Topul stadioanelor recent inaugurate sau care vor fi deschise până în 2025

Diana Nita

, Real Style

În toate colțurile lumii, construcția de stadioane a devenit aproape o constantă, cu un număr considerabil de astfel de obiective în curs de finalizare. Impresionante prin design, dar și din perspectiva sumelor de bani alocate realizării lor, următoarele stadioane recent inaugurate sau aflate pe punctul de a fi date în folosință reprezintă superlativul în materie.

Fie că au drept scop găzduirea unor evenimente sportive de amploare, fie că urmăresc să ofere o experiență sportivă mult mai intensă fanilor, noua generație de stadioane joacă într-o altă ligă în comparație cu predecesoarele lor, una de top.

GRAND STADE DE CASABLANCA este numele stadionului din Casablanca care îi va lua locul vechiului stadion din capitala Marocului, Stade Mohamed V. Se estimează că va deveni funcțional în anul 2025 și va fi destinat, în special, meciurilor de fotbal, servind drept casă echipei naționale de fotbal a Marocului. Stadionul este proiectat pentru 93.000 de spectatori, ceea ce îl situează pe locul al treilea între cele mai mari stadioane de fotbal din Africa.

Ideea acestui stadion s-a născut înainte de Cupa Mondială la fotbal din 2010, când Maroc a pierdut dreptul de organizare în fața Africii de Sud. Cu toate acestea, ideea a rămas, iar stadionul urmează să fie gata pentru Campionatul Mondial FIFA din 2030.

GRAND STADE 3 copy 1024x500 - Topul stadioanelor recent inaugurate sau care vor fi deschise până în 2025

Structura stadionului, totodată un viitor centru sportiv și un spațiu pentru evenimente diverse, a fost concepută în armonie cu mediul înconjurător, cu relieful și cu istoria locului. În plus, spre deosebire de alte spații destinate activităților sportive, a căror durată de viață este de maximum 30 de ani, arhitecții au conceput stadionul astfel încât construcția să fie funcțională mai mult de 100 de ani. Proiectat sub formă de stea, de-a lungul perimetrului său sunt prevăzute porțiuni configurate ascendent care generează arcade și care delimitează punctele de intrare și de servicii ale stadionului.

Acoperișul constă într-o suprafață dintr-o membrană ușoară, care se pliază pentru a crea un model complex, cu scopul de a pune în valoare simetria și caracterul echilibrat al construcției. Fațada este realizată sub forma unei structuri unice din aluminiu perforat, o interpretare modernă a modelelor și ornamentelor marocane. Perforațiile au diferite amplitudini ale deschiderilor, pentru a fi adaptate condițiilor ambientale ale locului, cum ar fi pentru a face față vânturilor existente în zonă sau pentru a permite accesul razelor de soare.

NOUL STADION WHITE HART LANE, din Marea Britanie, a fost ridicat pe locul vechiului stadion White Hart Lane aparținând echipei din Premier League, Tottenham Hotspur.

Inaugurat în luna aprilie a anului în curs, stadionul pentru a cărui realizare s-a cheltuit un miliard de lire sterline are o capacitate de 62.000 de locuri. Structura stadionului este una asimetrică, în formă de castron, cu accent pe zona sudică a acestuia. Destinat și altor tipuri de sporturi, stadionul din nordul Londrei dispune de un teren retractabil de iarbă naturală, care poate fi îndepărtat pentru a expune un teren de iarbă sintetică dedicat fotbalului american. Complexul sportiv este proiectat cu o platformă de observație în zona acoperișului tribunei, cu un tunel din sticlă care permite membrilor clubului să privească pregătirea jucătorilor pentru meci și cu cel mai lung bar din Marea Britanie, de 86,6 metri.

800px Tottenham Hotspur Stadium   view from High Road   June 2019 copy 1024x682 - Topul stadioanelor recent inaugurate sau care vor fi deschise până în 2025

În plus, stadionul New White Hart Lane include prima micro-fabrică de bere din lume aflată în incinta unui stadion, cu un sistem de distribuție a berii având o capacitate de livrare de până la 10.000 de halbe pe minut. 

NOUL STADION FERENC PUSKÁS din capitala Ungariei este stadionul care va găzdui echipa națională de fotbal și care se preconizează că va fi gata până la sfârșitul anului 2019, la timp pentru Campionatul European de fotbal din 2020. Cu o capacitate de 67.889 de locuri, noul stadion se ridică pe locul vechiului stadion cu același nume, ale cărui fațade au fost încorporate în mult mai impozantul stadion care se pregătește să găzduiască nenumărate spectacole sportive. Mai mult decât atât, 90% din zidăria recuperată după demolarea predecesorului său a fost folosită la structura de beton a actualului stadion, pentru construcția căruia s-au cheltuit 750 de milioane de dolari.

puskas ferenc latogatokozpont polyak attila 20180701 006 copy 1024x683 - Topul stadioanelor recent inaugurate sau care vor fi deschise până în 2025

Cea mai neașteptată caracteristică a noului complex este, însă, pista de alergare cu un traseu de 800 de metri, nu prin existența acesteia, comună oricărui stadion, ci prin amplasarea sa la nivelul acoperișului, oferind în același timp o priveliște de excepție asupra orașului.

STADIONUL NAȚIONAL DIN TOKYO se află în perioada de definitivare, fiind prevăzut să găzduiască ceremoniile de deschidere şi de închidere prilejuite de Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo, precum şi probele de atletism.

Ansamblul însumând 1,4 miliarde de dolari şi cu o capacitate fixă de 68.000 de locuri, care însă se poate mări, conform proiectului, la 80.000 de locuri, a fost construit pe locul fostului stadion naţional ridicat, la rândul său, cu prilejul Jocurilor Olimpice de vară din 1964. Stadionul este destinat în special meciurilor de fotbal şi de rugby, dar este prevăzut şi cu locuri temporare dispuse deasupra pistei de atletism.

Tokyo main copy 1024x473 - Topul stadioanelor recent inaugurate sau care vor fi deschise până în 2025

Tribunele vor fi protejate de o cupolă din oţel, în timp ce zonele de circulaţie de la exterior şi din jurul stadionului vor dispune de ornamente de plante şi arbori care vor conecta construcţia cu zona verde înconjurătoare.

STADIONUL LOS ANGELES se prefigurează a fi unul dintre cele mai scumpe construite vreodată, suma investită în realizarea sa ridicându-se la 2,6 miliarde de dolari. Aflat în plin proces de construcţie în Inglewood, California, stadionul se doreşte a fi un edificiu impresionant cu o capacitate de 70.000 de locuri, spaţiu de desfăşurare a două echipe NFL, LA Rams şi LA Chargers.

Cu toate acestea, structura stadionului va permite mărirea capacităţii până la mai mult de 100.000 de locuri, pentru a găzdui evenimente majore precum Super Bowl, primul eveniment de acest fel fiind programat pentru 2022.

bancofcalifornia5 copy 1024x576 - Topul stadioanelor recent inaugurate sau care vor fi deschise până în 2025

 

Viitorul stadion Los Angeles va găzdui, de asemenea, şi Jocurile Olimpice din 2028, fiind candidat şi pentru a găzdui Finala Cupei Mondiale din 2026, în cazul în care grupul format din Statele Unite, Mexic şi Canada va fi selectat pentru găzduirea acestui eveniment.

Ambiţiosul proiect se întinde pe o suprafaţă de aproape 75.000 de metri pătrați şi va include spaţii de birouri, o sală de spectacole cu 6.000 de locuri, un spaţiu pentru proiecţia de filme în aer liber, săli de evenimente, spaţii comerciale, un lac şi o cascadă, un hotel exclusivist, restaurante şi un centru comercial în aer liber.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply