Sara Cultural Centre, turnul suedez din lemn care ne prezintă viitorul sustenabilității

O nouă clădire cu funcțiuni culturale finalizată într-un oraș din nordul Suediei ne demonstrează că principiul sustenabilității poate fi implementat cu succes de la faza de design la construcție.

Proiectul localizat în orașul Skellefteå a fost finalizat anul trecut, fiind finanțat de municipalitate. Fiind o zonă în care industria lemnului are o tradiție puternică, soluția arhitecturală câștigătoare s-a bazat pe acest istoric, iar rezultatul este cu adevărat spectaculos.

Propunerea a fost denumită „Sida vid sida – Side-by-side”. Astfel, a rezultat un complex de turnuri cu structură din lemn, care plasează organizații de artă, teatru și literatură unele lângă altele într-un cadru spectaculos. Centrul Cultural Sara va constitui un nou sediu pentru Teatrul Regional Västerbotten, Muzeul Anna Nordlander, Galeria de Artă Skellefteå, precum și pentru Biblioteca Municipală. Complexul va conține, de asemenea, un nou hotel pentru a găzdui numărul tot mai mare de vizitatori ai orașului, dar și pentru a oferi o sursă de venit pentru autoritatea locală, potrivit arhitecților din cadrul biroului White Arkitekter.

Sara Kulturhus White Arkitekter 10 16.10 copy 1024x678 - Sara Cultural Centre, turnul suedez din lemn care ne prezintă viitorul sustenabilității

„Designul este un omagiu adus tradiției bogate a regiunii în ceea ce privește lemnul, tradiție pe care sperăm să o ducem mai departe împreună cu industria locală de profil. Împreună, putem crea un centru civic frumos pentru toți; o expresie contemporană care va îmbătrâni cu grație”, a explicat Oskar Norelius, lead architect în cadrul White Arkitekter.

Mai aproape de procesul de realizare a producției culturale

Industria forestieră regională și cunoștințele în domeniul construcțiilor joacă un rol important în acest proiect și sunt completate de evoluțiile recente în tehnologia lemnului de construcții (CLT). Progresul cercetării în domeniul lemnului proiectat a dat naștere unei multitudini de posibilități de proiectare neimaginate anterior. În colaborare cu inginerii structurali de la Florian Kosche, au fost dezvoltate două sisteme de construcție diferite: unul pentru centrul cultural și unul pentru structura înrudită, adică pentru hotel. De altfel, hotelul este situat în turnul de 20 de etaje, care este alcătuit din module prefabricate din lemn cu un miez din lemn stratificat încrucișat.

Sara Kulturhus White Arkitekter 11 16.10 copy 1024x683 - Sara Cultural Centre, turnul suedez din lemn care ne prezintă viitorul sustenabilității

Robert Schmitz, lead architect la același birou de arhitectură, notează faptul că designul clădirii permite trecătorilor să observe operațiunile care sunt necesare pentru punerea în scenă a unei piese de teatru sau organizarea unei expoziții.

Clădirea joasă este alcătuită dintr-un cadru din lemn cu piloni și grinzi din lemn lamelar lipit, cu miezuri și pereți de forfecare din lemn stratificat încrucișat. Construcția ajută la redistribuirea sarcinilor și îmbunătățește stabilitatea structurală de la clădirea înaltă. Aceasta din urmă are 13 etaje și constă din volume 3D de lemn stivuite între două nuclee la fiecare capăt.

Fermele caracteristice de deasupra marilor foaiere sunt compuse dintr-un hibrid de GLT și oțel, care permite un spațiu flexibil, cu plan deschis, capabil să găzduiască o serie de activități și funcții în interiorul acestuia. Flexibilitatea utilizării garantează durabilitatea pe termen lung a clădirii, permițându-i acesteia să se adapteze la cerințele viitoare.

Sara Kulturhus White Arkitekter 06 3.4 copy 768x1024 - Sara Cultural Centre, turnul suedez din lemn care ne prezintă viitorul sustenabilității

Fațada de sticlă care învăluie clădirea reflectă cerul, dezvăluind în același timp spectaculosul tavan cu structură din lemn expus din interior. Acest tavan este un motiv recurent care ghidează vizitatorii prin clădire. Construcția din lemn este concepută pentru a rezista condițiilor meteorologice dure din Skellefteå, rămânând în același timp eficientă din punct de vedere energetic. Acoperișul verde contribuie la izolarea termică, precum și la absorbția poluării fonice, la creșterea biodiversității și la întârzierea scurgerii apei de ploaie.

Potrivit descrierii realizate de către biroul White Arkitekter, Centrul Cultural Sara celebrează în mod unic meșteșugul din spatele procesului de creație. Amenajările deschise, combinate cu geamuri generoase dezvăluie ingeniozitatea și îndemânarea implicate în construcția decorurilor și instalarea expozițiilor, atât vizitatorilor din interiorul clădirii, cât și trecătorilor din exterior. În inima centrului se află o scenă, producțiile sale fiind vizibile pentru lumea exterioară. În mod similar, expozițiile pot fi programate la intrări, invitându-i pe cei care nu obișnuiesc să frecventeze galeriile tradiționale să intre în centru.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.43.

MACHETA - austrotherme