Creditarea în condiții de pandemie și programul Noua Casă – previziuni optimiste

Creditarea imobiliară a fost, ca orice alt domeniu, afectată de criza generată de coronavirus. Totuși, după perioada stării de urgență, mulți români au decis să își continue planurile imobiliare, chiar și în acest context pandemic.

Este adevărat că în perioada de izolare o parte – destul de mică, dar importantă – din instituțiile de creditare au procedat la niște măsuri drastice în domeniul creditării imobiliare, cum ar fi creșterea plafonului de avans, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Această măsură a fost luată pentru a limita numărul creditelor neperformante, dar considerăm un semnal bun că aceste dispoziții au avut o perioadă foarte scurtă de aplicare. O altă influență marcantă asupra pieței de creditare imobiliară a avut-o și transformarea programului guvernamental de creditare Prima Casă în programul Noua Casă.

Good to know

Cu 35% au scăzut creditele acordate de bănci populației în prima parte a anului, la aproximativ 3,7 miliarde de lei

La momentul actual, conform declarațiilor brokerilor de credite, nivelul creditării imobiliare este chiar mai crescut față de aceeași perioadă a anului anterior.

Creditare 3 copy - Creditarea în condiții de pandemie și programul Noua Casă – previziuni optimiste

Un aspect interesant al direcționării cererii, după perioada stării de urgență, este orientarea unui val de cumpărători către case. Remarcăm că, atât în Capitală, cât și în marile centre regionale, tendința de a achiziționa apartamente în construcție și a le rezerva încă din stadii incipiente a făcut ca ritmul construcțiilor pe șantiere să nu scadă deloc. Totuși, problemele din țări precum Italia sau Spania, de unde se importă cantități însemnate de materiale de construcții, sunt considerate îngrijorătoare și de către investitorii imobiliari din țara noastră.

Cele mai importante probleme remarcate – ce afectează direct piața imobiliară – se referă, pe de o parte, la imposibilitatea multor clienți de a-și continua contractele de cumpărare asumate, din cauza dificultății de a mai obține credite imobiliare (ca urmare a pierderii locului de muncă sau a întreruperii, chiar și temporare, a activității), probleme în ce privește livrarea de materiale sau imposibilitatea de a mai importa forță de muncă în construcții din afara țării.

Good to know

Principalele avantaje ale programului Noua Casă sunt avansul redus (pentru o parte din categoriile de locuințe) și dobânda mai mică. Pe de altă parte, ca dezavantaje putem aminti faptul că dobânda rămâne variabilă, procesul de obținere anevoios din punct de vedere birocratic, numărul mare de condiții de îndeplinit, interdicția de vânzare constituită pe cinci ani, cât și comisioanele ce trebuie achitate către Fondul de Garantare.

Programul Noua Casă, ce a debutat la 15 august, vine cu modificări semnificative față de vechiul program Prima Casă, după ce în ultimul an s-au vehiculat mai multe forme ale acestei măsuri cu caracter social, care însă nu s-au concretizat până acum. Modificările vizează în primul rând valoarea plafoanelor, ce a crescut la 140.000 de euro, echivalent în lei, pentru locuințe noi sau consolidate, și 70.000 de euro, echivalent în lei, pentru locuințe vechi. Potrivit noilor documente legislative, locuință nouă înseamnă orice locuință recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de solicitarea creditului garantat de stat. De asemenea, în această categorie intră și locuințele supuse unor lucrări de consolidare și/sau reducere a riscului seismic, recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Creditare 4 copy - Creditarea în condiții de pandemie și programul Noua Casă – previziuni optimiste

Avansul necesar a suferit și el modificări, fiind acum de 15% pentru locuințe noi sau locuințe asimilate și de 5% pentru locuințe vechi. În privința condițiilor de acordare, participanții nu trebuie să aibă în proprietate personală sau a soțului/soției mai mult de o locuință cu o suprafață maximă de 50 de metri pătrați (față de nicio locuință, cum prevedea vechiul program). În același timp, participanții nu trebuie să aibă în derulare un alt credit ipotecar sau luat prin vechiul program Prima Casă, în cazul în care dețin deja o locuință. De asemenea, beneficiarii pot efectua rambursarea parțială sau integrală fără a li se percepe un comision de rambursare anticipată. În cazul construcției unei noi locuințe, condițiile sunt similare, participanții având nevoie de un avans de 5%, să fie proprietarii terenului pe care construiesc, să nu dețină o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați, iar fondurile să fie folosite strict pentru construcția casei. Un alt avantaj al programului, față de Prima Casă, este că extinde accesul participanților către locuințe mai spațioase.

În cele mai mari orașe din țară s-au remarcat scăderi ale prețurilor medii la locuințe. Totuși, aceste scăderi sunt minime, la nivel național înregistrându-se o scădere de doar 1,8%.

Creditare 1 copy - Creditarea în condiții de pandemie și programul Noua Casă – previziuni optimiste

Dacă pe perioada stării de urgență băncile au ales o abordare prudentă în privința acordării de credite, în momentul actual creditarea ipotecară se află la un nivel crescut cu aproximativ 25% față de perioada similară a anului anterior, conform declarațiilor reprezentanților KIWI Finance, un important broker de credite din țara noastră. O problemă s-a remarcat însă în cazul creditelor de nevoi personale, unde creditarea s-a diminuat simțitor. Chiar dacă în perioada stării de urgență unele bănci au decis modificarea condițiilor de creditare, în prezent acestea au revenit la situația de dinaintea contextului pandemic. În privința previziunilor sumbre pe care unii experți le înaintau la începutul pandemiei, brokerii de credite menționați subliniază că în acest moment vorbim despre o piață a ofertei, în contextul unei oferte subdimensionate, având în vedere că cererea a crescut în ultimii ani într-o pondere mult mai mare.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.33.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply