Analiză: Iași – un centru regional efervescent, dar afectat de lipsa infrastructurii

Deși, atunci când vorbim de evoluții însemnate în centrele regionale, în general ne concentrăm asupra piețelor din București și Cluj-Napoca, Iașiul, cel mai important oraș din regiunea Moldovei, are o evoluție la fel de bună, atât din punct de vedere al pieței rezidențiale, al creșterii cererii și al avansului stabil al prețului mediu, cât și în ceea ce privește investițiile crescute în sectoarele office, hotelier sau retail.

Pentru 2018, indicii au arătat o creștere cu 3% a numărului de vânzări imobiliare în Iași, în primele zece luni. Pe fondul factorilor sociali (zvonuri legate de apariția unei crize imobiliare), ultimele două luni ale anului trecut au venit cu o scădere a numărului de vânzări, în ton cu ce s-a întâmplat și în restul țării, pentru ca acestea să-și revină în cea de-a doua parte a trimestrului întâi din 2019.

Anul anterior a însemnat pentru Iași o majorare uluitoare a cererii pentru apartamente noi, de peste 40%, alimentată atât de creșterea nivelului de trai și a veniturilor populației, cât și de investițiile importante în oraș și de companiile care, observând potențialul de dezvoltare, au deschis noi sedii. De asemenea, o influență puternică vine și din partea investitorilor și cumpărătorilor din Republica Moldova, care au adus un plus important pentru orașul celor șapte coline. Desigur, un factor marcant în creșterea economică pe care o înregistrează Iașiul este și faptul că e un important centru universitar, alături de București, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova. Cu aproape 300.000 de locuitori, orașul se situează pe locul patru în țara noastră ca număr de locuitori. Deși cu cel mai ridicat nivel din regiunea Moldovei, PIB-ul pe cap de locuitor în Iași rămâne scăzut față de cel din Capitală sau centrele regionale din vestul țării, situându-se aproape la jumătate față de cel înregistrat în Cluj-Napoca și la mai puțin de o treime comparativ cu cel din București. Cu siguranță, lipsa infrastructurii care să conecteze regiunea cu zona de vest și centru este și va fi în continuare un factor negativ major în privința dezvoltării economice a zonei.

Iasi 3 copy 1024x683 - Analiză: Iași – un centru regional efervescent, dar afectat de lipsa infrastructurii

 

Deși, aparent, vânzările de imobile din Iași ar fi fost anul trecut în scădere, numărul crescut de proprietăți imobiliare noi și proiecte rezidențiale în desfășurare, luând în calcul o orientare a cererii (de aproximativ 65%) către piața de apartamente noi, ne arată că orașul se înscrie în tendințele centrelor regionale mai dezvoltate și în tendința remarcată și în Capitală, de orientare către piața de nou și achiziția din stadiul de proiect.

Good to know

Aproape 1.050 de euro, prețul mediu pe metru pătrat solicitat la Iași – creștere de sub 1% pentru segmentul de apartamente noi

După o creștere susținută în anii anteriori, prețul mediu pe metru pătrat solicitat la Iași a ajuns la aproape 1.050 de euro, iar de la finalul anului trecut s-a menținut constant, cu o creștere de sub 1% pentru segmentul de apartamente noi și o depreciere de peste 2% pentru apartamentele vechi.

 

Pentru a se alinia tendinței din alte orașe importante și a marca o nouă fază în dezvoltarea economică a orașului, primăria municipală poartă discuții pentru construirea unei arene sportive, cu o capacitate de aproximativ 20.000 de locuri. Este interesant cum orașe mari – Capitala prin construcția Stadionului Național „Lia Manoliu”, Cluj-Napoca prin construcția Cluj Arena – au marcat noi etape în evoluția socioeconomică prin acest gen de construcții.

Unul dintre marii dezvoltatori imobiliari care au remarcat potențialul de dezvoltare al Iașiului este Prime Kapital. Aici, foștii fondatori ai NEPI, Victor Semionov și Martin Slabbert, plănuiesc o investiție de aproximativ 300 de milioane de euro. Dezvoltatorul, care mai are două proiecte importante în Capitală, în zona Bucureștii Noi (Marmura Residence) și în zona Pipera (Avalon Estate), vrea să construiască un proiect mixt (locuinţe şi birouri) pe o suprafaţă de zece hectare, pe fosta platformă Tomiris din Zona Industrială, şi să amenajeze, la ERA, unul dintre cele mai mari mall-uri din ţară. Prima investiţie este estimată la peste 200 de milioane de euro, iar cea de-a doua, la 100 de milioane de euro. Proiectul Silk District va fi implementat etapizat, iar lucrările urmează să înceapă în martie 2020. În 2021 vor fi livrate primele spaţii de birouri şi imobile de locuințe, iar în următorii trei ani vor fi date în folosinţă, anual, celelalte componente. Investitorii promit că vor amenaja spaţii verzi, zone pietonale şi spaţii de recreere pe o suprafaţă generoasă din teren, în timp ce locurile de parcare vor fi toate în subteran. Proiectul a intrat în procedura de avizare la nivelul Primăriei și cu certitudine va seta un nou standard în materie de proiecte rezidențiale în capitala Moldovei.

Iasi 1 copy 1024x594 - Analiză: Iași – un centru regional efervescent, dar afectat de lipsa infrastructurii

Aceste investiții importante se realizează, după cum au declarat și fondatorii Prime Kapital, în contextul în care stocul de locuințe și spații de birouri este insuficient în momentul de față, iar orașul își continuă creșterea într-un ritm stabil, de la finalul crizei economice și până acum. Printre avantajele incontestabile ale Iașiului se numără faptul că este un centru universitar solid, ce livrează anual un număr mare de absolvenți, dar și mediul antreprenorial în continuă expansiune.

Un alt proiect interesant este HIpark, conceput ca un proiect verde cu funcțiuni mixte (birouri și rezidențial), menit să ofere o calitate ridicată viitorilor ocupanți. Estimat la aproximativ 40 de milioane de euro, HIpark este bazat pe nevoia imediată de spații de birouri largi (va avea 2.670 de metri pătrați pe nivel), incluzând totodată o clădire rezidențială cu studiouri generoase, dar și cu apartamente de două și trei camere.

Cu tot potențialul, geografic, orașul este izolat, nefiind deservit de nicio autostradă care să-l lege de celelalte regiuni ale țării. Este limpede că, până în momentul în care infrastructura din zonă nu va fi îmbunătățită simțitor, dezvoltarea regională va fi îngreunată, dar în același timp, fără nicio îndoială, odată cu finalizarea unei rețele de autostrăzi, investițiile demarate și proiectele aflate în desfășurare în prezent vor fi cu atât mai profitabile, iar prețurile medii vor crește.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply