CBRE: Piața tranzacțiilor imobiliare din CEE, la 14,9 miliarde euro în 2020

Piața imobiliară din Europa Centrală și de Est (CEE), inclusiv România, va atinge o valoare cumulată a tranzacțiilor de 14,9 miliarde de euro în acest an, în creștere față de anul anterior, arată estimările firmei de consultanță imobiliară CBRE România.

Din acest volum, piața din România va avea o cotă de 7%, adică în jur de 1 miliard de euro, nivel țintit în ultimii 2 ani. În 2019, piața tranzacțiilor a atins 1 miliard de euro dacă sunt incluse și tranzacții strategice care au fost demarate anul trecut însă nu au fost încă încheiate.

„Sunt semne evidente că România este o piață internațională mare care trebuie să fie descoperită”, a spus Andreas Ridder, chairman CEE la CBRE, în cadrul unei conferințe organizate de agenție.

Analizând sursa capitalului investit în CEE, 68% a provenit din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), iar restul a fost reprezentat de zona non-EMEA. Datele CBRE mai arată că 70% din capitalul alocat în sectorul imobiliar din Europa este european, iar jumătate din acesta reprezintă capital domestic din piața în care se face investiția.

În materie de randamente pentru spații prime, România va continua să aibă un nivel superior în comparație cu alte piețe din Europa, a sugerat Gijs Klomp, head of investment properties la CBRE România.

„În acest an randamentul prime office va scădea sub 7%”, a spus Klomp. La nivelul piețelor majore de birouri din Europa, agenția estimează că se va menține tendința de compresie a randamentelor.

În acest, sectorul de birouri va continua să fie vedeta pieței de tranzacții din România, a sugerat Klomp. În 2019, segmentul de birouri a dominat piața de investiții, urmat de retail, industrial, hoteluri și proiecte mixte.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply