Un business de obiecte de mobilier personalizate și încă un business de producție de mese. Două nișe inedite care s-au dovedit o alegere inspirată pentru Laura Lungu și partenerele ei, Diana Georgescu și Ana Coralevici.
„Încercăm să readucem în prim-plan obiectele de mobilier de calitate, pe care le poți lăsa moștenire copiilor tăi”, rezumă Laura Lungu ideea din spatele business-ului Massa. Pe scurt, Massa produce serii mici, unicat, de mese absolut originale, iar conceptul a apărut în mintea celor trei fondatoare – Laura, Diana și Ana – în încercarea de a veni cu ceva nou într-o nișă din zona designului interior.
Elementul comun al tuturor obiectelor din portofoliu este lemnul, căruia meșterii Massa îi protejează cu grijă aspectul natural și îi pun în evidență micile defecte, atât de fermecătoare. Astfel, fiecare masă este cu adevărat unică și devine, aproape fără excepție, elementul central al oricărui spațiu în care este amplasată.
La începutul anului, Laura și Diana erau asociate în cadrul companiei Our Design, care produce și comercializează de aproximativ cinci ani piese personalizate de mobilier, oferind, de asemenea, soluții de amenajări interioare. Acesta a fost momentul și contextul în care s-au intersectat cu Ana, care căuta o masă originală pentru unul dintre clienții ei. „Cred, cu adevărat, că facem o echipă extrem de bună. Ana este o arhitectă cu viziune și experiență, Diana este meticuloasă și are mare grijă de execuția tuturor proiectelor noastre, iar eu mă ocup direct de relația cu clienții și promovare. Fiind specializate în domenii diferite, creăm un nucleu extrem de funcțional”, explică Laura Lungu.
În februarie, fără să aibă brandul construit încă, Ana și Diana își setează ambițiosul target de a realiza un obiect de design 100% românesc și a-l lansa în cadrul Romanian Design Week. Astfel, în martie aveau deja fabricate primele două mese, iar apoi și-au concentrat forțele pentru a realiza o masă așa cum visau, statement, memorabilă și avangardistă: ASH. „Massa este rezultatul unui efort comun, un brainstorming, reușind să combine preferințele noastre pentru stilul industrial, norvegian, minimalist, cu nevoile clienților. Cu toate că multor clienți le place stilul baroc, greu, majoritatea a fost fermecată de ASH”, spune Laura, explicând că mesele realizate de Massa Design reprezintă destul de bine ideile și preferințele artistice ale celor trei asociate.
Lansarea oficială a brandului Massa a avut loc în luna mai, așa cum fetele își propuseseră, la Dizainăr, având ca actor principal piesa ASH. Masa este realizată din stejar cu blat gros, de patru centimetri, iar culoarea neagră se obține după trei arderi și șlefuiri. La prima vedere, blatul negru de fum pare că e construit din jar uscat, dar în realitate este fin ca mătasea. Procesul este unul complex. „Masa nu poate fi lustruită cu instalații mecanice, ci manual. Se freacă efectiv cu o cârpă până când nu se mai ia cenușa. Este arsă de trei ori, de fiecare dată procesul durând o zi întreagă”, povestește Laura Lungu. „Picioarele sunt din cupru masiv”, detaliază ea, „aspect care îi surprinde până și pe arhitecți. În primul rând, cuprul masiv este scump, iar apoi, este foarte dificil de prelucrat. Ca exemplu, doar îmbinarea picioarelor costă 300 de euro.”
ASH, masa din stejar masiv ars și cu picioare prețioase, suficient de mare pentru o cină de opt persoane, costă 2.800 de euro. „E un preț corect dacă-l compari cu procesul de manufactură. Multă lume are tendința să se uite la produsul finit fără a se gândi și la faptul că implică multă muncă și manoperă. Am putea zice că e hand-made și nu am exagera”, spune Diana Georgescu. Celelalte mese din catalogul Massa Design au prețuri mai abordabile, de la 1.000 de euro, însă acelea au fost concepute și în funcție de nevoile clienților, fiind comandate de dinainte și integrate într-un design creat de Ana Coralevici.
Target-ul stabilit pentru viitorul apropiat este exportul, deoarece e ușor de înțeles că obiectele Massa Design nu se adresează unui public mass market. Modelele sunt realizate în serii mici, de câte cinci produse, iar prețurile reflectă orele de manoperă dedicate fiecărei piese în parte. „Sunt mese dedicate unui anumit target de clienți. Vrem să avem niște prețuri apropiate de piața românească, dar vrem să și exportăm. În Franța sau Italia, costurile materialelor sunt mai mari decât cel al meselor noastre, ceea ce ne-ar permite să găsim clienți destul de rapid”, consideră Laura Lungu.
Însă orice pare posibil pentru cele trei asociate, care nu se așteptau să aibă un ecou atât de mare în piața locală. „Primul nostru target a fost ca masa cu blatul ars să fie gata până la Romanian Design Week. Următorul este sfârșitul verii, când vrem să avem un showroom, ce va fi amplasat probabil undeva în zona Primăverii, Dorobanți”, spune Laura Lungu, convinsă că, după cum se dezvoltă lucrurile, vor ajunge să atingă și acest obiectiv.
Principala problemă în industria de mobilă, susține ea, este penuria de forță de muncă, pentru că se găsesc cu greu lucrători specializați. Pe zona de arhitectură, în schimb, a apărut un val mare de arhitecți foarte talentați. Pe de altă parte, în ultimii ani, clienții au început să cheltuiască mai mulți bani și sunt mulți care ajung la Our Design cu proiecte la roșu. Practic, fiind angrenată în ambele proiecte, iar celelalte două asociate venind din zone de business complementare, Laura Lungu are o privire de ansamblu asupra business-ului cu mobilă și soluții de amenajare. „E încurajator ce se întâmplă. Pe de-o parte, avem proiecte venite prin diverși arhitecți, din ce în ce mai diferite și îndrăznețe. Pe de altă parte, clienții care vin și cer și proiecte de design integrale au mai mult curaj și o deschidere mare spre a asculta sfaturile arhitectului nostru. Practic, în general, observ o creștere majoră pentru design, pentru a locui bine, pentru a investi în lucruri care îți fac, cu adevărat, viața mai frumoasă.”
Celălalt business al Laurei și Dianei, Our Design, este un business de mobilier personalizat, care există pe piață de cinci ani, realizând, la comandă, orice fel de mobilier – de la bucătării la dormitoare. „Suntem, atât pentru arhitecți, cât și pentru clienți finali, o soluție de mobilare integratoare; o singură vizită rezolvă întregul proiect de mobilă.” Our Design se ocupă de circa șapte – zece proiecte mari pe lună, de apartamente sau birouri, spune Laura Lungu, detaliind că în ultimul timp primește cereri de la mulți clienți care amenajează apartamente pentru a le închiria pe platforma Airbnb, ceea ce formează o cerere pentru un stil de design discret. „Lucrăm mult cu culori deschise, neutre, cu gri, bej, alb, grej – de regulă nu avem culori foarte puternice în amenajări. Exact cum o inimă care funcționează perfect îți va susține toate eforturile, fără însă să-ți atragă atenția asupra ei, scopul nostru este ca spațiul în care trăiești să te facă să te simți foarte bine, fără să-ți monopolizeze atenția.”