Sectorul imobiliar, sub presiunea creșterii accelerate a prețurilor materialelor

Prețurile crescute pentru materii prime și materiale de construcții vor pune presiune pe dezvoltatorii imobiliari, care vor fi nevoiți să gestioneze costuri în creștere pentru proiectele din sectorul comercial. Costurile crescute se vor reflecta și în prețurile pe care românii trebuie să le plătească pentru case și apartamente, dar și pentru lucrări de amenajări interioare.

Pandemia de coronavirus și restricțiile impuse încă de anul trecut au afectat operațiunile de producție și transport la nivel global, iar dependența pieței locale de importuri a pus într-o poziție dificilă chiar și cei mai mari furnizori din industrie.

Dublări de prețuri la unele categorii

Costurile de dezvoltare au crescut în general în ultima vreme, din diverse motive, de la creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții în ultimii ani, la majorările salariale puternice pe fondul penuriei de angajați, potrivit lui Silviu Pop, head of research în cadrul agenției imobiliare Colliers International România.

Park home insulation doubles walls thickness copy 1024x683 - Sectorul imobiliar, sub presiunea creșterii accelerate a prețurilor materialelor

„Într-o perioadă în care dezvoltatorii nu mai pot transmite integral sau în mare parte tarifele în prețul de închiriere/de vânzare, ce vom vedea este că va scădea apetitul pentru dezvoltări noi în general (cu excepția notabilă a proiectelor de spații de depozitare, precum și a retail park-urilor din orașele mai mici). Această situație ar trebui să ducă, la rândul ei, la o diminuare a prezenței activelor imobiliare relativ noi pe piața de tranzacții pentru o perioadă de timp, care poate dura și câțiva ani, până când tocmai lipsa lor va duce la crearea unor condiții prea favorabile să fie ignorate de dezvoltatori”, a precizat Pop pentru Real Estate Magazine.

În ultimul an, prețurile la produsele siderurgice au crescut semnificativ, iar producția locală acoperă doar o parte din necesarul firmelor de construcții.

Milos Jovicic, director general al furnizorului de oțel beton și plasă sudată Procema, susține că în România este un deficit pe segmentele de oțel beton, sârmă laminată și profile grele. Producția este deficitară și pe țeavă sudată și tablă zincată – toate, elemente căutate de constructori.

Jovicic a explicat că, la oțel beton, prețul pe contracte futures, pe bursa londoneză LME, a crescut în ultimele 12 luni de la 408 dolari la 641 de dolari. Pe produse plate, bandă laminată la cald utilizată în varii industrii, prețul a crescut de la 394 de dolari în aprilie 2020 la 854 de dolari în aprilie anul curent.

Pentru profile mijlocii, utilizate de asemenea în construcții, avem o diferență de preț de la 528 de euro în aprilie 2020 la 723 de euro în aprilie 2021.

„Ne aflăm într-un vârf de preț nemaiîntâlnit în ultimii nouă ani de zile de produsele siderurgice. Nu excludem posibilitatea unei corecții de preț pe termen scurt, având în vedere volatilitatea prețurilor în sectorul siderurgic, însă este greu de văzut o revenire a prețurilor la nivelul pre-pandemic”, a declarat Jovicic în cadrul unei conferințe organizate de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Problema prețurilor crescute la materii prime a fost resimțită și de producătorul TeraPlast. Pe zona de țevi din PVC, de exemplu, variația prețurilor la materii prime a fost de până la 90% în perioada august 2020 – aprilie 2021, potrivit lui Ovidiu Gurău, director general al companiei.

Companiile implicate în ecosistemul materialelor de construcții sunt afectate de evoluția abruptă a prețurilor la materiile prime, la care se adaugă situația pandemică prelungită și creșterile de costuri la nivel internațional.

„Pentru noi, se înregistrează cotații istorice la nivel de materie primă, cu creșteri chiar de peste 100%”, a explicat Roxana Ghioca, director general Austrotherm România, producător de sisteme de termoizolații, în cadrul evenimentului FPSC.

Costurile mai mari, absorbite de întreaga piață

Prețurile mari ale producătorilor vor trebui să fie absorbite pe întregul lanț imobiliar, ceea ce înseamnă că beneficiarii finali ai proiectelor vor fi nevoiți să-și adapteze bugetul la inflația acestei categorii de costuri.

Cristian Erbașu, președintele FPSC, sugerează că există riscul creșterii prețurilor apartamentelor.

„Evident că unii vor dori să investească în locuințe decât să-și țină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piața va fi cea care va regla prețurile”, a spus Erbașu. Pentru piața rezidențială din București, prețurile apartamentelor noi ar urma să crească cu 7% anul acesta, din cauza costurilor mai mari de construcție, au explicat consultanții agenției imobiliare SVN România.

„Costul construirii acestor apartamente crește și va crește în continuare. Vă dau niște parametri la nivel european, ca să vă dați seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 de euro pe metru pătrat, fără TVA. Acum, deja s-a depășit în România 600 de euro pe metru pătrat”, a punctat Erbașu.

Deși prețurile la anumite materiale de construcții au explodat în ultimii ani, numărul de autorizații de construire eliberate pentru clădirile rezidențiale nu a oscilat foarte mult. De exemplu, în ianuarie și februarie 2020 s-au eliberat 5.421 de autorizații, iar în perioada similară din 2021 au fost emise 5.753 de autorizații, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

„Chiar dacă au fost creșteri ale costurilor, dezvoltatorii au fost precauți în creșterea prețului final. Dar acum, pe baza unei cereri foarte puternice în piață și acolo unde dezvoltatorii oferă clienților calitatea spațiului de locuit, vedem creșteri de preț”, a precizat Bogdan Iliescu, associate director Residential în cadrul agenției de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, pentru Real Estate Magazine.

Evoluția prețurilor la materialele de construcții rămâne greu de prognozat pe termen lung, însă incertitudinile privind criza sanitară continuă să afecteze și afacerile producătorilor din domeniu. Cel puțin pe termen scurt, efectul prețurilor va fi reflectat în costurile finale ale dezvoltării diferitelor categorii de proiecte imobiliare, cu toate că echilibrul final între cerere și ofertă va prevala în piață, potrivit jucătorilor din industrie.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.37.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA