Centrele comerciale așteptate în 2021

Ovidiu Posirca

, Real Market

Piața de retail continuă expansiunea anul acesta, în ciuda pandemiei care redus interesul cumpărătorilor pentru achiziții direct în centrele comerciale.

Anul acest vor fi livrate noi spații comerciale cu o suprafață de peste 150.000 de metri pătrați, adăugați la un stoc existent de aproximativ 4 milioane de metri pătrați. Anul trecut au fost finalizate noi spații comerciale de 142.400 față de volumul planificat de 250.000 de mp înainte de pandemie.

Peste 80% din noile spații de vânzare așteptate în 2021 vor fi sub formă de parcuri de retail, inclusiv centre comerciale mai mic. Evoluția pieței este diferită de anul trecut, când au dominat livrările de mall-uri în Brașov, Târgu Mureș și Târgoviște.

Asocierea dezvoltatorilor Prime Kapital/MAS REI va fi cea mai activă, urmând să livreze trei proiecte comerciale în Ploiești, Sfântu Gheorghe și Bârlad. Acestea vor avea o suprafață închiriabilă totală de 53.000 mp.

Totodată, dezvoltatorul Mitiska REIM va livra 25.000 mp de spații de retail în noi proiecte din Baia Mare, Tulcea, Mediaș și Slatina. Polonezii de la Scallier vor finaliza în acest an primele spații comerciale din stocul de 40.000 mp planificat până în 2022.

În București, singurul eveniment notabil pe segmentul retail va fi extinderea Colosseum Retail Park, amânată anul trecut din cauza crizei sanitare.

„Având în vedere tot acest context, pe fondul unui stoc destul de redus pe cap de locuitor al spațiilor de retail din România (o treime sub Polonia, de exemplu), evenimentele negative, precum cele prin care am trecut în 2020, ar trebui absorbite de piață, iar creșterea ulterioară ar trebui să ducă la o recuperare rapidă a pierderilor – profitabilitatea retailerilor este de câteva ori mai mare decât media UE, conform cifrelor Eurostat. Până la finalul acestui deceniu am putea ajunge la un stoc total de retail modern de 5,5 milioane de metri pătrați, care ar fi probabil mai mic pe cap de locuitor decât ceea ce au unii jucători regionali”, spune Simina Niculiță, partner & head of retail agency la agenția de consultanță imobiliară Colliers.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply