Piața hotelieră din România a traversat o perioadă cu adevărat notabilă în ultimii ani, marcată de provocări și oportunități. A demonstrat reziliență și adaptabilitate în fața provocărilor, pandemia COVID-19 reprezentând un test sever al tenacității sale. Anul 2023 pare a fi anul proiectelor în lumea imobiliară, cu mulți antreprenori din domeniul rezidențial care își diversifică portofoliul prin proiecte hoteliere. În prezent, piața hotelieră din București este a cincea cea mai atractivă piață din Europa Centrală și de Est (ECE), dintr-un total de 20 de orașe, în ceea ce privește interesul principalilor operatori de a investi în noi facilități hoteliere în perioada următoare, potrivit ultimului raport Hotel Operator Beat S1 2023.
Cu toate că pandemia a adus pierderi importante, industria este pregătită pentru redresare, iar pe măsură ce piața hotelieră din România continuă să evolueze și să se extindă, rămâne un jucător-cheie în economia țării. Anul 2020 a prezentat o provocare semnificativă, în urma izbucnirii pandemiei de COVID-19 rezultând una dintre cele mai scăzute cifre de afaceri înregistrate pentru piața hotelieră românească, în valoare de aproximativ 514 milioane de dolari. Cu toate acestea, previziunile sugerează că, până în 2025, segmentul hotelier va genera venituri care depășesc pentru prima dată 1 miliard de dolari, potrivit Statista.com, platforma globală cu date statistice, rapoarte și informații din 170 de industrii.
Conform datelor Statista.com, publicate în septembrie 2023, compania hotelieră cu cel mai mare venit din România în 2022 a fost Ana Hotels, cu 160,8 milioane de lei, în creștere cu 82,9% față de 2021. A fost urmată de Societatea Companiilor Hoteliere Grand, cu un venit de peste 154 de milioane de lei.
Pandemia COVID-19 a reprezentat o provocare considerabilă pentru industria hotelieră din România. În primele nouă luni ale anului 2020, aproape 10.000 de angajați din industria ospitalității și-au pierdut locurile de muncă, iar sprijinul financiar acordat de guvernul român industriei hoteliere, deși apreciat, a fost considerat insuficient.
Interes crescut pentru investiții în piața hotelieră din Capitală
Bucureștiul se află în centrul unei impresionante revitalizări a pieței hoteliere, potrivit ultimului studiu Hotel Operator Beat S1 2023, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox pe baza unui sondaj efectuat în rândul a peste 26 de directori executivi ai operatorilor hotelieri deja prezenți în ECE (Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, Ucraina) sau interesați să intre în regiune și care operează peste 450 de hoteluri cu peste 72.000 de camere.
Good to know
Bucureștiul, în topul interesului investitorilor hotelieri din regiune
Sondajul relevă faptul că piața hotelieră din Bucureşti continuă să fie atractivă pentru operatorii hotelieri internaționali care doresc să se extindă în Europa Centrală și de Est. Capitala României s-a plasat pe poziția 5 din 20 de orașe din ECE, din punct de vedere al interesului principalilor operatori de a investi în perioada următoare în noi facilități hoteliere. Pe lângă București, cele mai atractive piețe pentru operatori sunt Budapesta, Praga, Varșovia și Cracovia.
Sevda Cadir, senior hospitality consultant, CEE & SEE, la Cushman & Wakefield, subliniază că piața hotelieră din București atrage atenția semnificativă a operatorilor internaționali care doresc să-și consolideze poziția sau să-și extindă cota de piață. Recuperarea robustă a orașului și creșterea atractivității sale prezintă o oportunitate interesantă pentru diversificarea ofertei și introducerea de hoteluri de lux mai accesibile, acoperind un segment deficitar în prezent. De asemenea, penetrația scăzută a brandurilor pe litoralul românesc atrage operatorii datorită potențialului promițător și pieței profitabile.
Revigorare și perspective de creștere în S1 2023
Piața hotelieră din Capitală a înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a anului 2023, cu un indicator RevPAR (venit pe cameră disponibilă) în creștere cu peste 43% față de S1 2022. Sectorul a egalat nivelurile pre-pandemie, înregistrând o creștere de aproape 11% a tarifelor medii pe cameră (ADR) față de S1 2019 sau o creștere de 27% în comparație cu S1 2022. Totodată, ratele de ocupare s-au majorat cu aproximativ 13% în S1 2023 față de aceeași perioadă din 2022.
Good to know
Tarifele medii pe cameră în București, creștere de 27% față de S1 2022
Operatorii chestionați și-au exprimat sentimente pozitive cu privire la performanța viitoare a hotelurilor din București, în special pentru clasele de „Lux” și „Upper-Upscale”, cu 71% și, respectiv, 82% dintre respondenți fiind optimiști sau foarte optimiști.
Recuperarea post-pandemică a pieței hoteliere din București este aproape completă, iar cererea continuă să crească. Noi proiecte sunt programate pentru a fi livrate în toate segmentele de piață până la sfârșitul anului 2024. Numai în T1 2023, ocuparea în hotelurile din București a crescut cu 33% față de aceeași perioadă a anului precedent și rămâne la aproximativ 5% sub nivelul din 2019.
Recuperarea a fost suficient de puternică pentru a propulsa Bucureștiul pe locul 2 în ceea ce privește ratele de ocupare, între cele șase capitale ale ECE. Capitala României este în spatele Varșoviei și înaintea Budapestei, Bratislavei, Pragăi și Sofiei, conform raportului Cushman & Wakefield Echinox.
Investiții și perspective
După o perioadă de incertitudine, investitorii, atât din România, cât și internaționali, și-au reluat interesul pentru hotelurile românești. Primele tranzacții au fost încheiate în T1 2023, iar activitatea de investiții ar trebui să se recupereze în a doua jumătate a anului.
În ceea ce privește tendințele, se remarcă apariția conceptului de „bleisure”, care combină călătoriile de afaceri cu cele de agrement, sporind atractivitatea pieței locale pentru turismul inbound. În plus, hotelurile reprezintă o protecție eficientă împotriva inflației, făcându-le atractive pentru investitorii internaționali și stimulând activitatea în sector.
Datele generale sugerează că industria ospitalității din regiunea ECE-12 experimentează o recuperare sănătoasă, cu perspective strălucitoare. Cu toate acestea, există și provocări, deoarece aproximativ 28% dintre proiectele hoteliere se confruntă cu întârzieri sau sunt puse în așteptare, în principal din cauza costurilor ridicate de dezvoltare.
Statistici pentru anul 2022
Venitul segmentului hotelier – 299 de milioane de dolari
Valoarea pieței hotelurilor de lux – 57,3 milioane de lei
Sursă: Statista.com
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.52.