Agenție: Cerere record pentru piața logistică și industrială în 2020

Ovidiu Posirca

, Real Market

Tranzacțiile de închiriere cu spații industriale și de logistică au totalizat 784.000 de metri pătrați în 2020, sectorul înregistrând o creștere în ciuda perioadei de pandemie. Cererea a venit din partea retailerilor și a companiilor care au început să vândă online, pe fondul apetitului tot mai ridicat al românilor să apeleze la comerțul electronic.

Cererea de spații de depozitare a crescut cu 72% față de anul 2019, potrivit datelor agenției de consultanță imobiliară Colliers.

La finalul anului trecut, piața de spații industriale și de logistică a ajuns la 5,7 milioane mp, în creștere cu 0,5 milioane mp față de 2019.

„Bucureștiul rămâne inima pieței logistice locale, dar au existat ușoare schimbări de la un an la altul, în sensul că tot mai multe depozite noi sunt dezvoltate în afara Capitalei, iar 2020 nu a fost o excepție. În timp ce unele dezvoltări speculative au fost inițial suspendate, rezultatele economice pozitive din a doua parte a lui 2020, cuplate cu revenirea rapidă a consumului, le-au readus pe hartă  în a doua parte a anului”, spuneVlad Mustață, associate Industrial Agency, Colliers.

La nivelul pieței, două treimi din cerere a venit din partea industriilor orientate spre consumator. Prin comparație, în 2019, industria auto genera o treime din cererea de spații de depozitare.

În topul orașelor cu activitate de închiriere se plasează Bucureștiul, cu o cotă de 70%, urmat de Timișoara și Craiova.

Evoluția chiriilor a fost relativ stabilă, cu prețuri în intervalul de 3,8 – 3,9 euro/mp/lună în zona Capitalei. În celelalte piețe regionale, prețurile au fost mai mici. Rata de neocupare a proiectelor industriale a crescut ușor la 8% în București față de 5% în anul anterior, nivel similar cu cel din Timișoara.

„Ne așteptăm să vedem din ce în ce mai mulți dezvoltatori netradiționali care vor construi depozite, fie pe cont propriu sau prin parteneriate, sau vor achiziționa active deja existente; avem destul de multe companii active în segmentul de birouri și în cel rezidențial din România care se uita sau deja investesc în piața de spații industriale și logistice”, adaugă Mustață.Cererea ridicată va permite absorbția noului stoc de spații industriale de 0.6 milioane mp cu livrare în 2021.

Într-o perspectivă de un deceniu, piața ar urma să atingă 10 milioane mp, arată consultanții CBRE. Astfel, Romania ar atinge nivelul prezent de depozite moderne pe cap de locuitor al Poloniei, care este cea mai mare piață din regiune.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply