Zone cunoscute pentru investițiile imobiliare importante ce s-au derulat în ultimii ani, precum Șoseaua Nordului, Floreasca, Băneasa, Pipera sau Barbu Văcărescu, încep să își atingă limita superioară a potențialului de dezvoltare rezidențială și de birouri, din cauza infrastructurii încă neadaptate numărului în creștere de locuitori și persoane ce tranzitează aceste zone, dar și din cauza atingerii unui grad înalt de ocupare a terenurilor.
În acest context, investitorii imobiliari încep să se orienteze către alte zone cu potențial din partea de nord a Capitalei. Pentru zonele Expoziției, Bucureștii Noi – Străulești, Jandarmeriei sau Sisești, un număr ridicat de proiecte rezidențiale și de birouri sunt programate pentru a fi începute și finalizate în următorii ani.
Terenurile compacte, de suprafață mare, accesul facil și planul de dezvoltare a unei noi linii de metrou, cu două stații în proximitate, au făcut din zona Piața Presei un nou punct de atracție pentru investitori.
Unul dintre cele mai importante proiecte din zona Bulevardului Expoziției este construcția Ana Tower, care va fi cea mai înaltă clădire din București, situată în afara aglomerării de birouri din zona Aurel Vlaicu. Proiectat să aibă 24 de etaje supraterane şi o înălţime de peste 100 de metri, imobilul va însuma 33.000 de metri pătrați de spaţii de birouri – aproximativ 1.300 de metri pătrați pe fiecare etaj.
Parcarea noului turn de birouri va fi dispusă pe trei niveluri și va oferi spații de parcare pentru circa 450 de mașini. Proiectul este situat lângă hotelul Crowne Plaza, adiacent Bulevardului Poligrafiei, la 500 de metri de rondul de la Piața Presei Libere și Parcul Herăstrău, respectiv la 650 de metri de viitoarea stație de metrou Montreal. De asemenea, Ana Tower este proiectat pentru a obține standardul de atestare LEEDS Platinum, iar terminarea lucrărilor este programată pentru finalul anului 2019 – începutul anului 2020.
Pe lângă Ana Tower, mai există în acest moment în dezvoltare alte câteva proiecte importante de birouri, în aceeași zonă apropiată de Piața Presei Libere. Expo Business Park are planificată începerea construcției anul acesta, cu predarea programată până la finalul anului 2020. Acesta va însuma o suprafață de aproximativ 38.000 de metri pătrați. La începutul anului a obținut autorizația de construcție și proiectul City Rose Park. Dezvoltat de grupul Atenor, acest proiect major era deja anunțat și se aștepta eliberarea autorizației de construire.
Atenor este unul dintre dezvoltatorii importanți de pe piața europeană, care a ales, la finalul lui 2018, să intre pe piața din România și se axează atât pe segmentul de birouri, cât și pe cel rezidențial. Grupul se află în așteptare pentru obținerea autorizației de construire pentru proiectul rezidențial UP-site Bucharest, ce va fi, probabil, destinat închirierii. De asemenea, la capitolul investiții în spații de birouri, belgienii au început lucrul și la proiectele Dacia 1 (ce va îngloba Casa Cesianu, de pe Bulevardul Dacia) și Hermes Business Campus, localizat în centrul de birouri din Pipera, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu.
În zona centrală, „vedeta” noilor proiecte rezidențiale și de birouri este tot un dezvoltator străin. Hagag a achiziționat, în prima jumătate a anului, Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei, urmând să îl integreze într-un proiect de birouri cu fostul sediu al Petrom (H Victoriei 109). Pe lângă proiectele rezidențiale deja lansate, H Pipera Lake și H Victoriei 139, israelienii au venit recent și cu proiectul H Pipera Forest, situat în apropierea pădurii Pipera și a Centurii Bucureștiului, și pregătesc, totodată, un proiect rezidențial de dimensiuni mai mici, în zona Primăverii.
Zonele Sisești, Străulești și Jandarmeriei, unde există disponibile terenuri de dimensiuni mari, urmează să ajungă în prim-planul dezvoltărilor imobiliare rezidențiale cu mai multe proiecte de mari dimensiuni
Dintre numeroșii investitori străini și autohtoni care au achiziționat terenuri în zona de nord și sunt în faza avansată a demarării proiectelor rezidențiale, cel mai important este Vastint, parte a grupului IKEA, care se apropie cu pași repezi de lansarea complexului rezidențial din zona Sisești, în valoare de aproximativ un miliard de euro, ce va fi proiectat ca un oraș în miniatură, incluzând case, blocuri de locuințe, spații comerciale, școală, grădiniță și numeroase alte servicii.
Situat în apropierea stației de metrou Străulești, proiectul suedezilor se va desfășura pe o suprafață de 48 de hectare. Dezvoltatorul urmărește revitalizarea zonei, prin construirea unui ansamblu mixt, predominant rezidențial. Conform site-ului proiectului, „intenția este aceea de a crea o comunitate bine conectată, autonomă, într-un mediu de viață durabil și confortabil”. Cu investiții importante în portofoliu, până acum în sectorul office, suedezii au finalizat proiectul Timpuri Noi Square și urmează să finalizeze integral anul acesta și complexul de spații de birouri Business Garden Bucharest.
În aceeași zonă de nord, în care au fost tranzacționate o serie de terenuri valoroase în ultimii ani, omul de afaceri Teia Sponte pregătește un proiect rezidențial cu 12 blocuri, pe un teren pe care a funcționat un depozit al fostei fabrici Marmura, lângă fosta Bază Nautică și de Agrement Străulești.
Aproape de lotul de teren al dezvoltatorului Vastint, investitorul orădean Prima Residence, cel mai mare din Oradea, a achiziționat 49.200 de metri pătrați pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, cu circa 12 milioane de euro, de la firma cu capital spaniol Delorian Group. Investitorul orădean a intrat pe piața din Capitală prin două tranzacții importante cu terenuri, cumpărând, de asemenea, 3.000 de metri pătrați pe Bulevardul Mărășești, lângă Seminarul Teologic, cu circa două milioane de euro, de la asociația de parașutism TNT Brothers.
Pe lângă investițiile de amploare din zona de nord, și alte zone au fost vizate de dezvoltatori importanți. Cu un teren de dimensiuni mari și o activitate în principal în zona de retail, belgienii de la Liebrecht & wooD încep, la sfârşitul lui 2019, construcţia unui amplu proiect rezidenţial în Frumuşani, lângă Bucureşti. Ansamblul va avea, până la finalizare, aproximativ 4.000 de unități rezidențiale.
Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019.