Achiziția unei a doua case pentru închiriere: Avantaje și dezavantaje

Deși investițiile în proprietăți cu scop de închiriere prezintă avantaje financiare, există și riscuri – legate de chiriașii rău-platnici și de provocările pe care le implică statutul de proprietar. Va trebui să puneți în balanță elemente ca impozitele, deprecierea proprietății, creditele ipotecare și costurile de întreținere cu dorința de a fi proprietar, înainte de a hotărî dacă achiziția unei proprietăți pentru închiriere este o mișcare financiară înțeleaptă.

Afacerea închirierii se bazează pe relații eficiente

O proprietate oferită spre închiriere este o afacere care necesită timp și energie. Va trebui să vă mențineți la curent cu legislația privind închirierea și să aveți grijă să păstrați o proprietate sigură și la standarde bune pentru chiriași

Amintiți-vă că un chiriaș care plătește o sumă mare este îndreptățit să se aștepte la un răspuns aproape instantaneu la orice problemă, mare sau mică. Chiriașii care sunt conștienți că plătesc puțin sub nivelul pieței vor tinde să fie mai puțin pretențioși. Vă ajută dacă puteți rezolva chiar dumneavoastră reparațiile minore. De asemenea, va trebui să colectați chiria și să vă ocupați de chiriașii problematici.

În cazul în care perspectiva de a vă gestiona personal proprietatea închiriată vi se pare descurajantă, solicitați brokerului imobiliar să vă ofere contactul unui administrator imobiliar sau faceți o căutare online. Rețineți însă că angajarea unui astfel de administrator va duce la diminuarea profitului.

Faceți-vă temele imobiliare

Petreceți cât mai mult timp documentându-vă despre proprietățile destinate închirierii. Trebuie să cunoașteți detaliile pieței, prevederile de urbanism și tendințele atât pentru închirieri, cât și pentru vânzările de locuințe în locația pe care o analizați. Țineți cont de factori precum mijloacele de transport, școli, resurse recreative, posibilități de shopping, dar și de așteptările chiriașilor din zonă cu privire la ceea ce trebuie să ofere o proprietate de închiriat.

pt1394 int0000 after 1 1024x576 - Achiziția unei a doua case pentru închiriere: Avantaje și dezavantaje

Cumpărarea unei proprietăți executate silit poate fi o opțiune, deoarece banca executantă dorește de obicei să recupereze soldul ipotecar și va vinde proprietatea la o valoare mai mică decât valoarea de piață.

Veți dori ca locuința să fie atractivă pentru chiriași. Căutați o proprietate cu priveliște la un lac sau aproape de un campus universitar ori de o zonă școlară locală. O casă mai veche într-o comunitate stabilă sau una într-o zonă urbană revitalizată reprezintă de asemenea o idee bună.

Atenție constantă la costuri

Utilizați aplicații pentru smartphone sau calculatoare de rate online pentru a analiza costurile lunare ale locuinței. Astfel, puteți introduce prețul de achiziție, avansul, impozitele, asigurările și rata dobânzii la creditul ipotecar. Ratele ipotecare pentru proprietățile destinate închirierii sunt de obicei mai mari decât cele pentru o locuință principală. În același timp, trebuie luate în calcul costurile de întreținere și reparații. O regulă bună este să alocați 1% din valoarea de achiziție în fiecare an pentru asemenea cheltuieli.

Kitchen B 1024x576 - Achiziția unei a doua case pentru închiriere: Avantaje și dezavantaje

Investiția în proprietăți imobiliare cu scopul generării de venituri nu este pentru toată lumea, dar dacă vă tratați investiția ca pe o afacere, vă asumați riscurile inerente și puteți face mici reparații în casă, beneficiile financiare pot fi substanțiale.

Opțiunile pentru finanțarea achiziției

Atunci când vă gândiți să cumpărați o casă de vacanță pe lângă locuința principală, asigurați-vă că aveți banii nu doar pentru plata lunară a creditului ipotecar și a dobânzilor, ci și pentru impozitele pe proprietate, asigurare, utilități și alte taxe asociate.

Nu toate casele de vacanță sunt scumpe, desigur, dar chiar și cu o a doua casă relativ accesibilă, trebuie să vă asigurați că bugetul dumneavoastră poate acoperi plățile lunare suplimentare. Un avantaj al casei secundare de vacanță îl reprezintă potențialul de închiriere. Contează locația, facilitățile și modul în care alegeți să listați proprietatea pentru a selecta chiriașii potriviți.

Euros.b4923c83 1024x640 - Achiziția unei a doua case pentru închiriere: Avantaje și dezavantaje

Dacă reușiți să economisiți suficient, o achiziție cu numerar este cea mai ușoară metodă de plată pentru o casă de vacanță.

În cazul în care vă gândiți să cumpărați o casă cu priveliște la plajă sau la munte, începeți să economisiți bani și să achitați toate datoriile, apoi abordați o bancă pentru a examina opțiunile de finanțare.

În unele cazuri, proprietatea secundară aflată într-o zonă turistică poate reprezenta o modalitate foarte bună de completare a veniturilor dacă investitorul este la pensie.

Cumpărarea la distanță devine o variantă de luat în calcul

Achiziția de la distanță a unei case este un procedeu tot mai întâlnit în zilele noastre, mai ales pe fondul crizei sanitare. Este o practică standard de ceva vreme în domeniul imobiliar ca vânzătorii să finalizeze vânzarea locuinței prin pre-semnarea documentelor și prin încasarea veniturilor din vânzare direct într-un cont bancar, dar acum, întregul proces poate fi realizat de la distanță – atât în ceea ce-i privește pe vânzători, cât și pe cumpărători.

În vremuri mai normale, „oamenii care cumpără de la distanță apelează adesea la această variantă pentru a achiziționa o a doua casă sau o casă de vacanță”, spune Todd Kaderabek, broker specializat pe rezidențial. Această metodă este preferată de cei care nu au mult timp la dispoziție pentru procesul de achiziție a celei de-a doua case.

Investitorii imobiliari pot alege, de asemenea, să cumpere proprietăți în sistem remote. Majoritatea investitorilor imobiliari sunt adepții regulii de 1%, conform căreia chiria lunară încasată pentru o proprietate ar trebui să depășească rata lunară a creditului pentru aceeași proprietate, astfel încât investitorul să atingă pragul de rentabilitate. Ca investitor, este mai ușor să găsiți proprietăți care urmează regula de 1% în anumite piețe, care pot fi situate la o distanță semnificativă de domiciliul dumneavoastră. Prin urmare, cumpărarea unei case de la distanță poate fi o opțiune atractivă, prin care se economisește timp.

Găsiți agentul imobiliar potrivit

Veți depinde de agentul dumneavoastră imobiliar pentru a gestiona aproape întregul proces de cumpărare a casei, deci este esențial să vă luați timp și să faceți efortul de a găsi consultantul potrivit. „Cumpărarea unei case implică o mulțime de piese în mișcare”, spune Kaderabek. „Astfel, este important să existe o potrivire bună de personalitate între client și agent.”

Un interviu este util (fie prin telefon sau video) și este întotdeauna o idee bună să obțineți referințe, pentru a vedea ce au de spus și alți cumpărători.

Când vorbiți cu un potențial agent, Kaderabek recomandă să întrebați de la început: „Cât de des ați efectuat acest proces de la distanță?”. Experiența contează, iar agenții care lucrează frecvent cu cumpărători la distanță sunt mai înclinați să înțeleagă cum funcționează lucrurile, să negocieze favorabil și să găsească proprietăți adecvate pentru cumpărător. Agentul ar trebui să poată, de asemenea, să ofere consiliere cu privire la un creditor local.

Cumpărarea unei case în sistem remote poate fi o opțiune bună pentru cei care caută o a doua casă, pentru părinții care doresc să cumpere case pentru copiii lor și pentru investitorii imobiliari din alte orașe. În multe privințe, procesul este același cu achiziționarea unei case în persoană; totuși, veți depinde cu atât mai mult de agentul imobiliar pentru a găsi casa potrivită, dar și pentru prezența la negocieri, gestionarea documentației și pentru a participa la închiderea tranzacției.

Ca atare, găsirea agentului potrivit – unul care să aibă experiență în tranzacțiile la distanță – este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face atunci când vă gândiți la o astfel de achiziție.

Material publicat în Real Estate Magazine Nr.40.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA