Piața de retail continuă dezvoltarea în 2023

Ovidiu Posirca

, Real News

Activitatea de dezvoltare de proiecte noi în zona de retail ar urma să ajungă la 230.000 de metri pătrați anul acesta, fiind un maxim al ultimilor 6 ani, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Noile proiecte așteptate anul acesta au o suprafață mai mult decât dublă față de 2022, când au fost livrate dezvoltări de retail cu suprafață închiriabilă totală de 100.000 de metri pătrați.

În următorii trei ani activitatea de dezvoltare va fi dominată de proiectele de tip mall, proiecte ce reprezintă mai mult de 60% din totalul spațiilor noi estimate a fi construite până în 2025 la nivel național.

„Anul 2022, dar și planurile pe care dezvoltatorii le au pentru următorii trei ani, reprezintă încă o dovadă că retailul tradițional va continua să ocupe un loc esențial în peisajul imobiliar, în primul rând pentru că mall-urile, parcurile de retail sau galeriile comerciale nu mai înseamnă doar un loc în care poți face cumpărăturile. Acestea asigură ecosistemul perfect pentru brandurile noi care doresc să intre pe piață, dar și pentru ca cele prezente deja să își adapteze politicile de vânzări la modificările de consum ale clienților”, a explicat Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency la Cushman & Wakefield Echinox.

Printre cele mai mari proiecte de retail finalizate anul trecut se numără extinderea Colosseum Mall din București cu suprafața de 16.500 de metri pătrați și livrarea Funshop Park Timișoara cu suprafața de 10.800 de metri pătrați.

Aproape 600.000 metri pătrați de spații de retail se află în prezent în diferite stadii de construcție, aceste spații urmând a fi livrate în perioada 2023-2025. Aproximativ 40% din această suprafață ar putea fi construită până la finalul anului, potrivit datelor comunicate de dezvoltatori. Prime Kapital – MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu. Acest lucru demonstrează că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice, potrivit experților agenției.

Până în 2025, cel mai mare proiect așteptat în România va fi Prima Shopping Center din Sibiu care va avea o suprafață totală de 70.000 de metri pătrați. Totodată, NEPI Rockcastle va finaliza Promenada Craiova cu suprafața de 63.700 de metri pătrați, iar Prime Kapital și MAS RE vor livra Mall Moldova cu suprafața de 53.700 de metri pătrați în Iași. Majoritatea centrelor comerciale cu mari dimensiuni vor fi finalizate în afara Capitalei, în principalele orașe regionale.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA