Tzachi Hagag, un vizionar, promotorul celui mai exclusivist proiect, devine și investitorul anului

Cu investiții în derulare de aproximativ 200 de milioane de euro în piața imobiliară din București, Hagag Group vizează dezvoltarea de noi proiecte de lux în România, spune Yitzhak (Tzahi) Hagag, chairman și board controller al Grupului. În interviul acordat Real Estate Magazine, executivul detaliază planurile de dezvoltare pentru 2020 și noile segmente imobiliare pe care compania le analizează pentru potențiale investiții.

De ce ați ales România, mai exact Bucureștiul, și care este strategia de dezvoltare a Hagag Development Europe?
România este o piață emergentă cu foarte mult potențial. Am identificat acest potențial încă de la început și consider că experiența noastră internațională și know-how-ul pe care l-am acumulat în cei 16 ani de când activăm în domeniul imobiliar vor aduce valoare adăugată pieței locale. În plus, localizarea geografică a țării chiar la răscrucea a trei mari piețe – Uniunea Europeană, statele CSI și Orientul Mijlociu – alături de caracteristicile sale geopolitice o transformă într-o alegere strategică pentru noi. Totodată, este a doua cea mai mare țară din zona Europei Centrale și de Est și cea mai mare din Spațiul Economic European din punct de vedere al întinderii teritoriale și al populației, ocupând locurile nouă, respectiv șapte în UE28. Aceste particularități ne fac să privim către România ca la o poartă de acces spre o piață care înglobează aproximativ 500 de milioane de consumatori.

În zona de dezvoltare, vom continua activitățile de prospectare a pieței și, bineînțeles, și investițiile în portofoliul de proprietăți. Augmentarea portofoliului rămâne una dintre direcțiile strategice de dezvoltare ale Hagag Development Europe. Încă din anul 2015, de la primul contact cu piața din România, am alocat timp și resurse pentru a identifica terenuri și clădiri care să se preteze proiectelor și standardelor noastre.

Nu am făcut compromisuri, nu intenționăm să facem nici în viitor și ne vom concentra în continuare atenția pe proprietăți amplasate în zone privilegiate, care nu se devalorizează și a căror valoare va crește în timp, indiferent de evoluția pieței.

Interesul nostru principal este orientat înspre segmentul rezidențial, dar privim cu deschidere către toate oportunitățile pe care piața le oferă. De asemenea, luăm în considerare și dezvoltarea de noi proiecte dedicate segmentului de birouri, dar și posibilitatea de ne extinde activitatea în domeniul hotelier. Indiferent de destinația finală a proiectelor noastre, vom miza întotdeauna pe locație, inovație, calitate, eleganță și lux la cele mai înalte standarde.

H Eliade 9 - Tzachi Hagag, un vizionar, promotorul celui mai exclusivist proiect, devine și investitorul anului

La ce sumă se ridică investițiile Hagag în România până în acest moment?
La acest moment, investițiile noastre în România au depășit 200 de milioane de euro.

La Gala Premiilor Real Estate 2019, Hagag a câștigat premiile cel mai exclusivist proiect al anului pentru H Victoriei 139 și investitorul anului. Aveți în plan extinderea în afara Bucureștiului sau analizați investiții în orașe regionale?
Pentru moment, atenția noastră rămâne concentrată în București, deoarece investițiile noastre sunt plasate aici. Finalul anului 2019 ne găsește în plină etapă de implementare a proiectelor lansate: suntem foarte aproape de finalizarea lucrărilor pentru primul nostru proiect de spații de birouri – H Victoriei 109 – și în plină desfășurare a lucrărilor pentru H Victoriei 139, unul dintre proiectele rezidențiale exclusiviste pe care le dezvoltăm în România. H Victoriei 109 și H Victoriei 139 sunt două proiecte pe care le putem eticheta drept inițiative de regenerare urbană. Interesul pe care clienții îl manifestă vizavi de cele două proiecte ne reiterează convingerea că repunerea acestora în circuitul comercial este un demers de bun augur pentru zona centrală a orașului. De asemenea, am dat startul lucrărilor și pentru ansamblul rezidențial H Pipera Lake, iar pentru prima parte a anului viitor ne propunem să începem construcția la H Eliade 9 – primul proiect rezidențial ultra-luxury pe care îl dezvoltăm în România – și avem în vedere să demarăm și procesul de transformare a clădirii din str. Tudor Arghezi, nr. 21 – noua noastră achiziție.

Pe termen mediu și lung, nu excludem achiziționarea de active în zone care prezintă potențial ridicat de dezvoltare, fie acestea și în afara Bucureștiului.

victoriei 139 - Tzachi Hagag, un vizionar, promotorul celui mai exclusivist proiect, devine și investitorul anului

Cum sunt primite în piața imobiliară locală proiectele de lux rezidențiale și de birouri dezvoltate în București?
Fie că vorbim despre dezvoltări rezidențiale sau despre cele de birouri, proiectele de lux sunt din ce în ce mai apreciate pe piața imobiliară locală. Persoanele care își îndreaptă atenția către o astfel de proprietate au în vedere valorificarea investiției și sporirea gradului personal de confort. Vorbim despre imobile amplasate în zone foarte bine cotate, centrale sau ultracentrale, a căror valoare evoluează pozitiv, în timp. Acestora le adăugăm, de asemenea, renumele dezvoltatorului, dar și avantaje precum traiul într-o comunitate privată, selectă, spațiile generoase compartimentate inteligent, finisaje și dotări de ultimă generație, servicii de concierge 24/7, parcare proprie, sisteme de supraveghere și pază, dar și acces rapid la zonele de interes.

În cazul proiectelor imobiliare exclusiviste pe care le dezvoltă Hagag Development Europe, gradul de atractivitate al acestora se reflectă în rapoartele de vânzări și, concret, în gradul de ocupare. Spre exemplu, pe segmentul rezidențial de lux, la mai puțin de jumătate de an de la demararea lucrărilor pentru H Victoriei 139, am înregistrat un grad de ocupare de peste 60%. În ceea ce privește proiectul nostru ultra-luxury, H Eliade 9, care urmează a fi dezvoltat în cartierul Primăverii, 40% dintre cele 38 de unități disponibile au fost rezervate încă din faza de avizare a proiectului.

Care sunt principiile de dezvoltare ale Hagag Group și cum se reflectă acestea în proiectele din România?
Cred cu tărie că succesul are drept fundație pasiunea pentru dezvoltările imobiliare, parteneriate sustenabile, bazate pe seriozitate și încredere, dar și relația de respect reciproc care se creează între dezvoltator și client. Aceste principii, împreună cu prospectarea temeinică a pieței și goana după cele mai bune locații, selecția furnizorilor cu experiență și asocierea brandului cu cel al unor parteneri dedicați și implicați, au propulsat Hagag Group în fruntea celor mai influenți dezvoltatori din Israel. Filozofia noastră a devenit un model de urmat pentru toți cei care dezvoltă construcții inovatoare și fiabile, dar și pentru investitorii care mizează pe parteneriate profitabile și stabile, reflectându-se și în proiectele pe care Hagag Development Europe le dezvoltă în România.

Pentru noi, brandul vorbește despre proiecte cu mult înainte de demararea lucrărilor de construcție, fiind cartea de vizită a companiei și a serviciilor pe care le oferim. Totodată, brandul reprezintă percepția pe care oamenii o au asupra proiectelor noastre. Faptul că suntem primul și, momentan, și singurul dezvoltator din România care oferă servicii de management pentru proiectele livrate ne diferențiază de alți jucători din piață. Este un serviciu nou, exclusivist, prin care ne asumăm administrarea clădirilor și a spațiilor comune ce aparțin de imobile pentru o perioadă de 15 ani de la predarea proiectelor.

Ce tip de public țintiți cu proiectele din București?
Cu toate că proiectele noastre deservesc segmente diferite ale sectorului imobiliar și se adresează unei tipologii extinse de clienți, în esență, clientul Hagag este pretențios, atent la detalii, bine documentat și familiarizat cu tendințele și ofertele pieței.

Pe segmentul rezidențial, spre exemplu, H Victoriei 139 și H Eliade 9 sunt dedicate clienților cu venituri generoase care pun accent pe eleganță, pe locație, arhitectură și design interior modern, care apreciază finisajele prețioase, nivelul de calitate al construcției și facilitățile exclusiviste, fiind, în același timp, interesați de tehnologie, inovație și case inteligente. Pe de altă parte, H Pipera Lake este dedicat persoanelor cu venituri medii și peste medie, interesate de achiziționarea unei locuințe în nordul Capitalei și, cu precădere, celor care își desfășoară activitățile zilnice în cadrul polului de birouri din zona Pipera. Pe segmentul de spații de birouri, publicul nostru înglobează case de avocatură, companii de consultanță cu renume internațional și companii multinaționale preocupate de relocarea într-o zonă centrală cu acces facil la instituțiile statului, restaurante fine dining, hoteluri de 4 și 5 stele sau diferite repere istorice.

Hagag  - Tzachi Hagag, un vizionar, promotorul celui mai exclusivist proiect, devine și investitorul anului

Aveți în plan exploatarea unor noi zone din București pentru investiții imobiliare? Cum ați ales locațiile pentru proiectele aflate acum în dezvoltare?
Analizăm constant piața și oportunitățile de investiții. Atenția noastră a fost întotdeauna îndreptată către terenuri sau clădiri cu personalitate, localizate în cele mai apreciate zone ale Bucureștiului. Cu siguranță vom continua investițiile în zona de nord a Bucureștiului, cartierul Primăverii, Kiseleff, Calea Victoriei și zona Universitate, dar vom lua în considerare și exploatarea altor zone care prezintă potențial ridicat de dezvoltare.

Din mixul de caracteristici reprezentative pentru proiectele imobiliare exclusiviste, locația rămâne unul dintre cei mai importanți factori. Când ne pregătim pentru o nouă investiție, „steaua nordului” pentru noi este reprezentată de amplasament, iar din punct de vedere investițional, o locație premium este o alegere cât se poate de inspirată. Zonele exclusiviste prezintă riscuri de devalorizare extrem de reduse, indiferent de evoluția situației economice. Proprietățile localizate în astfel de zone au returnat, de fiecare dată, un profit substanțial.

Ce așteptări aveți de la evoluția sectorului imobiliar de lux din București în următorii ani?Suntem încrezători în abilitățile pieței de a atrage noi investiții în sectorul imobiliar de lux și estimăm, pentru perioada următoare, o evoluție pozitivă a proiectelor premium.        

Piața din România este efervescentă și dinamică, iar acest dinamism se bazează foarte mult pe cerere. Ultimii doi ani au generat o creștere de 20% în ceea ce privește prețurile construcțiilor imobiliare de lux. La finalul anului 2018, un apartament de lux devenise cu 10% mai scump decât în anul anterior, iar anul acesta, prețurile pentru apartamentele de lux s-au majorat cu circa 10%. Tot în ultimii doi ani am fost martori la lansarea unei serii de proiecte care deservesc această nișă a sectorului. Sunt concepte noi care mizează pe locație premium, dar și pe trăsături arhitecturale deosebite, moderne sau pe noi facilități pe care dezvoltatorii le oferă. În materie de estimări, pe termen mediu și lung, apreciez că acest trend de creștere a prețurilor va fi în continuare susținut de apetitul clienților de a investi în proprietăți de lux, unice.

Care este strategia de finanțare a proiectelor din România pentru 2020?
Pentru anul viitor am conturat un buget de 50 de milioane de euro pentru investiții și dezvoltare, buget pe care îl vom direcționa către H Pipera Lake, H Victoriei 139 și H Eliade 9, având în vedere și operațiunile de reconsolidare și modernizare ale clădirii din str. Tudor Arghezi, nr. 21. De asemenea, nu vom neglija nici sfera achizițiilor – portofoliul nostru local este în continuă expansiune. Mai mult decât atât, adițional surselor proprii de capital, Hagag Development Europe are un IPO lansat la Bursa din Tel Aviv (TASE) și se bucură de susținerea unui număr mare de investitori care sunt interesați de proiectele pe care le dezvoltăm în România.

Cum arată rezoluția Hagag Development Europe pentru noul an și ce așteptări aveți privind evoluția companiei în anul 2020?
Ne regăsim la doar un pas de finalul unui 2019 plin de evenimente și privim cu entuziasm către noul an. Vom rămâne adepții excelenței în domeniul imobiliar și vom continua să ne ghidăm după principiile care ne-au propulsat în topul celor mai activi jucători din piață. Vom continua să mizăm pe profesionalism, calitate și parteneriate puternice și să dezvoltăm proiecte unice, exclusiviste. La finalul fiecărui an, privesc în urmă și analizez evoluția Hagag Development Europe. Astfel, îmi dau seama de amplitudinea proiectelor pe care le dezvoltăm și sunt recunoscător pentru toate realizările companiei. Mulțumesc echipei, colaboratorilor și clienților care ne-au acordat încredere și le urez toate cele bune în anul care va veni.

În ceea ce privește evoluția companiei, pentru 2020 estimăm o creștere de 30-40% a portofoliului investițional și suntem optimiști în ceea ce privește profitul care, conform estimărilor noastre, va înregistra un parcurs ascendent. În acest sens, după prima jumătate a anului intenționăm să augmentăm și bugetul dedicat investițiilor.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr. 31, Winter Edition 2019-2020.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

One Comments

Leave a Reply