Piața investițiilor cu spații hoteliere din Europa Centrală și de Est (ECE) își revine

Alex Moldovan

, Real News

Activitatea de investiții hoteliere în regiunea ECE – 6 (Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia) a totalizat 464 milioane euro în ultimele 12 luni – iunie 2022 – iunie 2023, în ciuda creșterii notabile a costurilor de finanțare și a provocărilor economice și geopolitice în curs.

Aceasta este cu 74% mai mare comparativ cu perioada anterioară de 12 luni. Între S2 2022 și S1 2023, au fost vândute 23 de hoteluri cu aproape 3.000 de camere. Cushman & Wakefield și CMS prezintă principalele concluzii ale celei de-a patra ediții a raportului comun care analizează piața tranzacțiilor cu hoteluri din ECE: Getting Real about ESG in Hotel Real Estate.

Având în vedere tranzacțiile aflate în diverse stadii de negociere, volumul investițiilor ar putea ajunge la 563 milioane euro până la sfârșitul anului 2023, cu aproape 30% mai mult decât în 2022. Apetitul investitorilor este alimentat de revenirea puternică a performanței hotelurilor din toată regiunea, veniturile pe cameră disponibilă în primul semestru 2023 depășind nivelurile din 2019 cu 6%.

Magsud Rahmanov, Head of Hotel Transactions, CEE & SEE, Cushman & Wakefield: ”Activitatea investițională între S2 2022 și S1 2023 a fost stimulată de creșterea presiunii asupra proprietarilor de a vinde sau de a-și refinanța activele, și asupra investitorilor de a investi capitalul acumulat – dar și de îmbunătățirea performanței hotelurilor. În ciuda ratelor de ocupare sub nivelul din S1 2019, creșterea ratei medii zilnice (ADR) a majorat în S2 2022 – S1 2023 veniturile pe camerele disponibile din capitalele ECE-6 peste nivelurile pre-pandemice, iar tendința ascendentă va continua”.

Studiile Cushman & Wakefield arată că jumătate dintre investitorii hotelieri din ECE se uită la criteriile ESG în procesele de due diligence pentru achizițiilor unor proprietăți hoteliere, iar 40% sunt în proces de includere a acestora în analizele lor.

Motivul este consolidarea legislației în vigoare și oportunitatea de creștere a valorii activelor – precum și amenințarea problemelor potențiale care pot apărea în timpul tranzacțiilor. Peste 50% dintre investitori s-au confruntat cu provocări legate de ESG în timp ce au efectuat achiziții și vânzări de proprietăți hoteliere. Pentru aproximativ 35% dintre investitori, au avut consecințe financiare semnificative, depășind jumătate de milion de euro.

Pe baza cercetărilor Cushman & Wakefield și a experienței în procese de audit în domeniul energetic, hotelurile pot reduce în special consumul de energie și apă prin implementarea măsurilor de sustenabilitate.

Conform celei mai recente ediții a Cornell Hotel Sustainability Benchmarking Index (CHSB 2023), în 2021 consumul mediu final de energie pentru un eșantion de 31 de hoteluri din Varșovia, Praga și București a fost de aproximativ 166 kWh pe cameră ocupată, în timp ce 25% din cele mai eficiente hoteluri au avut un consum de energie cu aproximativ 41% mai mic, respectiv 99 kWh pe cameră ocupată.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA