CBRE Romania: Lucratul exclusiv de acasă s-ar putea să nu fie „win-win” pe termen lung

Ovidiu Posirca

, Real Market

Efectele pandemiei de coronavirus asupra sectorului tradițional al birourilor ar putea deveni mai evidente abia spre sfârșitul anului, spun analiștii firmei de consultanță imobiliară CBRE România.

În primul semestru al anului, pe piața de birouri din București au fost livrate noi spații cu o suprafață totală de 104.000 de metri pătrați, iar stocul total din industrie a crescut la aproximativ 3,3 milioane mp. Aproape 40% din noile spații de birouri se află în zona de nord a orașului, urmată de sub-piețele din Pipera, vest și centru.

Activitatea de tranzacții de spații de birouri a atins 95.500 mp, în scădere cu 53% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În prezent, sunt în faza de dezvoltare birouri cu o suprafață de 366.000 mp care ar urma să livrate până la finalul anului 2021. Aproape 80% din noile proiecte vor fi deschise în nordul și vestul Bucureștiului.

„În contextul privind incertitudinile generate de pandemia COVID-19, care continuă să afecteze viața zilnică, credem că pe termen lung lucratul de acasă pe o perioadă nedeterminată nu va fi mereu o situație ‘win-win’. Fără o prezență fizică, companiile riscă să-și piardă identitatea și spiritul de echipă, iar angajații vor avea o delimitare tot mai neclară între viața profesională și cea personală”, notează experții CBRE într-un raport.

Analiza CBRE subliniază că piața birourilor va avea un mediu stabil al chiriilor, cu o medie de 18,75 euro/mp/lună.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply