Piața hotelieră din București este pe creștere, dar nu a recuperat scăderile din pandemie

Alex Moldovan

, Real News

Cererea pe piața hotelieră din București în prima jumătatea a anului comparativ cu aceeași perioadă din 2023 a avut o creștere de 3%, dar cu toate acestea nu a reușit să recupereze complet scăderile din pandemie, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

În perspectivă, conform Oxford Economics, se preconizează că numărul înnoptărilor în unități de cazare din București își va reveni complet până în 2025 și va depăși cu 3% nivelul din 2019. Această creștere va fi determinată în primul rând de creșterea înnoptărilor turiștilor români.

În același timp, piața hotelieră din capitalele CEE-6 (București, Varșovia, Praga, Bratislava, Budapesta și Sofia) a înregistrat în prima jumătate a anului 2024, o creștere a cererii cu 0,6% față de prima jumătate a anului 2019, în timp ce oferta de noi spații hoteliere a crescut cu 7,7% în aceeași perioadă. Această tendință pozitivă este determinată de redresarea impresionantă a cererii din Varșovia, care a înregistrat o creștere de aproximativ 17%. 

Între 2024 și 2026, Bucureștiul va înregistra cea mai mare creștere a ofertei de noi spații hoteliere dintre capitalele din CEE-6, cu un avans de aproximativ 5,8%, ceea ce înseamnă că vor fi livrate încă 2.400 de camere, rată care depășește creșterea medie a CEE-6, de 3,2%. Mai multe branduri noi vor intra pe piața din București, inclusiv Corinthia, Swissotel, Mondrian, Adagio, Handwritten Collection și The Crest Collection. În plus, jucătorii existenți precum Radisson Blu București vor reintroduce pe piață în următorii ani camere renovate.

În ceea ce privește peformanța pieței hoteliere, RevPAR (venitul pe camera disponibilă) din București a crescut cu 9,2% în S1 2024 față de S1 2023, depășind atât media europeană, cât și pe cea a capitalelor CEE-6. Acest rezultat a fost determinat în primul rând de o creștere cu 5,6% a ADR (tariful mediu zilnic) comparativ cu prima jumătate a anului 2023, în ciuda majorării TVA începând cu ianuarie 2023.

Rata de ocupare în București a crescut cu 3,4% în S1 2024 vs S1 2023, parțial determinată de diverse evenimente, cum ar fi concertul Coldplay din iunie. Rata de ocupare va continua să se îmbunătățească, susținută de aderarea României la Spațiul aerian Schengen în martie 2024.

”Bucureştiul s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani, dar cu toate acestea, performanţa hotelieră a oraşului a avut o revenire sănătoasă, cu o creşterea a RevPAR-ului în S1 2024 depăşind media europeană. Deși majorarea semnificativă de 5,8% a ofertei poate tempera această creștere, afluxul mai multor mărci de prestigiu va crește paleta de opțiuni de cazare și va poziționa orașul pe harta hotelieră a Europei,” afirmă Sevda Cadîr, Associate Director Cushman & Wakefield.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere în țările din CEE-6 a ajuns la 122 milioane de euro în prima jumătate a anului 2024, cu 27% mai puțin decât în S1 2023. Acest lucru s-a datorat în primul rând lipsei activelor hoteliere de vânzare în regiune, incertitudinii geopolitice și costului ridicat al finanțării. Acest lucru s-a schimbat însă în ultimele luni, astfel că vedem mai multe proprietăți care se află în diverse etape de vânzare, iar acest lucru, combinat cu o performanță a sectorului pe un trend ascendent, accesul îmbunătățit la finanțare și creșterea interesului investitorilor, se preconizează că volumul va crește în următoarele 12 luni.

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA