Facilitățile fiscale pentru salariații din sectorul construcțiilor sunt greu de aplicat, potrivit unui sondaj realizat de către firma de consultanță imobiliară PwC România.
Astfel, 64% dintre companiile incluse în cercetare au descris aplicarea facilităților ca pe un proces greoi.
Totodată, 59% dintre respondenți consideră că societățile care nu le îndeplinesc obligațiile legale se vor confrunta cu o creștere a costurilor și pierderi de profitabilitate, iar 24% menționează pierderile de personal.
Potrivit legii, companiile care îndeplinesc condiția de 80% venituri din activități în construcții aplică facilitațile fiscale pe toată durata anului în curs. Cele care nu realizează limita minimă a cifrei de afaceri aplică principiul companiilor nou-înființate.
Multe companii, însă, nu pot aplica facilitățile fiscale pentru că procentul de 80% se dovedește a fi prea ridicat pentru ele chiar și după intrarea în vigoare a OUG 43.
“Există cazuri în care simpla desfășurare a unei activități secundare în baza unuia dintre respectivele coduri CAEN obligă companiile la garantarea salariului minim de 3.000 lei pentru absolut toți angajații. Consecința pentru aceste societăți este majorarea costurilor cu până la 44% față de anul 2018”, precizează Daniel Anghel, partener și liderul departamentul de servicii fiscale și juridice, PwC România.
Facilitățile fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2019
Pentru angajați:
- scutirea angajaților de la impozitul pe venit
- scutirea angajaților de la contribuția de asigurări sociale de sănătate
- scăderea contribuției de asigurări sociale cu 3,75% la 21,25%
Pentru angajatori:
- eliminarea CAS pentru condiții deosebite și speciale de muncă (4%/8%)
- reducerea contribuției asiguratorii de muncă de la 2,25% la 0,27%