Dacă investițiile din piața rezidențială sunt în plin avânt, iar noi și importanți dezvoltatori internaționali, precum Atenor, Futureal sau Hagag Development Europe, investesc fiecare zeci de milioane de euro în proiecte imobiliare de mari dimensiuni, și celelalte segmente imobiliare beneficiază de investiții importante. Piața de birouri din Capitală urmează să câștige anul acesta aproape 30 de noi clădiri office, cu o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 400.000 de metri pătrați, iar segmentele imobiliare de retail, hotelier sau logistică se află și ele într-un moment de expansiune.
Cătălin Socol
Anul 2018 a însemnat o premieră pentru segmentul de investiții în sectorul imobiliar din România. Potrivit Vitalis Consulting, anul trecut, investitorii români s-au clasat pe locul al doilea într-un top al volumelor generate după naţionalitate, investițiile acestora în sectorul imobiliar comercial totalizând peste 200 de milioane de euro (aproximativ un sfert din volumul total), de cinci ori mai mult decât în anul 2017.
Good to know
Peste 200 de milioane de euro, investițiile în sectorul imobiliar comercial, în 2018
După cum era de așteptat, Capitala și împrejurimile sale atrag cele mai multe investiții în sectorul imobiliar. Se remarcă însă și numeroase investiții importante în centrele de dezvoltare regională. AFI Europe, unul dintre cei mai cunoscuți investitori imobiliari la nivel local, ce s-a axat atât pe segmentul de retail, cât și pe cel de birouri și a lansat anul trecut proiectul rezidențial AFI City din zona Bucureștii Noi a Capitalei, a anunțat la finalul lunii ianuarie că plănuiește să demareze construcția unui nou centru comercial, în Arad, în trimestrul al treilea din acest an.
Cu o investiție estimată la 40 de milioane de euro, proiectul comercial, ce va fi construit pe un teren de 80.000 de metri pătrați, ar trebui să aducă un nou parc de retail în orașul din vestul țării, de aproximativ 35.000 de metri pătrați. Dezvoltatorul israelian se apropie în acest moment de finalizarea noului său centru comercial din Brașov, într-un proiect ce va cuprinde și două clădiri de birouri de clasă A și presupune o investiție totală de aproximativ 60 de milioane de euro.
În Brașov se încheia la jumătatea anului trecut una dintre cele mai mari vânzări de terenuri din țara noastră pentru anul 2018 și una dintre cele mai mari achiziții de terenuri pentru dezvoltări industriale, din afara Bucureștiului, din ultimii cinci ani. Prin intermediul companiei de consultanță imobiliară Dunwell, singura agenție de brokeraj din România specializată exclusiv în segmentul industrial al pieței imobiliare, investitorul belgian VGP finaliza, în luna mai, achiziția unui teren de 230.000 de metri pătrați, lângă orașul de sub Tâmpa. După cum anunță și investitorul, VGP Park va însemna o investiție de aproximativ 50 de milioane de euro și va cuprinde spații industriale și de logistică.
O altă investiție importantă pentru anul 2019 se realizează la Timișoara, prin extinderea Aeroportului Internațional „Traian Vuia”, cu o valoare de 30 de milioane de euro. Contractul de finanțare cu fonduri europene a fost semnat în luna decembrie, iar din totalul investiției, Uniunea Europeană va acoperi jumătate. Lucrările sunt programate să înceapă în prima parte a acestui an și vor avea o perioadă de execuție de 12 luni.
Nu în cele din urmă, la Sighișoara, fabrica Sefar își extinde hala de producție, cu o investiție de peste 27 de milioane de euro.
În cazul Capitalei, se remarcă investiții importante, atât pentru sectorul de logistică și retail, cât și pentru cel de birouri sau hotelier. În ceea ce privește sectorul de birouri, anul acesta distinge o tot mai mare diversificare a polilor, iar cele mai importante zone de dezvoltare sunt acum, alături de zona de nord (Barbu Văcărescu – Aurel Vlaicu – Pipera și Expoziției), și zonele de vest (Preciziei și Grozăvești – Politehnica) sau semicentrale (Timpuri Noi și Tineretului). Conform unei analize ESOP, în București vom avea livrări de peste 400.000 de metri pătrați de spații de birouri.
Cele mai multe dintre acestea se concentrează în zona de vest, iar cele mai importante vor fi pentru proiectele The Bridge (unde se dă în folosință The Bridge II, cu o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați), Business Garden Bucharest (un proiect situat tot în zona Grozăvești, unde se vor livra simultan toate cele trei clădiri, cu o suprafață totală de 41.000 de metri pătrați), The Light I (cu o suprafață de 21.000 de metri pătrați, în zona Politehnica), Globalworth Preciziei 1 și 2, cât și noul centru Renault Bucharest Connected, ce va fi noul sediu al companiei franceze de automobile. Pentru zona de nord sunt programate, de asemenea, livrări importante; vorbim despre Oregon Park, clădirea C, prima fază din proiectul Equilibrium și Zone 313 – în zona Barbu Văcărescu, Expo Business Park în zona Expoziției sau Caramfil Office Building, o clădire boutique, în zona Aviației.
În sectorul de logistică, WDP construiește pentru Auchan un nou depozit la Ștefăneștii de Jos, iar investiția se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro. Noul spațiu destinat retailerului francez va fi livrat în anul 2020 și va cuprinde 77.000 de metri pătrați. Aceasta este a doua colaborare a celor două companii, după ce WDP a construit un spațiu cu destinație identică în Luxemburg. Contractul inițial de închiriere este încheiat pentru o perioadă de șapte ani. Jeroen Biermans, directorul general al WDP România, a declarat că „această tranzacție evidențiază strategia WDP de a crea relații pe termen lung cu clienții săi, în toate regiunile sale cheie”.
În centrul Capitalei, Magazinul București, situat în apropierea centrului istoric, a fost achiziționat în anul 2013 cu aproximativ patru milioane de euro de către doi investitori olandezi, de la moștenitorii familiei care a ridicat acest spațiu în urmă cu peste un secol. Cu o investiție totală de șase milioane de euro, clădirea este programată să fie finalizată la sfârșitul lui 2019.
În cartierul Bucureștii Noi, ce se află într-o continuă expansiune, avem, de asemenea, o investiție majoră, de peste 17 milioane de euro, pentru extinderea centrului comercial Colosseum Retail Park, iar în sectorul hotelier, NIRO Investment Group urmează să construiască un nou hotel de lux în zona Expoziției, cu 23 de etaje, trei niveluri subterane și o suprafață de 30.000 de metri pătrați.