Tranzacțiile cu terenuri, record al ultimilor 15 ani în 2021

Ovidiu Posirca

, Real Market

Tranzacțiile cu terenuri dedicate proiectelor imobiliare comerciale și rezidențiale au totalizat 800 de milioane de euro în 2021, fiind în creștere accelerată față de nivelul de 310 milioane de euro atins în anul precedent, relevă datele agenției de consultanță imobiliară Colliers.

Anul trecut, peste 90% din cerere a fost generată de retaileri și dezvoltatorii de locuințe. Capitala a contabilizat aproximativ 70% din tranzacții, însă a existat activitate în creștere și în orașe regionale precum Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara sau Brașov.

„Perspectivele pentru 2022 sunt bune, însă ușor mai rezervate. După un an care a făcut cât doi, ar fi nevoie de ceva timp pentru ca piața să poată absorbi viitoarele proiecte imobiliare, mai ales din sectorul rezidențial. Mai mult, în București și în alte zone ale țării, există ceva blocaje sau întârzieri în zona de autorizații de construcție, aspecte care pot lungi tot procesul de achiziție și livrare de proiecte. Așadar, ne așteptăm la un volum de tranzacționare însemnat, dar sub nivelul din 2021, și la o cvasi-stagnare a prețurilor, cu mențiunea că terenurile excepționale ca poziție, dar și cu documentații de urbanism aprobate, pot să atragă oferte mai bune”, a spus Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

În medie, prețurile terenurilor rămân ușor sub valorile din 2007-2008. Consultanții Colliers susțin că datele fundamentale ale pieței sunt complet schimbate.În același timp, oferta generoasă de terenuri, la care se adaugă și faptul că marjele de dezvoltare viitoare vor fi puse sub presiune de scumpirea materialelor de construcții, au limitat creșterea de prețuri la terenuri la o medie de 10-15%. 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA