Consultant: Piața imobiliară totală a crescut de peste două ori în ultimii 10 ani

Sectorul imobiliar este unul principalele elemente de atracție pentru investițiile străine directe, iar piața din România a crescut de peste două ori în ultimul deceniu, potrivit firmei de servicii profesionale EY Romania.

În 10 ani, segmentul comercial s-a dezvoltat 80%, piața spațiilor de birouri a crescut cu 100%, în timp ce sectorul industrial a avansat cu 150%.

Sectorul industrial/logistic este de departe câștigătorul previzibil și de necontestat al crizei provocate de pandemie, cu aproximativ 650.000 metri pătrați de spații logistice închiriate în 2020, potrivit lui Dan Fleşariu, head of real estate transactions, în cadrul departamentului de Strategie şi Tranzacţii la EY România.

În sectorul comercial, revenirea pieței are formă de „V”, iar numărul de vizitatori în centrele comerciale a revenit la 60%-70% din nivelul înregistrat în perioada pre-pandemie.

Pentru birouri, revenirea ar urma să aibă forma de „U”, marcată de reducerea densității angajaților în spațiile de birouri și posibile proiecte de recompartimentări ale etajelor. Gradul total de neocupare pe piața spațiilor de birouri ar putea să depășească 15% în 2021, distribuit asimetric în defavoarea clădirilor mai vechi.

În schimb, sectorul rezidențial a fost „câștigătorul neașteptat” din perioada pandemiei, arată Fleșariu.

Volumul tranzacțiilor a fost similar cu cel din 2019, în timp ce prețurile au crescut per total cu 5% în 2020, conform estimărilor citate de consultant.

Dezvoltarea sectorului rezidențial nou este susținută de nevoia de înlocuire treptată a stocului vechi de locuințe cu vârste de 40-50 de ani. Totodată, aproape 50% dintre locuințele din România sunt supraaglomerate, ceea ce va genera cererea din rezidențial pe termen lung.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply