Analiză: Tot mai multe clădiri atestate prin sistemul LEED în țara noastră

Catalin Socol

, Real Market

Având în vedere impactul investițiilor imobiliare asupra mediului, la nivel european s-a remarcat în ultimii ani tendința de orientare a dezvoltatorilor către proiecte verzi. Astfel, modalitățile de atestare internaționale LEED sau BREEAM au căpătat o tot mai mare importanță, atât în privința definirii standardelor, cât și în ochii viitorilor rezidenți sau chiriași ai proiectelor rezidențiale ori de birouri.

De asemenea, și din punct de vedere legislativ, Uniunea Europeană încearcă să facă trecerea către proiecte imobiliare mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Probabil că, într-o perioadă de cinci ani, proiectele rezidențiale sau de birouri ce nu sunt eco-friendly vor deveni tot mai dificil de vândut și închiriat. Într-o piață imobiliară dinamică și în continuă expansiune și diversificare, dezvoltatorii imobiliari din țara noastră au fost receptivi la această tendință, iar, în special la nivelul proiectelor de birouri, atestarea conform mecanismelor internaționale sau naționale a devenit aproape un „must-have”.

Înființat în anul 1998, sub egida organizației nonprofit US Green Building Council (Consiliul Statelor Unite pentru Clădiri Verzi), sistemul de atestare LEED – Leadership in Energy and Environmental Design (Leadership în proiectare energetică și de mediu) – este unul dintre cele mai răspândite programe de atestare a clădirilor verzi din întreaga lume, pe lângă Minergie, BREEAM, LiderA sau alte sisteme similare.

Good to know

Disponibil pentru aproape toate tipurile de proiecte imobiliare, de la construcții noi la amenajări interioare, funcționarea și întreținerea clădirilor, LEED oferă un cadru pe care echipele de proiectare îl pot aplica în a crea clădiri verzi sănătoase, eficiente și a realiza economii în privința costurilor de construcție și întreținere. Atestarea LEED este un simbol recunoscut la nivel global în ceea ce privește durabilitatea unei construcții.

smart copy 1024x683 - Analiză: Tot mai multe clădiri atestate prin sistemul LEED în țara noastră

LEED include un set de sisteme de rating pentru proiectarea, construirea, exploatarea și întreținerea clădirilor, locuințelor și cartierelor verzi, cu scopul de a ajuta proprietarii și operatorii clădirii în a fi responsabili cu mediul înconjurător și în utilizarea eficientă a resurselor.

Sistemul de atestare a evoluat din 1998 pentru a reprezenta mai bine și a încorpora tehnologiile emergente de construcție ecologică. Versiunea-pilot, LEED New Construction (NC) v1.0, a condus către LEED NCv2.0, LEED NCv2.2 în 2005 și LEED 2009 (denumită anterior LEED v3) în anul 2009. Versiunea LEED v4 a fost introdusă în noiembrie 2013, iar începând cu 31 octombrie 2016 a rămas singurul regulament de atestare pentru obținerea încadrării în una din clasele LEED.

Good to know 

Certificarea LEED urmărește să reducă consumul de energie, să conserve apa, să îmbunătățească calitatea aerului din interior, să reducă costurile de operare și multe altele.

Standardele Leadership in Energy and Environmental Design se aplică în cazul clădirilor, locuințelor și construcțiilor noi sau existente. Atunci când o structură este proiectată, construită și operată într-un mod durabil, care se aliniază la standardele LEED, este eligibilă să obțină o atestare LEED. Există mai multe sisteme de rating LEED disponibile pentru a răspunde nevoilor diferitelor tipuri de clădiri și proiecte. Fiecare sistem de rating LEED este format din premise și credite.

Cerințele preliminare sunt elemente necesare sau strategii de construcție verzi care trebuie incluse în orice proiect atestat LEED. Creditele sunt elemente opționale sau strategii pe care proiectele pot alege să le urmărească pentru a obține puncte pentru atestarea LEED. Cu patru niveluri posibile de atestare (Certified – atestat, Silver – argint, Gold – aur și Platinum – platină), LEED este suficient de flexibil pentru a îngloba o gamă largă de strategii de construcție ecologică, care se potrivesc cel mai bine constrângerilor și obiectivelor tuturor proiectelor.

Good to know

LEED este conceput pentru a include următoarele nouă categorii: construcţii noi şi renovări majore, construcţii existente – operare şi întreţinere, interioare comerciale, reabilitare și anvelopare, şcoli, comerţ cu amănuntul, instituţii medicale, locuinţe și cartiere.

Principalele beneficii pe care atestarea le poate aduce sunt creșterea ratei de închiriere, o valoare de revânzare mai mare, un spațiu interior mai sănătos, utilizarea mai eficientă a energiei, apei și altor resurse și un impact redus asupra mediului înconjurător.

În țara noastră, numeroase proiecte, în special din sectorul de birouri, au urmărit atestarea conform sistemului LEED. Una dintre cele mai importante companii de dezvoltare de pe piață, Vastint, parte a grupului IKEA, a căutat să obțină atestarea pentru ambele proiecte de birouri pe care le-a dezvoltat. Antoniu Panait, director general al Vastint România, a declarat: „Încercarea noastră permanentă de a atinge standarde ridicate de dezvoltare în domeniul construcțiilor, de a satisface așteptările actuale și viitoare ale chiriașilor și ale noastre înșine, a condus la acest deosebit rezultat.

Primele două clădiri livrate în noul pol urban al centrului orașului sunt deja o poveste de succes confirmată. Acest lucru este dovedit și de procesul de închiriere. Cei 32.000 de metri pătrați vor fi peste puțin timp complet închiriați. Motivați de aceste rezultate, vom finaliza în curând construcția a încă 63.000 de metri pătrați. 20.000 de metri pătrați în cadrul Timpuri Noi Square și încă 43.000 de metri pătrați împărțiți între cele trei clădiri de la Business Garden București.

Pentru toate proiectele dezvoltate urmărim același standard ridicat de certificare ecologică. Business Garden București a obținut deja o pre-certificare LEED Platinum în 2015. Obținerea celui mai înalt standard de certificare LEED demonstrează recunoașterea eforturilor pe care Vastint le aduce proiectelor durabile pe piață, care reduc consumul de energie și de apă, precum și deșeurile operaționale per total”.

Good to know

The Bridge a devenit clădirea de birouri din România atestată LEED Platinum cu cel mai ridicat scor acordat unei proprietăți din țara noastră.

„A doua fază a The Bridge, o clădire dezvoltată de Forte Partners, în valoare de 55 de milioane de euro, a obținut certificarea LEED Platinum, cu scorul 84, în urma evaluării în funcție de șapte criterii, și anume: sustenabilitatea proiectului, eficiența consumului de apă, eficiența energetică și a climatizării, materiale și resurse utilizate, calitatea mediului interior, inovație și priorități locale de mediu”, a declarat Geo Mărgescu, CEO și cofondator Forte Partners.

„În toate proiectele pe care le dezvoltăm, punem în prim-plan arhitectura, funcționalitatea și eficiența energetică, iar fiecare clădire Forte Partners este un microunivers, în care adresăm mai multe nevoi. Avem în vedere atât spațiile propriu-zise de birouri, cât și spațiile comune pentru angajați – de la spații verzi, la zonele de relaxare, cantine –, precum și calitatea aerului sau a modului în care este utilizată lumina naturală.”

Și investitorul israelian AFI Europe a urmărit criteriile sistemului american, în cadrul proiectului AFI Tech Park.

AFI copy 1024x576 - Analiză: Tot mai multe clădiri atestate prin sistemul LEED în țara noastră

„Suntem mândri de rezultatele extraordinare pe care AFI Tech Park le-a obținut în procesul de pre-certificare Platinum. Acest fapt reprezintă o recunoaștere a eforturilor noastre de a susține dezvoltarea durabilă și de a crea spații de birouri moderne, care să fie eficiente energetic și prietenoase cu mediul și prin care, totodată, să răspundem nevoilor tot mai complexe ale companiilor multinaționale din București. Ne dorim ca prin AFI Tech Park să aducem mediul de business mai aproape de zonele rezidențiale și suntem tot mai încrezători că acest nou proiect va reprezenta o investiție valoroasă în viitor pentru comunitate și pentru întreaga piață de birouri”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România, la momentul pre-atestării clădirii. 

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.29, Septembrie 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply