Studiu CBRE: Cererea pentru birouri de calitate este în creștere în București

Alex Moldovan

, Real News

Birourile cu cele mai înalte standarde de calitate continuă să aibă o cerere puternică pe piața locală, ceea ce va determina ca solicitarea de proiecte de dezvoltare sau reamenajare să rămână ridicată, în ciuda scăderii nivelurilor generale, arată datele CBRE, liderul mondial și național în servicii și investiții imobiliare comerciale.

Companiile sunt în continuare în căutarea unor îmbunătățiri ale standardelor calitative în ceea ce privește spațiile de lucru, la București, în ciuda încetinirii livrărilor, influențate și de evoluția muncii hibride. În timp ce în Europa 60% dintre companii și-au redus suprafața birourilor, în regiunea CEE volumul a fost doar de 42%, potrivit sondajului CBRE “European Occupier Survey 2023” care analizează și situația din România.

„Putem observa că la nivelul CEE gradul de prezență a angajaților la birouri este mai mare comparativ cu restul Europei, iar Bucureștiul nu face excepție. Cererea continuă să fie puternică pentru spațiile de calitate, aspect care va determina ca nevoia de dezvoltare sau reamenajare a proiectelor de acest fel să rămână ridicată, în ciuda diminuării per total a cererii. Pe măsură ce importanța acreditărilor de sustenabilitate pentru chiriași și proprietari crește, se va produce o împărțire mai clară a chiriilor și a valorilor între diferitele categorii de birouri. Munca hibridă și utilizarea birourilor rămân în centrul atenției. Companiile vor încerca să găsească un echilibru optim între operațiunile desfășurate la birou și spațiul de care au nevoie pentru fiecare angajat în parte”, a declarat Tudor Ionescu, Head of A&T Services | Office CBRE.

Potrivit datelor analizate, valoarea ratei de neocupare a spațiilor de birouri înregistrată în București este de 15,1%, cu 1 punct procentual mai mare față de sfârșitul trimestrului IV 2022 și, de asemenea, cea mai mare din 2013, în timp ce cererea netă de spații de birouri se așteaptă să fie mai scăzută în 2023 decât în 2022, potrivit datelor pieței.

Studiul CBRE arată clar că, în Europa Centrală și de Est, opțiunea preferată de companii este ca angajații să își împartă timpul între birouri și locații remote, cu un ușor avantaj în ceea ce privește birourile. Rata medie săptămânală de prezență a angajaților la birou în țările din CEE este în prezent între 26 și 60%, deși pentru peste jumătate dintre companiile chestionate, acesta nu este un model stabilit. Modelul hibrid înseamnă de obicei 2 sau 3 zile de prezență la birou pentru 77% dintre companiile chestionate.

Pe piața locală, rata de neocupare a spațiilor de birouri este de așteptat să rămână relativ stabilă și datorită întârzierilor înregistrate de noile proiecte de birouri pe fondul creșterii costurilor de construcție, a lipsei forței de muncă, a problemelor de pe lanțul de aprovizionare și a lipsei autorizațiilor de construcție în București.

In alegerea locațiilor, accesul la transportul public reprezintă principala prioritate în majoritatea piețelor – chiar ceva mai mult în CEE. În timp ce parcarea este încă dominantă în alegerea locației, factorii care ușurează naveta, precum stațiile de încărcare pentru vehicule electrice (EV) (52%) și parcarea bicicletelor sau scuterelor (38%) devin, de asemenea, mai relevanți. Printre alte considerente importante se numără: sustenabilitatea (58%), zone dedicate pentru mâncare și băutură la fața locului (60%), dar și accesul la diverse facilități, inclusiv spațiu de întâlnire comun, facilități de fitness și wellness și spațiu flexibil, au fost, de asemenea, identificați printre factorii de decizie importanți.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA