Agenție: Peste 16.000 de locuințe noi finalizate în București și împrejurimi în 2020

Ovidiu Posirca

, Real Market

Piața rezidențială din București și împrejurimi ar putea înregistra un record de livrări în 2020, urmând să fie finalizate peste 16.000 de locuințe, în principal în cadrul unor proiecte din segmentul mass market.

Livrările vor predomina în noii poli rezidențiali din zonele de vest și sud ale orașului. Alte peste 9.000 de apartamente și case sunt în diferite stadii de dezvoltare și vor fi livrate pe parcursul anului viitor, potrivit unui raport al agenției de consultanță imobiliară SVN România.

În segmentul premium și de lux au fost livrate 500 de locuințe, iar piața locală ar înregistra tranzacții anuale de aproximativ 250 de milioane de euro.

În prima jumătate a anului au fost livrate 8.528 de locuințe noi în București și Ilfov, în creștere cu peste 32% față de perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

„Oferta s-ar putea însă reduce în 2021, și după doi ani cu livrări record, competiția urmând a se înteți. Dezvoltatorii trebuie să își întocmească planurile în cel mai bun mod cu putință pentru a înregistra rezultatele scontate, 2021 urmând a fi un an cu numeroase provocări”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania, potrivit unui comunicat.

Gradul medie de absorbție al locuințelor a fost de 75% până la predarea proiectelor, fiind un indicator al accesibilității pieței pentru cumpărători, arată agenția.

În luna august a acestui an erau necesari aproximativ 8,3 ani sau sub 100 de salarii medii pe economie la nivel național (677 de euro) pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (50 de metri suprafață utilă, 1350 euro / metrul pătrat util).

La nivel național, au fost înregistrate aproximativ 381.600 de tranzacții în primele 9 luni ale anului, în scădere cu 0,3% față de perioada similară a anului trecut, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply