Analiză Real Estate Magazine: Viitorul locuințelor smart

Catalin Socol

, Real Market

Dacă, în urmă cu cinci-zece ani, conceptul de „smart home” părea mai mult de domeniul SF-ului pentru țara noastră, mai nou, casele inteligente par să fie cheia viitorului. Tendința generală este de a putea vedea și controla ce se întâmplă în propria locuință de la distanță, prin intermediul unei aplicații sau comenzi vocale, cu toate că, la acest moment, componentele de inteligență artificială, care ar putea ajuta inclusiv la economisirea de energie, sunt încă în dezvoltare.

Corpurile de iluminat conectate la sistemul integrat al casei, sistemul de încălzire și ventilație controlat de pe telefon sau sisteme de supraveghere accesibile de oriunde, cu ajutorul unui dispozitiv, devin niște aspecte de multe ori inerente pentru noile proiecte rezidențiale de lux din țara noastră.

Într-o casă inteligentă, electronicele și electrocasnicele pot fi controlate centralizat, de la distanță, acestea putând chiar comunica între ele. În primă fază, ideea de sistem „smart home” se traducea prin posibilitatea de a controla de la distanță dispozitivele din casă și setarea de reguli automate pentru funcționarea acestora. Poate în viitor vom vorbi și de inteligență artificială care să decidă ce este mai bine pentru noi.

Good to know

Creștere de peste 100%, până în 2022, a pieței de smart home

Un raport al Juniper Research estima o creștere a pieței de smart home de la 83 de miliarde de dolari în 2017, până la 190 de miliarde de dolari în 2022. O concluzie interesantă a studiului era dată și de faptul că piața serviciilor asociate va reprezenta 50% din această cifră.

Potențialul de dezvoltare este exponențial, o contribuție importantă fiind adusă de adoptarea asistenților vocali Google Home și Amazon Alexa în cât mai multe locuințe. În acest moment, principalele produse pentru locuințe inteligente sunt Apple HomeKit și Google Nest, dezvoltate de cei doi mari producători de tehnologii pentru telefonie mobilă.

57 copy 1024x735 - Analiză Real Estate Magazine: Viitorul locuințelor smart

Unul dintre cele mai importante proiecte rezidențiale din Capitală, ce se promovează datorită faptului că va include dotări smart home integrate, este Parcului 20, dezvoltat de Cordia, divizia de dezvoltări rezidenţiale a grupului maghiar Futureal. Situat în zona Expoziției, proiectul urmează să livreze primele locuințe până la finalul anului viitor, iar sistemele ce vor fi instalate încă din stadiul de construcție sunt proiectate pentru a aduce un plus de securitate, confort, dar și economie de energie.

Alte proiecte imobiliare, în general din segmentul rezidențial de lux, oferă o automatizare a locuinței de la momentul construcției sale, însă doar în ceea ce ține de sistemele de încălzire și ventilație, în sensul în care temperatura din fiecare cameră poate fi controlată prin intermediul unei aplicații.

Interesant este că acest trend al caselor inteligente a început să se facă simțit și la nivelul segmentului de locuințe disponibile pentru închiriere pe termen scurt, prin platforme precum Airbnb sau Booking. În acest caz, o astfel de locuință, de tip smart home, poate costa chiar și dublu.

221 copy 1024x608 - Analiză Real Estate Magazine: Viitorul locuințelor smart

Printre componentele unui sistem smart home se numără controlul sistemului de iluminare, care poate fi reglat fie prin clasicul acces de pe un dispozitiv, fie prin control vocal. Sistemele mai avansate pot ajuta și la automatizarea acestui proces, cu reglare automată – în funcție de activitatea desfășurată într-o anumită încăpere sau de preferințele utilizatorului – atât a luminii naturale, cât și a celei artificiale. O altă componentă, supravegherea video, poate arăta utilizatorului ce se întâmplă în propria locuință, de la distanță, cu posibilitatea activării sistemului de avertizare, tot de la distanță, în cazul observării unui intrus, de pildă.

4 copy 1024x680 - Analiză Real Estate Magazine: Viitorul locuințelor smart

O parte foarte utilă o reprezintă managementul energiei, care presupune programarea climatizării, prizelor, luminilor și oricărui dispozitiv electronic conectat la sistem, pornirea și oprirea acestora de la distanță, monitorizarea consumului de energie prin intermediul telefonului mobil, tabletei sau altui dispozitiv, dar și notificări în cazul consumului mărit. Sistemul de control al climatizării oferă utilizatorilor posibilitatea de a regla, printr-o simplă aplicație, confortul termic din fiecare cameră, prin acționarea instalațiilor și aparatelor de climatizare existente în încăpere (încălzire în pardoseală, încălzire cu centrală termică, aer condiționat, umidificator sau dezumidificator). De asemenea, draperiile, perdelele sau jaluzelele pot fi controlate prin același sistem, în funcție de preferințele utilizatorului.

Sistemele smart home includ controlul sistemului de iluminare, al energiei, al sistemului de climatizare și încălzire, al draperiilor, perdelelor sau jaluzelelor, cât și monitorizarea video a locuinței

Astfel de sisteme pentru locuințe inteligente pot face casa mult mai ușor de controlat, atât la plecare, cât și în momentul întoarcerii acasă. Ele pot controla stingerea tuturor luminilor din locuință, trecerea centralei termice în modul „auto”, păstrând confortul termic al casei, activarea senzorilor de mișcare pentru creșterea securității, activarea modului de primire notificări în cazul detectării mișcării sau închiderea automată a ușilor locuinței. Totul poate deveni mai ușor și la întoarcerea acasă, când tot printr-o singură comandă s-ar putea controla deschiderea porților și a ușii garajului, activarea luminilor ambientale din curte în cazul în care soarele a apus, deschiderea ușii de la intrare sau reglarea optimă a temperaturii locuinței.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.29, Septembrie 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply