Evoluția pieței imobiliare europene – Piața rezidențială, cea mai puțin afectată

Catalin Socol

, Real Market

Asemenea cazului țării noastre, momentele de început ale pandemiei și lunile de carantină au produs, în toată Europa, un blocaj în achiziția de proprietăți, făcând, practic, imposibilă vizionarea sau semnarea contractelor pentru mai orice tip de locuință sau spațiu. Se observă însă la nivelul spațiului european o diferențiere, pauza cauzată de pandemie fiind resimțită mai puternic în unele state.

Spania este una dintre cele mai afectate piețe, unde agenția Fitch a previzionat o scădere de 8-12% a prețurilor locuințelor, față de alte state mult mai puțin afectate, cum ar fi Germania, unde predicția se îndreaptă spre o ușoară creștere, de până la 0,4%, a prețurilor. Totuși, revenirea economiei spaniole este probabil să se reflecte, cât de curând, și în dinamica pieței imobiliare a statului iberic.

Cu 5% va scădea valoarea proprietăților din sectorul rezidențial la nivel european, potrivit estimărilor experților Natixis

Conform experților europeni, ce opinează în consonanță cu unii specialiști din țara noastră, natura crizei actuale este complet diferită față de cea din 2008. Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei susține, astfel, că marea cădere a prețurilor este cauzată în principal de imposibilitatea achiziției de locuințe și accesării de credite imobiliare, datorată carantinei impuse. Totodată, alți experți consideră că piața rezidențială europeană a trecut deja peste cel mai greu moment, iar criza actuală nu poate fi comparată cu cea din 2008, care a fost atât o criză financiar-bancară, cât și o criză a datoriilor publice ale statelor din spațiul european. În acest sens, Anatoli Annenkov, economist al Société Générale, a declarat că încetinirea achiziției de locuințe și acordării de credite imobiliare din al doilea trimestru s-a datorat cu precădere imposibilității realizării pașilor necesari în finalizarea tranzacțiilor, iar această încetinire se prevede a fi doar temporară.

Unele dintre cele mai afectate piețe rezidențiale din spațiul european sunt Spania, Italia și Portugalia, unde se așteaptă scăderi puternice ale prețurilor locuințelor

Un alt factor ce susține o revenire ușoară a sectorului imobiliar este creditarea mult mai prudentă. Dacă în Spania de dinaintea crizei din 2008 se puteau lua credite chiar și cu 0% avans, acum cele mai scăzute rate de avans sunt de 20%. Într-adevăr, la fel ca în țara noastră, împrumuturile imobiliare au scăzut dramatic în lunile martie-mai, însă au început să își revină ulterior relaxării măsurilor de izolare. La nivelul zonei euro, măsurile de izolare au dus la o scădere a mediei pe trei luni a valorii împrumutate pentru credite imobiliare, de la aproximativ 20 de miliarde de euro la sub 10 miliarde de euro, urmată însă de o revenire în perioada lunilor de vară.

Piata europeana 2 copy - Evoluția pieței imobiliare europene – Piața rezidențială, cea mai puțin afectată

Oxford Economics estimează că prețurile locuințelor au scăzut trimestrial în mai toate marile economii europene în lunile aprilie, mai și iunie. Cu toate acestea, țările care raportează date lunare despre prețurile locuințelor, cum sunt Portugalia și Germania, au semnalat o creștere rapidă ulterioară perioadei de izolare. Brokerii imobiliari și bancherii au remarcat, de asemenea, că volumul tranzacțiilor imobiliare a început să își revină rapid la nivel european, chiar peste așteptări. Un aspect interesant în privința achiziției de locuințe la nivel european este orientarea claselor sociale cu venituri mult peste medie către proprietăți mari, aflate în afara orașelor.

Experții societății franceze Natixis se așteaptă ca, la nivel european, valoarea proprietăților din sectorul rezidențial să fie cel mai puțin afectată de pandemie, cu o scădere de doar 5%, urmată de cea a sectorului de birouri, cu 10-20%, iar sectorul de retail să înregistreze cea mai puternică scădere, de până la 30%.

Piata europeana 3 copy - Evoluția pieței imobiliare europene – Piața rezidențială, cea mai puțin afectată

Măsurile de prevenire a răspândirii noului virus au dus la o scădere a produsului intern brut la nivel mondial, ce nu s-a mai întâlnit în ultimii 80 de ani. Închiderea granițelor și restricționarea traficului aerian (care s-a redus cu aproximativ 80%) au avut impact direct asupra sectorului turistic, ceea ce a afectat în cascadă și multe zone comerciale. Este de așteptat ca sectorul rezidențial să fie cel mai puțin afectat de măsurile impuse de pandemie, iar încrederea cumpărătorilor să se îmbunătățească treptat, odată cu reluarea activității economice. Cu toate acestea, este necesar să luăm în considerare că produsul intern brut la finalul anului 2021 va fi, chiar și cu revenirea din cursul anului viitor, tot mai mic decât cel înregistrat la finalul anului 2019. În privința spațiilor de birouri, prețurile de evaluare sunt așteptate să scadă cu până la 20%, pentru marile centre de birouri din Italia și Germania, și cu 10% pentru centrele de birouri din Franța. Un declin este preconizat și la nivelul prețurilor de închiriere a birourilor, unde se așteaptă o scădere de 5-10% la nivel european.

Good to know

Bloomberg estimează că în jur de 40 de milioane de lucrători și-au pierdut temporar locul de muncă, ca urmare a pandemiei, la nivelul celor mai mari șase economii europene (Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Olanda). Rata șomajului la nivelul zonei euro este așteptată să atingă un maxim de 11-12% până la finalul anului. Produsul intern brut la nivelul zonei euro este așteptat să înregistreze o scădere de 5,9% pentru anul curent.

În privința spațiilor de birouri, un aspect îngrijorător pentru țara noastră este rata mare de neocupare, unde Bucureștiul este lider în rândul capitalelor europene, cu aproape 10%, urmat de Madrid cu 8,4%, Dublin cu 8,1%, Varșovia cu 7,5% și Budapesta cu 6,4%. La polul opus se situează Berlin și Paris, cu o rată de neocupare de 1,2%, respectiv 1,5%, conform datelor furnizate de Savills.

Într-un moment în care piața imobiliară este afectată de pandemie, țările din spațiul european au adoptat diverse măsuri pentru limitarea efectelor negative. De exemplu, în Europa, unele state, inclusiv Germania, Franța și Marea Britanie, au suspendat evacuările. În mod similar, Italia și Marea Britanie au început să ofere cetățenilor lor scutiri temporare pentru creditele ipotecare. De asemenea, diverse bănci europene sunt încurajate să acorde scutiri clienților, în timp ce guvernele au acordat firmelor scutiri de impozite.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.33.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply