În trimestrul al doilea al anului, când numeroase companii și-au suspendat temporar activitatea din cauza pandemiei de COVID-19, sectorul construcțiilor a continuat să opereze în parametrii normali.
Astfel, în construcții a fost înregistrată cea mai redusă creştere de 3,85% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare). Cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă cât și timpul efectiv lucrat au avut evoluții pozitive, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Prin comparație, în sectorul hoteluri și restaurante, unde activitatea a fost în mare parte suspendată în primăvară, costul orar cu forța de muncă s-a majorat cu 74,09%
Statistica arată că în toate activitățile economice au crescut costurile orare cu forța de muncă față de primul trimestru din 2020.
„Aceste creşteri ale costului orar al forţei de muncă au fost determinate în principal de
întreruperea/încetarea activității economice în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi prin reducerea cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă, cauzate de intrarea în şomaj tehnic a multor agenţi economici, precum şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici pe durata stării de urgență/alertă”, potrivit INS.