Piața imobiliară europeană – perspective optimiste

Catalin Socol

, Real Market

După câțiva ani de creștere constantă pentru toate segmentele pieței imobiliare europene, anul 2020 a fost anticipat a continua această tendință ascendentă.

Cu toate acestea, de la sfârșitul lunii decembrie 2019, când a început să se răspândească noul tip de coronavirus în întreaga lume, începând cu China, efectele pandemiei s-au propagat rapid la nivelul pieței imobiliare. În februarie și martie 2020, cea mai mare parte a Europei a fost luată prin surprindere de acest nou virus, iar statele au fost obligate să impună măsuri restrictive drastice, ce au avut un puternic impact asupra economiilor, cât și asupra liberei circulații, atât de prețuită de europeni.

718671d2eb24b00939a175d042322104 min copy - Piața imobiliară europeană – perspective optimiste

În urma unui sondaj realizat de Savills Investment Management în rândul a 122 de investitori instituționali, la nivelul Uniunii Europene, 59% dintre respondenți consideră că piața imobiliară europeană își va reveni în anul 2021, 10% sunt de părere că această revenire deja se întâmplă, iar 20% cred că revenirea va începe de-abia în 2022. În ceea ce privește nivelul investițiilor, 25% consideră că acesta va rămâne la fel, 45% opinează că va crește, iar 30% sunt convinși că va scădea.

Conform raportului publicat de cei de la Savills, piața imobiliară europeană ar trebui să ofere oportunități de investiții atractive în 2021, deoarece investitorii își vor recăpăta încrederea în urma crizei COVID-19. Aceste oportunități ar trebui să apară mai ales în zona de birouri ale districtului central de afaceri (CBD), supermarketuri și parcuri retail, precum și pentru activele logistice din locații-cheie.

În ciuda crizei severe cauzate de pandemia de COVID-19, piața imobiliară europeană a continuat să aibă performanțe pozitive în prima jumătate a lui 2020. Potrivit celor mai recente cifre disponibile ale Eurostat, prețurile caselor din Uniunea Europeană (UE) au crescut cu 5,2% și 4,7%, în primul și respectiv al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu anul anterior. Această majorare surclasează chiar creșterea prețurilor la nivel european din 2019, de 4,3%. În 13 țări din UE, prețurile s-au majorat cu peste 5% în al doilea trimestru față de anul anterior, în timp ce doar două țări, Cipru și Ungaria, au înregistrat o scădere a prețurilor.

În Europa, cu toate că mulți analiști au prevăzut o criză capabilă să afecteze piața rezidențială mai mult decât cea din anii 2008-2012, criza creată de contextul pandemiei este de o natură diferită, iar revenirea tranzacțiilor și prețurilor s-a realizat deja în unele state. Alte țări, în schimb, precum Spania, Italia sau Portugalia, au fost mult mai simțitor afectate, iar recuperarea lor este estimată a dura mult mai mult.

piata internatioanal 3 copy - Piața imobiliară europeană – perspective optimiste

 

Totodată, dacă acum zece ani neglijența băncilor în ceea ce privește acordarea de finanțare pentru achiziția de proprietăți imobiliare a accentuat consecințele crizei financiare, acum vorbim de un mediu bancar mult mai bine reglementat și precaut. În momentul actual, recesiunea a fost cauzată de întreruperea efectivă a activității economice ca urmare a politicilor guvernamentale de limitare a răspândirii bolii COVID-19, iar băncile și dezvoltatorii au o poziție financiară mult mai bună, față de acum zece ani. În timpul crizei precedente am asistat la o uriașă scădere în activitatea de construcții, atunci când mulți dezvoltatori au avut probleme financiare și majoritatea proiectelor au fost suspendate. Acest lucru a dus la un număr record de locuințe inițiate și finalizate în anii de după criză, dar fără acoperire în cerere.

Good to know

Se așteaptă ca rata șomajului în UE să ajungă la 8,6% în 2021, o creștere de aproape 2% față de 2019

Criza conturată de pandemie a dus la o creștere a șomajului în aproape toată Uniunea Europeană.

Unele țări din spațiul european au raportat un declin de la an la an în numărul de tranzacții realizate, cu până la 80% – un procent uriaș. Iar efectul asupra activităților de construcție a variat puternic în funcție de țară și de rigiditatea măsurilor impuse. Spre exemplu, în Franța, 90% din lucrările de construcții au fost suspendate ca urmare a măsurilor guvernamentale aplicate, în timp ce în țări precum România, sau Republica Cehă, muncitorii au fost obligați doar să se conformeze unor măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului, chiar și în perioada de carantină. Este adevărat că în multe țări vestice o mare problemă o reprezintă forța de muncă, asigurată de muncitori din state mai puțin dezvoltate, care au fost siliți să se întoarcă în țările de origine odată cu izbucnirea focarelor de COVID-19.

unic paris housing by mad architects x200516 3 copy - Piața imobiliară europeană – perspective optimiste

Cel mai afectat segment, la nivel european, care a răspuns cel mai rapid, este cel al închirierilor – atât de locuințe, cât și de birouri. Mai ales în marile metropole europene, precum Paris, Roma, Praga sau Budapesta, dar și în București sau alte orașe cu potențial turistic din țara noastră, cum sunt Cluj-Napoca sau Timișoara, unde fluxul de turiști a fost stopat complet de restricțiile aplicate de autorități, multe apartamente închiriate în regim hotelier, până atunci, au fost lansate către închiriere pe termen lung, ceea ce a dus la crearea unei și mai mari presiuni pentru piața chiriilor. Cu toate acestea, cel mai probabil, aceste locuințe vor reveni rapid la regimul de închiriere în regim hotelier, odată cu reluarea activității turistice.

La nivelul anului 2021, lansarea vaccinurilor pentru imunizarea împotriva COVID-19 este o surpriză plăcută și pentru mediul economic, aducând un sentiment de ușurare pentru toți cei care au fost forțați să se izoleze în această perioadă, care au fost supuși unor măsuri drastice, nevoiți să își întrerupă activitatea sau ale căror afaceri au fost grav afectate. Deși este dificil de anticipat cât de eficient și rapid va fi efectul vaccinării și cât de curând se poate relua valorificarea activelor imobiliare la un potențial anterior crizei sanitare, cu siguranță previziunile de până acum se vor îmbunătăți.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.35, Winter Edition 2021.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply