Dacă, la începutul pandemiei, continuarea dezvoltării puternice a segmentului rezidențial a fost pusă sub un semn de întrebare, iar mulți dintre noi ar fi crezut că 2020 va fi un an ce va frâna dezvoltarea rezidențială în Capitală, lucrurile nu stau deloc așa. Investițiile majore continuă, iar proiectele rezidențiale noi nu întârzie să apară.
Chiar dacă cererea pentru case a crescut simțitor după perioada stării de urgență, cu siguranță a fost vorba de un trigger pentru multe familii ce își doreau, deja, să facă acest pas. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a păstrat pentru 2020 la un nivel asemănător cu cel din 2019, iar acest fapt a impulsionat unii dezvoltatori să își continue planurile, chiar dacă am auzit și de multe proiecte amânate sau puse în așteptare.
Anul 2020 a fost marcat de tranzacții istorice, cum este preluarea portofoliului NEPI Rockcastle de către AFI Europe, în ceea ce privește segmentul de birouri. De asemenea, în data de 23 octombrie s-a finalizat cea mai mare tranzacție de terenuri pentru construcții din ultima decadă, prin achiziția pachetului de 99,92% din capitalul social al Doosan IMGB SA de către SIF Banat-Crișana, prin care cei din urmă au intrat în proprietatea unei suprafețe de 540.000 de metri pătrați de teren intravilan, în sudul Bucureștiului.
Good to know
Cu 2,4% au crescut tranzacțiile imobiliare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut
Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana, o societate de investiții cu capital strict privat, a devenit astfel, prin această achiziție, unul dintre cei mai importanți deținători de terenuri din Capitală. Aceasta a demarat în ultimii ani o politică de investiții puternic direcționată spre piața de terenuri din București. Investiții importante în piața imobiliară românească au fost făcute și de investitorul maghiar Dániel Jellinek, reprezentant al grupului Indotek, care a achiziționat mall-ul Promenada din Târgu Mureș și plănuiește să mai investească în țara noastră încă aproximativ 100 de milioane de euro.
Printre dezvoltatorii importanți ce își continuă planurile de investiții se numără și Metropolitan, controlat de antreprenorii români Robertino Georgescu și Dan Drăgulin. Aceștia au achiziționat în vara anului curent un teren de 6.900 de metri pătrați, cu aproape patru milioane de euro, în apropierea Parcului Carol, unde intenționează să construiască un proiect rezidențial cu peste 250 de apartamente. Proiectul continuă cu pași repezi avizarea, fiind în etapa a doua de consultare asupra propunerilor preliminare, iar imobilul urmează să aibă, în cazul în care va fi avizat, 14 etaje.
În vecinătatea terenului dezvoltatorilor de la Metropolitan, care a aparținut fabricii Electroconstrucția, există un alt teren de mari dimensiuni aflat la vânzare, de peste 4.500 de metri pătrați, ce își așteaptă un cumpărător.
Un alt nume care s-a făcut cunoscut în piața imobiliară autohtonă este cel al familiei Hamdan, ce a anunțat o nouă investiție, pe terenul de peste 11.000 de metri pătrați care a aparținut Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec. După ce în luna martie a acestui an s-a depus documentația pentru obținerea unui plan urbanistic zonal, proiectul începe să prindă contur. Acesta ar urma să cuprindă peste 350 de apartamente și spații comerciale la parter, în 15 corpuri de clădire, cu patru sau cinci niveluri, cât și un număr de peste 350 de locuri de parcare. Terenul este poziționat lângă depoul STB Colentina.
În aceeași arie, Avrig Park Residence a început deja construcția, în plină criză sanitară. Situat chiar vizavi de Piața Obor și Primăria Sectorului 2, ansamblul va avea două corpuri de clădire, cuprinzând apartamente de tip studio, cu două, trei și patru camere.
La doar câțiva pași, pe strada Ziduri Moși, acționarii fabricii de diamante Diasfin au început elaborarea unui plan urbanistic zonal, pentru creșterea valorii terenului, cu intenția ulterioară fie de a dezvolta un proiect imobiliar, fie de a înstrăina terenul în vederea dezvoltării. Proiectul inițial prevede cinci imobile de câte 11 niveluri, cât și alte imobile intermediare.
Zona de est a Capitalei atrage și ea numeroși dezvoltatori, cum ar fi familia Papacu, proprietarii cofetăriilor și saloanelor de înfrumusețare Paradis din București, ce se află deja în curs de finalizare a unui proiect rezidențial în Capitală, pe Bulevardul Ferdinand, cât și a altor două proiecte, în zonele Fundeni și Mihai Bravu. Conform informațiilor apărute în media, aceștia se află în etapa de pregătire a unui complex rezidențial cu o suprafață de aproape 20.000 de metri pătrați, cu peste 200 de apartamente. Imobilul urmează să fie dezvoltat pe un teren cumpărat de la Titan Mașini Grele, în zona platformei industriale Titan. Lotul de teren de aproape 6.000 de metri pătrați ar fi costat circa două milioane de euro.
Pentru zona centrală, Forty Management, un alt dezvoltator ce s-a remarcat în ultima perioadă în piața rezidențială autohtonă, prin mai multe proiecte notabile, a obținut autorizația de construire pentru Central District Viitorului 134, un proiect boutique cu 40 de apartamente. Complexul imobiliar cuprinde și o clădire de birouri de 700 de metri pătrați, dar și un spațiu comercial. Ansamblul a fost premiat la International Property Awards din Londra ca „Best Residential Development – Romania”.
Interesul dezvoltatorilor importanți s-a remarcat nu doar pentru Capitală, ci și pentru centrele regionale. Impact Developer & Contractor, care a finalizat predarea primei faze din proiectul premium Luxuria Domenii Residence, a demarat recent proiectul Boreal Plus, în Constanța, începând lucrările pentru primele trei imobile de locuințe. De asemenea, dezvoltatorul bucureștean a mai cumpărat un teren de peste 19.000 de metri pătrați în Iași, unde intenționează să construiască tot un proiect de mari dimensiuni.
Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.34.