Având în vedere condițiile de piață stabile și creșterea prețului mediu de vânzare a apartamentelor noi, cât și interesul crescut al românilor pentru locuințe nou construite, un număr important de dezvoltatori își extind portofoliile de terenuri și planifică noi proiecte rezidențiale.
În același timp, o tendință ce s-a remarcat este apariția a noi dezvoltatori imobiliari, cu proiecte de volum mic sau mediu. În Capitală, zona Expoziției și Bucureștii Noi s-au evidențiat cu cele mai importante investiții din prima jumătate a anului, cu diverse terenuri achiziționate și proiecte de mari dimensiuni ce sunt programate să înceapă în următoarea perioadă.
După mai multe investiții însemnate și o activitate prolifică, încă din timpul crizei, dezvoltatorul imobiliar Metropolitan a primit, în luna iulie, o nouă autorizație de construire de la Primăria Sectorului 3, pentru un teren achiziționat în anul 2014 de la PSV Company (fostul Petromservice). Cu un bloc deja construit în imediata apropiere, noul imobil va avea 11 etaje și 77 de apartamente. Valoarea totală de piață a proiectelor imobiliare dezvoltate sub cupola Metropolitan se ridică la 170 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de companie.
Imobilul va avea apartamente de două și trei camere, cu prețuri cuprinse între 93.000 de euro și 160.000 de euro, fiind situat în imediata vecinătate a stației de metrou Mihai Bravu. Terenul pe care se ridică noul proiect al celor de la Metropolitan are o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați și a fost achiziționat cu aproximativ 900.000 de euro, de la societatea PSV Company, aflată, la acel moment, în insolvență.
În zona Expoziției, supranumită „cartierul milionarilor”, datorită numărului crescut de afaceriști români ce au terenuri de mari dimensiuni în zonă, Conpref Carpați dorește să înceapă un proiect imobiliar de anvergură, după ce a achiziționat un teren de aproximativ 2,8 hectare. Intenția companiei cu acționariat român este să dezvolte un proiect mixt, de birouri și rezidențial. Tranzacția încheiată de Conpref Carpați marchează una dintre cele mai importante achiziții de terenuri din România, ridicându-se la aproape 80 de milioane de euro.
Compania a început deja demersurile pentru demararea proiectului, prin depunerea documentației pentru obținerea unui nou Plan Urbanistic Zonal, însă acționarii săi nu au declarat public informații referitoare la intențiile lor exacte.
În aceeași zonă, tot în vara aceasta, cunoscutul miliardar român Ion Țiriac a dezvăluit primele detalii ale proiectului imobiliar de amploare pe care dorește să îl dezvolte. Proiectul gândit de omul de afaceri urmează să fie unul mixt: va cuprinde locuințe, spații de birouri, dar și un hotel și va avea 27 de tronsoane de clădire, cu o înălțime de până la 20 de etaje. Proiectul, deși ajuns în atenția publicului de-abia recent, era așteptat în piața imobiliară de câțiva ani. Beneficiind de o poziție foarte bună, complexul urmează să aibă în proximitate și o stație de metrou, programată să facă parte din viitoarea magistrală ce va lega centrul Capitalei de Aeroportul Otopeni.
Planul prezentat de Țiriac include, de asemenea, și o componentă auto, cu spații de prezentare și service. Proiectul urmează să fie dezvoltat pe o suprafață cumulată de aproximativ șapte hectare, în locul pe care acum îl ocupă reprezentanțele auto din grupul omului de afaceri. „Pentru început, interesul nostru este de a dezvolta un master plan care să se înscrie în direcțiile de dezvoltare pe care le vedem în zonă, astfel încât să pregătim terenul pentru viitor. Nu avem încă niște date certe”, a declarat Bogdan Cernescu, managing director al Țiriac Imobiliare, în luna ianuarie a acestui an.
Pentru terenul în cauză s-a eliberat, deja, un aviz de oportunitate, iar certificatul de urbanism există încă de la începutul anului trecut. Prima fază a proiectului de mari dimensiuni este programată pentru finalul lui 2021, urmând ca acesta să fie finalizat integral în aproximativ cinci-zece ani.
Alți dezvoltatori s-au orientat către proiecte rezidențiale în zone premium precum Șoseaua Nordului sau Aviației, care au atras investiții serioase în ultima perioadă, din partea unui număr mare de dezvoltatori puternici, cum sunt One United Properties, Forte Partners sau Gran Via Real Estate România.
La începutul acestui an, furnizorul de energie Elsid a demarat procedurile pentru obținerea unui nou Plan Urbanistic Zonal pentru un teren de aproximativ 1.800 de metri pătrați, situat în proximitatea Ambasadei Chinei și aflat în proprietatea sa încă din anul 2003. Anterior, au mai existat două tentative de creștere a valorii terenului, prin obținerea unui Plan Urbanistic Zonal, însă ambele s-au încheiat fără un rezultat pozitiv. De data aceasta, proiectul vizează construcția unui bloc de locuințe cu circa 30 de unități rezidențiale de lux.
Și în zonele de cartier consacrate ale Capitalei există o serie de proiecte rezidențiale de mari dimensiuni, aflate în stadiul de pregătire. În apropierea noului magazin IKEA, compania de construcții Terra Nova Construct pregătește un nou complex rezidențial, ce urmează să includă aproximativ 500 de apartamente noi.
„Avem trei hectare de teren pe care a funcționat o stație de betoane și una de mixturi asfaltice în comuna Vidra. Stația de betoane a fost vândută ca utilaj. A rămas de vânzare terenul, cu stația de asfalt, birouri, laborator. Vindem pentru că am renunțat la lucrările publice și ne concentrăm pe lucrări civile și rezidențial”, a declarat Roxana Cîmpeanu, director general adjunct al Terra Nova Construct. Intenția dezvoltatorului este de a începe construcția proiectului rezidențial în toamna acestui an, fiind în stadiul de obținere a documentației necesare.
În apropiere de acest complex, în zona Morarilor, este în discuție un alt proiect rezidențial, ce ar putea fi dezvoltat, de data aceasta, de o asociere israeliană, pe terenul fostei fabrici Filatura Românească de Bumbac.
Nu în ultimul rând, în zona Drumul Taberei – Prelungirea Ghencea, care a stârnit până acum interesul investitorilor străini și autohtoni, urmează să se construiască un proiect rezidențial important. Proprietarul GSM Trans dorește să dezvolte, în asociere, un complex rezidențial cu opt blocuri de locuințe, de până la 11 etaje, întregul ansamblu urmând să cuprindă aproximativ 600 de noi apartamente.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.29, Septembrie 2019