Dezvoltatorii imobiliari accelerează investițiile în proiectele mixte cu trăsături de „mini-orașe”

Proiectele care îmbină armonios multiple componente precum birourile, apartamentele și centrele comerciale devin tot mai populare în România, iar dezvoltatorii care lucrează la asemenea complexuri trebuie să aibă în vedere tendințele de consum din piață, dar și ritmul de dezvoltare al infrastructurii locale.

Construcția de apartamente în vecinătatea marilor centre de birouri a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani, iar companiile caută în permanență soluții pentru a se asigura că angajații lor petrec cât mai puțin timp blocați în trafic în circuitul birou-casă.

Simona Urse, associate director, Office Agency, la firma de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, sugerează că apropierea de casă devine un criteriu tot mai important în schimbarea locului de muncă. „Aglomerația, traficul intens și infrastructura defectuoasă au dus la adaptarea dezvoltatorilor, care au găsit soluții și au dezvoltat proiecte multifuncționale care aduc în același loc toate facilitățile: birouri, locuințe, restaurant, grădiniță etc.”, a declarat Urse pentru Real Estate Magazine.

Reprezentantul Crosspoint este de părere că tot mai mulți dezvoltatori vor demara proiecte multifuncționale – mini-orașe în care vom găsi spații de birouri, locuințe, clinici medicale, hotel, grădinițe, unități de retail. Acest cumul de facilități va conduce la scăderea dependenței față de infrastructura orașului.

Deja, dezvoltatorii de proiecte mixte construiesc căi rutiere de acces, parcuri și parcări care se integrează în economia și arhitectura urbană. Aceste elemente sunt operate în parteneriat cu municipalitatea sau chiar sunt transferate în gestiunea autorităților locale.

„Proiectele mixte au multiple avantaje pentru dezvoltatorii capabili să le ducă la final. Vorbim despre mărimea lor (implicit, câștigurile sunt semnificativ mai mari), capacitatea de a dezvolta pe mai multe paliere, ceea ce duce la sinergii ce cresc valoarea întregului proiect și, nu în ultimul rând, oferă o diferențiere față de concurență”, a precizat Silviu Pop, head of research în cadrul firmei de consultanță imobiliară Colliers International România, pentru Real Estate Magazine.

Dezvoltatorii care lucrează la proiecte mixte ar trebui să aibă experiență anterioară în segmentele imobiliare pe care le includ în complex, potrivit analiștilor.

„Putem vedea câteva proiecte mixte livrate în anii următori, pentru care nu s-au început încă lucrările, atât în București, cât și în alte centre regionale puternice. Totuși, există și provocări mari: asemenea proiecte presupun un volum de investiții semnificativ și nu sunt foarte mulți dezvoltatori în România care să poată duce o asemenea povară”, a subliniat Pop.

În primele șase luni din 2019, au fost tranzacționați peste un milion de metri pătrați de terenuri pentru dezvoltare imobiliară. Din volumul total, 6% au reprezentat tranzacții pentru dezvoltări de rezidențial, birouri și proiecte mixte, conform unui raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Bucureștiul începe să recupereze decalajul față de orașele regionale în privința proiectelor mixte

Iași, Brașov și Timișoara sunt orașele regionale unde au fost dezvoltate sau se află în faza de construcție proiecte mixte de anvergură. Cât despre București, aici sunt dezvoltate în prezent mai multe proiecte mixte în diferite zone ale orașului, iar dezvoltatorii au noi planuri de investiții în proiecte de acest tip în anii următori.

Iulius și Atterbury Europe au lansat, la finalul lunii august, prima fază din Iulius Town, cel mai mare proiect mixt din vestul României. Întreg complexul din Timișoara va fi dezvoltat în urma unei investiții de aproximativ 220 de milioane de euro.

În prima etapă vor fi livrate spații de retail de 120.000 de metri pătrați, alți 100.000 de metri pătrați de birouri și 450 de magazine. Tot în această fază vor fi finalizate săli de evenimente, restaurante și cafenele, un parc, dar și o parcare cu peste 4.000 de locuri.

„Proiectul a fost dezvoltat cu gândul la clienţii noştri – oameni de afaceri, angajați, publicul larg – care vor lucra sau vor veni la Iulius Town pentru relaxare”, spun reprezentanții dezvoltatorilor.

Dezvoltatorul Iulius a fost cel care a deschis piața pentru proiecte multifuncționale din România, finalizând primul complex de acest tip în 2012, la Iași.

ubc 2 timisoara a copy 1024x800 - Dezvoltatorii imobiliari accelerează investițiile în proiectele mixte cu trăsături de „mini-orașe”

Tot pe piața timișoreană, antreprenorul Ovidiu Șandor dezvoltă complexul mixt ISHO, care include birouri și apartamente. Întreaga construcție ar trebui să fie finalizată până în 2020, în urma unei investiții de 130 de milioane de euro. Proiectul lui Șandor va avea 50.000 de metri pătrați de birouri, 1.200 de apartamente și un hotel.

La Brașov, dezvoltatorul Ceetrus România a finalizat, în această vară, lucrările la cea de-a treia fază a proiectului de birouri Coresi Business Park, parte din complexul multifuncțional Cartier Coresi. Până în prezent, compania a livrat spații de birouri cu o suprafață totală de 60.000 de metri pătrați, iar dezvoltarea va continua și în următorii ani, urmând să fie atinși 100.000 de metri pătrați. Ceetrus controlează un centru comercial în complex și are în plan și dezvoltarea a 3.000 de locuințe.

Coresi Avantgarden 5 copy 1024x767 - Dezvoltatorii imobiliari accelerează investițiile în proiectele mixte cu trăsături de „mini-orașe”

Compania a achiziționat teren în orașul Reșița, unde intenționează să implementeze modelul de dezvoltare din Brașov.

Tot în orașul de la poalele Tâmpei, dezvoltatorul israelian AFI Europe va livra anul viitor un centru comercial de 45.000 de metri pătrați – AFI Brașov Shopping Mall – și două clădiri de birouri de 25.000 de metri pătrați și 14 etaje.

afi brasov copy 1024x725 - Dezvoltatorii imobiliari accelerează investițiile în proiectele mixte cu trăsături de „mini-orașe”

În Cluj-Napoca, dezvoltatorul belgian Speedwell lucrează la un proiect mixt care va include o clădire de birouri cu șapte etaje și 12.000 de metri pătrați, spații comerciale pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, 236 de locuințe, o grădiniță, precum și alte servicii.

În același oraș, dezvoltatorul ungar Kesz investește într-un proiect mixt cu birouri și apartamente, potrivit lui Urse de la Crosspoint.

În Iași, dezvoltatorul Prime Kapital are în plan construcția unui proiect multifuncțional cu 100.000 de metri pătrați de spații de birouri și 2.500 de apartamente. Întreg complexul ar urma să fie livrat în 2024. Compania mai are în dezvoltare o serie de centre comerciale în orașe mai mici, dar și proiecte rezidențiale premium în Capitală.

În București, dezvoltatorul imobiliar Vastint continuă dezvoltarea proiectului Timpuri Noi Square. Compania va livra în total 100.000 de metri pătrați de spații de birouri și spații comerciale. Componenta de birouri va fi completată de apartamente, însă dezvoltatorul nu a precizat când va demara construcția părții rezidențiale cu o suprafață de 50.000 de metri pătrați.

vastint copy 1024x378 - Dezvoltatorii imobiliari accelerează investițiile în proiectele mixte cu trăsături de „mini-orașe”

Între timp, Vastint a livrat un proiect de birouri separat în zona Orhideea-Basarab. În apropiere, dezvoltatorul lituanian Hanner ridică un proiect de birouri care are și o componentă rezidențială. În proiect vor fi integrate și trei clădiri monument care vor fi recondiționate de către investitor.

În zona de centru-vest, dezvoltatorul River Development are în plan dezvoltarea proiectului mixt gigant Sema Parc pe o suprafață de aproape un milion de metri pătrați. Segmentul de birouri va ocupa 54% din suprafață, în timp ce componenta de rezidențial va avea o cotă de 32%. Spațiile comerciale și hotelurile vor avea cote de 10%, respectiv 2% din platformă. Compania spune că suprafața construită va acoperi 30% din întreaga platformă.

Sema Office copy 1024x575 - Dezvoltatorii imobiliari accelerează investițiile în proiectele mixte cu trăsături de „mini-orașe”

În paralel, dezvoltatorul lucrează la proiectul The Light, în zona bulevardului Iuliu Maniu. Compania va livra prima din cele trei clădiri de birouri din complex, urmând să ridice și 196 de apartamente.

În zona Expoziției, dezvoltatorii Țiriac Holdings, London Partners și Forte Partners au în plan dezvoltarea de proiecte mixte. Locația a devenit deja unul dintre principalii poli de dezvoltare imobiliară, în special pe segmentele de birouri și locuințe.

Cei de la One United Properties investesc masiv în proiecte mixte în București. În zona Floreasca, dezvoltatorul lucrează la proiectul mixt One Floreasca City, care include o clădire de birouri și trei blocuri cu apartamente de lux. În complex va fi integrată și clădirea fostei hale Ford, care va fi restaurată și transformată într-un centru comercial operat de către Auchan. Întreg complexul va fi dezvoltat în urma unei investiții de aproximativ 100 de milioane de euro.

În a doua jumătate a anului 2019, One United Properties demara lucrările de construcție la componenta de birouri din proiectul One Cotroceni Park. Noul proiect mixt va include și componente de retail și rezidențial, fiind dezvoltat pe fosta platformă Ventilatorul, lângă viitoarea stație de metrou Academia Militară. Birourile vor fi livrate în două faze, cu suprafețe de 44.000 de metri pătrați, respectiv 34.000 de metri pătrați. Dezvoltatorul spune că proiectul prevede suprafețe clasice pentru un parc de afaceri, dar și spații la etaje superioare cu terase tip „rooftop garden”.

Tot One United Properties a demarat construcția unui proiect mixt în zona Timpuri Noi din București, prin intermediul diviziei NEO. Proiectul rezidenţial, care va include o componentă comercială, este situat pe un teren intravilan de 3.835 de metri pătrați.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.29, Septembrie 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

One Comments

Leave a Reply