Premieră: Sectorul rezidențial din București, dominat de segmentul middle market în 2019

Ovidiu Posirca

, Real Market

Segmentul de middle market a ajuns în 2019 să dețină pentru prima dată 50,5% din oferta nouă de locuințe programată spre livrare, potrivit unui raport realizat de firma de consultanță imobiliară SVN România.

Locuințele din acest segment au prețuri între 1.200 și 2.000 de euro pe metru pătrat util, fiind localizate în zone semicentrale sau în zona de Nord a Bucureștiului.

”Dezvoltarea segmentului middle market s-a produs concomitent cu reducerea ponderii deținute de tranzacțiile realizate prin programul Prima Casă și într-un context în care amploarea medie a proiectelor rezidențiale a crescut semnificativ comparativ cu anii anteriori”, notează autorii raportului.

Creșterea acestui segment din piața rezidențială a fost accelerată. Dacă în 2015, ponderea proiectelor middle market era de 17%, acum a ajuns la peste jumătate.

Veniturile lunare ale celor care cumpără o locuință din acest segment se încadrează între 4.500 și 14.000 de lei.

Totodată, datele SVN România arată că prețurile de tranzacționare și–au continuat tendința de creștere, în ultimele 12 luni înregistrându-se o majorare de aproximativ cinci procente. Analiștii agenției estimează că în 2019, numărul de tranzacții cu locuințe în București și zonele limitrofe va fi similar cu cel din 2018. În total, în București și îmrprejurimi ar urma să fie livrate până la 14.000 de locuințe noi.

”Gradul de absorbție este încă unul foarte bun, de peste 70% pe durata construcției, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenți în continuare și să apeleze la consultanță de specialitate”, declară Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

La nivel regional, Cluj – Napoca rămâne cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuințe livrate în oraș și împrejurimi. Brașov, Sibiu, Iași și Oradea sunt celelalte piețe rezidențiale în care sunt predate anual peste 1.000 de locuințe, Craiova având premisele de a intra în 2019 în rândul acestora.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA