Coronavirus: Magazinele din mall-uri suspendă contracte de închiriere, muncă

Ovidiu Posirca

, Real News

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) a anunțat că pe perioada stării de urgență decretată de statul român, companiile care funcţionează în centrele comerciale de tip mall – cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor – vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor, dar şi contractele individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali.

Măsura a fost luată pe fondul măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus. Organizația a precizat că pandemia și starea de urgență reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit.

„Măsurile luate recent de autorităţile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor, modul de viaţă de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată şi dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale şi a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor faţă de furnizori şi a plăţii salariilor”, precizează organizația într-un comunicat.

Organizația a prezentat o serie de măsuri pentru a diminua impactul asupra industriei de retail. Retailierii cer printre altele ca Guvernul să plătească șomajul tehnic pentru angajați, să adopte anumite facilități fiscale, dar și să oblige băncile să accepte noi termene de plată pentru creditele contractate de companii.

RORETAIL reunește peste 500 de magazine cu peste 3.000 de angajați.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA