Cele mai ambițioase proiecte de orașe ale viitorului

Ovidiu Posirca

, Real Style

Conceptul de „smart city” devine tot mai popular la nivel internațional, iar marile companii au realizat deja planuri pentru orașe ale viitorului cu facilități absolut surprinzătoare. Un astfel de proiect ar urma să pună la dispoziția locuitorilor taxiuri zburătoare, iar un alt oraș ar urma să aibă clima controlată permanent, în timp ce un alt dezvoltator vizionar își imaginează o așezare urbană în care stresul este eliminat.

Proiectele de asemenea anvergură ajung la investiții de sute de miliarde de dolari, iar tehnologia existentă acum pe piață reprezintă un bun punct de plecare pentru astfel de dezvoltări.

Neom, orașul cu dinozauri roboți și Lună artificială

Într-o regiune din nordul Arabiei Saudite ar urma să fie ridicat un oraș inteligent menit să atragă cele mai luminate minți și cele mai mari talente din lume. Orașul, denumit Neom, va fi construit în deșert, într-o zonă costieră pustie în acest moment.

„Acesta ar trebui să fie un oraș automatizat unde să putem urmări totul”, se arată în documentele care descriu proiectul. Guvernul Arabiei Saudite a construit deja un palat în această zonă, iar în primă fază ar urma să mai fie dezvoltate un aeroport și o stațiune turistică.

neom2 - Cele mai ambițioase proiecte de orașe ale viitorului

Potrivit viziunii autorităților, orașul va beneficia de taxiuri zburătoare, iar condusul ar urma să fie exclusiv o activitate distractivă. Ploaia va putea fi generată în mod artificial, iar pe cer ar urma să apară o Lună artificială în fiecare seară. În fiecare locuință vor exista roboți care se vor ocupa de activitățile casnice, cum ar fi curățenia.

Prințul Mohammed bin Salman ar fi spus că nu dorește ca Neom să aibă străzi sau trotuare, ci să existe doar mașini zburătoare în anul 2030, potrivit unei declarații obținute de presa americană.

Costurile pentru înfăptuirea ambițiosului proiect se ridică la 500 de miliarde de dolari. Dezvoltatorii orașului vor să atragă aici giganți tehnologici precum Amazon sau Tesla, afirmând că în această locație nu vor exista boli profesionale sau stres generat la locul de muncă.

În oraș ar urma să fie amenajat inclusiv un parc tematic populat cu dinozauri roboți. Pe de altă parte, planurile mega-orașului menționează și că locuitorii vor fi monitorizați în permanență de camere de supraveghere, drone și alte echipamente cu sisteme de recunoaștere facială.

Viitorul oraș dezvoltat pe coasta Mării Roșii va beneficia de apă proaspătă procesată în instalații de desalinizare.

Un oraș-test de la Toyota

Producătorul auto japonez Toyota construiește un oraș inteligent la poalele Muntelui Fiji, în scop științific. Compania dezvoltă orașul denumit Woven City nu doar pentru a testa mașini, ci și pentru a vedea cum poate opera infrastructura și locuințele inteligente. Toate elementele din oraș vor fi conectate prin intermediul senzorilor.

toyota woven city 7 - Cele mai ambițioase proiecte de orașe ale viitorului

Designul metropolei va fi realizat de arhitectul danez Bjarke Ingels și prevede proiectarea a trei tipuri de străzi, cu utilizări diferite. Un tip de stradă va fi pentru mașini și camioane, un altul pentru vehicule cu viteză redusă și pietoni, iar al treilea va fi rezervat exclusiv pietonilor. În oraș ar urma să fie testată flota de automobile electrice autonome e-Palette de la Toyota. Mașinile cu formă pătrățoasă vor fi folosite pentru servicii de ride-sharing, alternativ cu cele de livrare. Astfel, pe marile bulevarde ale orașului vor circula doar mașini autonome cu emisii zero.

În locuințe vor exista roboți care vor monitoriza sănătatea locuitorilor, fiind capabili să efectueze și o serie de activități casnice. Toate clădirile din oraș vor fi realizate din lemn pentru a reduce amprenta de carbon. Practic, întregul proiect se va baza pe un mix energetic regenerabil la care se adaugă celule de combustibil cu hidrogen.

Inițial, în Woven City ar urma să trăiască 2.000 de persoane, în mare parte angajați Toyota cu familiile lor, dar și pensionari.

Bill Gates mizează pe un oraș futurist în Arizona

Belmont este numele viitorului oraș inteligent care ar urma să fie dezvoltat în zona metropolitană din Phoenix, Arizona. Miliardarul Bill Gates se află printre investitori, acesta alocând deja nu mai puțin de 80 de milioane de dolari pentru finanțarea noului proiect.

belmont arizona - Cele mai ambițioase proiecte de orașe ale viitorului

Belmont ar trebui să găzduiască peste 190.000 de locuitori, o țintă extrem de ambițioasă pentru un oraș care va fi construit în deșert. Aici urmează a fi ridicate 80.000 de locuințe care se vor integra armonios cu infrastructura smart. Vorbim de mașini autonome, servicii de livrare automatizate și locuri de muncă unde vor fi folosite tehnologii de vârf.

O suprafață de peste 1.500 de hectare va fi dedicată spațiilor industriale, de birouri și de retail, școlile publice având rezervate, la rândul lor, 190 de hectare. Printre facilitățile oferite locuitorilor se numără conexiuni 5G pentru telecomunicații, sisteme smart pentru gestionarea consumului de apă și o infrastructură de mașini conectate pentru prevenirea accidentelor.

Orașul-pădure dezvoltat pe patru insule

În Malaezia se construiește în prezent un oraș smart cu o suprafață de 30 de kilometri pătrați. Inovatorul Forest City este compus din patru insule dezvoltate artificial. Anul trecut au fost finalizate aproximativ 20.000 de locuințe în cadrul proiectului, peste cele 4.000 de unități locative livrate în prima fază.

forest city - Cele mai ambițioase proiecte de orașe ale viitorului

 

Dezvoltarea urbană a atras, până în prezent, investiții de patru miliarde de dolari, direcționate în mare parte către prima dintre cele patru insule. Aici au fost ridicate un complex rezidențial, un hotel de 5 stele, unități comerciale, precum și o școală internațională.

Proiectul orașului este bazat, în mod explicit, pe principii ecologice. În timp ce fațadele clădirilor vor fi acoperite cu plante, tunelurile și parcările subterane vor elibera drumurile de prezența mașinilor.

Clădirea fanion a orașului va avea 45 de etaje și va integra locuințe, birouri spațioase și magazine.

Cele patru insule ar urma să fie dezvoltate integral până în anul 2035, în urma unor investiții estimate la 100 de miliarde de dolari. Dezvoltatorul proiectului este Country Garden Pacificview.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply