Cum influențează situația prețurilor din construcții evoluția pieței imobiliare

Oana Weinstein

, Real Market

În 2021, materialele de construcții s-au scumpit și cu până la 300%, costurile la transport s-au mărit cu 80%, iar prețurile la gaze și electricitate au crescut necontrolat, situație ce continuă și în 2022, în ciuda măsurilor de echilibrare a acestora. Care sunt implicațiile acestor scumpiri în piața imobiliară și în ce măsură prețurile de vânzare sau chiriile vor reflecta aceste costuri?

Prețurile în continuă creștere la materialele de construcție afectează în mod direct costul de construire. Și nu doar prețurile sunt de vină, ci și livrările limitate de cherestea, oțel, aluminiu, cărămidă, materiale și echipamente, pe fondul crizei transportului maritim global.

O creștere a prețurilor în segmentul rezidențial s-a făcut simțită încă din 2021, iar printre primele efecte ale crizei generate de aceste scumpiri au fost întârzieri ale livrărilor și o reținere a dezvoltatorilor pentru începerea unor proiecte noi. De asemenea, creșterea prețurilor terenurilor din ultimul an a avut un impact important în dezvoltările din zonele centrale ale orașelor. Cu toate acestea, creșterile de prețuri nu s-au regăsit integral în scumpirile locuințelor, ci în parte au fost absorbite de către constructori și dezvoltatori.

STRUCTURAL ENGINEERING MATERIALS copy 1024x530 - Cum influențează situația prețurilor din construcții evoluția pieței imobiliare

Este foarte probabil ca și viitoarele scumpiri la materialele de construcții, utilități și presiunea dată de inflație să ducă la alte creșteri ale prețurilor spațiilor construite, însă este clar că de la un anumit nivel încolo nu vor mai putea fi preluate de către clientul final. De aceea este posibil să constatăm în 2022 o ușoară contracție a volumului de tranzacții, în special în piața rezidențială.

În orice caz, proiectele imobiliare cu termen de livrare la final de 2022 sau 2023 vor avea preţuri de execuţie pe metru pătrat mai mari. Pentru anul acesta se preconizează, totuși, o creștere a prețurilor de maximum 5%.

Good to know

Prețurile proiectelor imobiliare pot crește cu până la 5% în 2022

În ceea ce privește segmentele office, logistic și industrial, în 2022, companiile vor fi tot mai atente la costurile totale de ocupare a unui spațiu, care, pe lângă chirie, includ și cheltuielile cu utilitățile, tot mai importante în ponderea acestui cost. Cu toate acestea, dezvoltatorii nu se așteaptă la schimbări semnificative la nivelul chiriilor, în ciuda presiunii acestor factori. În mod particular, în piața industrială ar putea exista o creștere a chiriilor, pe fondul majorării prețurilor de construcție și a costului terenului.

wholesale of wood copy 1024x576 - Cum influențează situația prețurilor din construcții evoluția pieței imobiliare

Pe de altă parte, chiar și în contextul creșterii preţurilor la materialele de construcţie și a presiunii generate de inflaţie, analiștii imobiliari cred că nu vor fi schimbări majore în dinamica tranzacțională în 2022. Totul deoarece piața imobiliară din România a ajuns la un nivel de stabilitate în care cererea de spații moderne este încă una robustă. Oferta este încă limitată, așa încât, cel mai probabil, nu vom asista la o scădere semnificativă în dinamica tranzacțională în acest an.

Prețurile ridicate vor influența și profitabilitatea dezvoltatorilor

În concluzie, chiar dacă piața se va confrunta în continuare cu creșteri ale costurilor la materia primă, energie și salarii, este limpede că acestea nu vor putea fi transferate în totalitate către consumatori și va fi absolut necesară și reducerea marjelor de profit la dezvoltatori pentru păstrarea unei dinamici a tranzacțiilor la nivel ridicat.

Totodată, pentru a-și menţine un nivel rezonabil al marjei de profit, dezvoltatorii încearcă să adopte diverse strategii, renegociind, de pildă, contractele de împrumut cu băncile sau solicitând Guvernului măsuri de susținere. Indirect, prin sistemul bancar, se pot acorda garanţii guvernamentale companiilor din construcţii pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, prin programul Garant Construct.

La data de 1 februarie 2022, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anunțat publicarea spre consultare publică a programelor IMM Prod, Rural Invest, Innovation și Garant Construct. Obiectivul programului Garant Construct constă în acordarea de garanții guvernamentale în mod transparent și nediscriminatoriu, de până la 90% din valoarea finanțărilor, IMM-urilor din sectorul construcțiilor pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor, preponderent pentru firmele implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.42.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA