Investitorii imobiliari critică proiectul suspendării PUZ-urilor sectoriale din București

Propunerea primarului general Nicușor Dan de suspendare pe 24 de luni a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 este criticată de asociațiile dezvoltatori imobiliari, care acuză că asemenea măsură va limita investițiile private din București.

Pe scurt, primarul acuză că suprafețele de spații verzi sunt calculate pe baza unor date neactualizate, iar locuitorii din oraș vor avea, de fapt, mai puțini metri pătrați de spații verzi la dispoziție în variantele de PUZ actuale. Edilul mai susține că reducerea spațiilor verzi va pune presiune și mai mare pe calitatea aerului, care este deja o problemă a orașului. Actualele PUZ-uri din cele cinci sectoare ar împiedica dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de transport, mai spune Dan.

Proiectul de suspendare ar urma să fie dezbătut în ședința Consiliului General al Municipiului București din 26 februarie.

Asociația Investitorilor din Real Estate din România (AREI) notează că proiectele ce vor fi afectate de această decizie sunt în valoare de peste 3 miliarde de euro pentru următorii 2 ani. Unele dintre ele vor suferi întârzieri, în timp ce altele vor fi abandonate de investitori.

Totodată, organizația Bucharest Real Estate Club (BREC) acuză că hotărârea este „lipsită de transparență” și generează impredictibilitate în piața imobiliară în următorii 2 ani.

Dezvoltatorii care au demarat deja lucrările pe baza documentațiilor aflate deja în vigoare ar putea cere despăgubiri din partea autorităților publice, dacă PUZ-urile vor fi suspendate, sugerează într-o opinie avocații firmei Clifford Chance Badea. Simona Neagu, Counsel și coordonator al practicii de Litigii, și Șerban Sârbu, avocat, notează că „dreptul de a construi este un atribut al dreptului de proprietate, afectarea acestuia fiind de natură a afecta însăși substanța dreptului de proprietate”.

De exemplu, în propunerea de suspendare a PUZ-ului pentru Sectorul 2, municipalitatea punctează printre altele că „schimbarea destinației spațiilor verzi prevăzute că atare în PUG și, în final, diminuarea spațiilor verzi din Sectorul 2 reprezintă o vătămare adusă dreptului locuitorilor Municipiului București la un mediu sănătos, astfel că PUZ Coordonator Sector 2 nesocotește un interes public major”.

Edilul Bucureștiului a declarat cu 2 zile înainte de votul crucial că urbanismul a fost o „golănie” în ultimii ani, adăugând că orașul are nevoie de dezvoltare sustenabilă astfel încât proiectele imobiliare noi să fie deservite de o infrastructură la parametri optimi.

Dan precizează că dacă PUZ-urile vor fi suspendate, autorizările vor fi acordate în continuare pe baza Planului Urbanistic General (PUG), care va primi îmbunătățiri.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply