românii de la piața rezidențială din Dubai, având în vedere că veți organiza și un eveniment special la București pe acest subiect?
Pentru început, aș vrea să menționez că recentul conflict izbucnit chiar la granița României a determinat apariția unei mase critice de clienți care vor să facă o investiție imobiliară în Dubai. Aceștia vor să își securizeze capitalul, iar noi venim în întâmpinarea cerințelor acestora cu oferte competitive. Însă apetitul pentru achiziții l-am observat încă din perioada pandemiei, deoarece oamenii au vrut să aibă mai multe opțiuni de relocare în regiuni care oferă o experiență de locuire superioară. Din acest motiv, foarte mulți dintre ei au demarat investiții imobiliare în zone cu grad ridicat de siguranță și confort, precum Emiratele Arabe Unite. De altfel, Dubaiul a gestionat eficient criza sanitară datorită sistemului medical avansat și restricțiile au fost limitate în comparație cu ce s-a întâmplat în alte state. Dubaiul este un punct de atracție la nivel mondial, iar românii încep să-l descopere nu numai din postura de turist, ci și din cea a proprietarului unei locuințe.

Noi avem în vedere găzduirea unor evenimente de prezentare și în alte areale geografice pentru a crește baza de investitori. Cuvântul-cheie al agenției este „dezvoltarea”, deoarece vrem să extindem paleta de servicii și produse disponibilă, pentru a avea cea mai bună experiență de investiție din piață. Sunt foarte mulți agenți care reprezintă sectorul imobiliar din Dubai și acesta este un lucru bun pentru piață. Însă noi avem pachetul complet, cu cei mai puternici dezvoltatori care ne permit obținerea prețurilor celor mai atractive.

Aveți clienți cu portofolii imobiliare de lux în București care aleg Dubaiul pentru diversificarea investițiilor?
Trebuie să plecăm de la premisa că percepția luxului de la București nu este neapărat aceeași cu cea din Dubai. Însă da, sunt investitori cu portofoliu pe piața locală care accesează acum și sectorul imobiliar din Dubai. Este o tranziție observată recent, iar primele rezultate pozitive au apărut deja pentru cei care au făcut achizițiile. Din discuțiile cu clienții mei, mulți mi-au spus că au făcut recomandări și rudelor sau prietenilor apropiați să exploreze investițiile în Dubai, deoarece este o piață sigură cu profituri semnificative.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.42.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA