Sectorul construcțiilor a fost declarat ”de importanță națională” în următorul deceniu, urmând ca firmele de profil să beneficieze de anumite facilități fiscale în acestă perioadă, potrivit unui acord încheiat între Guvern și Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).
Acordul punctează o serie de probleme întâmpinate de constructori cum ar fi lipsa forței de muncă specializată și concurența neloială din sector. În acest context, numărul mediu de angajați declarați de companii s-a redus în ultimii doi ani cu 2%, adică cu circa 8.000 de persoane.
”Luând în considerare că în ultimii 3 ani, deşi economia a înregistrat un ritm ridicat de creştere a produsului intern brut, cifra de afaceri din sectorul construcţiilor s-a redus, fiind în anul 2017 cu circa 3 miliarde lei mai mică decât în anul 2015, iar numărul unităţilor din sector care au înregistrat pierdere a crescut,
Având în vedere că în unele sectoarele adiacente activităţii de construcţii, care asigură materii prime şi materiale de construcţii, există o concurenţă ridicată a importurilor de astfel de produse, ceea ce face ca acestea să înregistreze rate de profitabilitate mai reduse decât în activitatea de construcţii”, se arată în partea introductivă a acordului, potrivit HotNews.ro.
Principalele măsuri din acord:
- Salariul minim brut pentru sectorul construcțiilor va fi de 3.000 de lei.
- Angajatorii nu vor plăti taxe pe muncă, iar de partea angajaților sistemul de taxare va fi flexibil astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul in lei a 500 euro.
- Firmele care folosesc muncitori fără forme legale vor fi declasificate cel puțin un an de zile.
- Zilierii nu vor mai fi folosiți în construcții.
- Ajustarea preţului contractelor se face pe baza indicilor de preţ şi proporţiile diverselor componente ale costului construcţiilor. Aceștia vor fi stabiliți în mod centralizat, de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), și vor fi publicați trimestrial.
- Producătorii locali de materiale de construcții vor beneficia de un mecanism de sprijin.
- Va fi obligatorie acordarea avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național. Restituirea avansului se va face treptat, până la finalizarea proiectului. Această măsură s-ar putea aplica și la contracte cu o valoare peste 1 milion de euro.