Piața imobiliară la nivelul Uniunii Europene a înregistrat anul trecut o creștere medie de peste 4%, iar atât prețul imobilelor, cât și cel al chiriilor este în ascensiune. Problema ponderii mari a cheltuielilor generate de locuință în veniturile unei persoane se remarcă nu doar în țara noastră, ci și în statele vestice, unde, în anumite orașe, chiriile ating valori amețitoare.
Cătălin Socol
Germania este în continuă expansiune, iar în centre urbane dezvoltate, precum Berlin, Hamburg, Stuttgart și München, chiriile continuă să atingă valori mari. Foarte mulți oameni care lucrează în aceste orașe încep să întâmpine probleme în a-și găsi o locuință cu un cost lunar rezonabil. Pentru a rezolva această problemă, nemții au găsit o soluție: aderarea la o cooperativă de locuințe.
Good to know
Peste 2.000 de asociații de tip cooperativă, destinate construirii de locuințe, ființează în acest moment, în Germania
Astfel, în aceste cooperative s-au creat locuințe care, cu propriul spațiu de dormit, baie proprie și un mic loc de gătit, spre exemplu, oferă zone de zi și relaxare comune pentru toți locuitorii – de la un living comun și bucătării comune spațioase, în plus față de micile spații de gătit individuale, până la terasă comună, cafenele sau magazin destinat comunității. Au reușit în acest fel să combine necesitatea unui cost rezonabil cu spațiu individual pentru fiecare dintre locuitori și zone comune generoase.
WagnisART, din München, a primit Premiul german pentru dezvoltări urbane, în 2016
Onorată cu Premiul german pentru dezvoltări urbane (Deutscher Städtebaupreis) în anul 2016, cel mai bun exemplu de astfel de cooperativă de locuințe din Germania este WagnisART, din orașul München. Complexul WagnisART a fost construit de către o asociație cooperativă, acest gen de asociații cunoscând în Germania ultimilor ani un avânt puternic. Astfel, la începutul construcției, membrii asociației și-au adus contribuția printr-o participare de 30% din costul total de construcție, iar restul a fost susținut de către landul bavarez.
Având în vedere standardele ridicate la care a fost proiectată clădirea, costurile totale de 41 de milioane de euro sunt considerate foarte scăzute pentru nemți. La finalizarea construcției, cooperativa a rămas singurul proprietar, iar rezidenții sunt doar acționari. În cazul în care un rezident dorește să se mute, acesta va primi înapoi partea cu care a participat în cadrul asociației. WagnisART conturează astfel o nouă idee: comunitate în locul proprietății. Guvernul bavarez a subvenționat 30% din costul construcției apartamentelor printr-o subvenție specială, bazată pe nivelul venitului (Einkommensorientierte Zusatzförderung/EOF), și 40% în baza așa-numitului model München.
Complex rezidențial cu 138 de apartamente, distribuite în cinci clădiri
WagnisART este considerat un proiect pionier în zona de locuințe comunitare și reprezintă un complex rezidențial cu 138 de apartamente. Acestea sunt distribuite în cinci clădiri separate, toate conectate prin mai multe pasarele și combinând locuințe, zone de lucru, zone de relaxare, spații verzi și chiar și un magazin. Un aspect foarte interesant este că, în primele etape ale proiectului, a existat o strânsă cooperare între arhitecți și viitorii rezidenți ai complexului. Această participare a permis locuitorilor să se identifice mai bine și să contureze, după nevoile lor, imaginea spațiilor destinate viitoarei comunități. Alături de piațeta publică, pasarelele care conectează cele cinci corpuri oferă o a doua zonă semipublică între clădiri. Aceasta deservește ca centru social pentru persoanele care trăiesc în WagnisART.
Terasele de la nivelul acoperișului formează o altă parte importantă a spațiului comun, iar două dintre cele cinci imobile au chiar grădini pe acoperiș, destinate tuturor locuitorilor. Din totalul de 138 de apartamente, 84 sunt organizate ca locuințe comune: fiecare dintre acestea oferă spațiu privat pentru fiecare dintre rezidenți, cu chicinetă și baie proprie, pentru una până la trei persoane. Bucătăria comună spațioasă și living-ul comun sunt disponibile pentru toți locuitorii complexului, pentru un număr de până la 11 persoane, în funcție de dimensiunea fiecărui spațiu. Pentru a asigura un standard înalt al locuirii, plafoanele apartamentelor au fost izolate fonic, așa încât zgomotul care s-ar putea produce în spațiile comune să nu deranjeze locuitorii.
Fiecare locuitor a fost de acord să lucreze pentru întreținerea proiectului 20 de ore pe an
Asociațiile cooperative au fost create nu doar pentru a oferi locuințe la prețuri accesibile, ci și pentru a asigura un standard înalt de locuire, atât din punct de vedere constructiv, al materialelor și finisajelor folosite, dar și din punct de vedere al organizării spațiale. Foarte interesant este conceptul de comunitate, pe care locuitorii acestor clădiri l-au înțeles și l-au îmbrățișat de la bun început. Emblematic pentru acest spirit este faptul că, în WagnisART, fiecare din cele cinci clădiri poartă numele unui continent, sugerând că acest proiect este un model de conviețuire în contextul unei globalizări accelerate, un model de utopie socială pusă în practică, după cum remarcă și cei de la Goethe-Institut.
Astfel, proiectul oferă locuințe la prețuri mici, dar se bazează pe înțelegerea conceptului de locuire în comunitate, ce a fost dezvoltat încă de la debutul proiectului, când viitorii rezidenți au ales și au hotărât împreună cum să organizeze spațiile, ce tip de zone comune doresc, cum să mobileze sau să amenajeze apartamentele. Mai mult, fiecare dintre locuitorii ineditului complex a fost de acord să lucreze pentru întreținerea proiectului un număr de 20 de ore pe an.
La momentul conceperii proiectului, în cadrul unui atelier de lucru, arhitecții au fost cei care au jucat rolul de moderatori ai discuțiilor dintre viitorii rezidenți. Deși a însemnat o creștere a costurilor, locuitorii și-au dorit ca cele cinci corpuri de clădire să fie conectate între ele prin pasarele suspendate, așa încât fiecare membru al comunității să aibă acces ușor, din interior, la oricare dintre facilitățile integrate în complex.
Ideea de a construi astfel de locuințe comunitare se propagă cu rapiditate în Germania, iar organizația ce se ocupă de acest lucru, Genossenschaftliche Immobilienagentur (adică Agenția de Cooperare Imobiliară/GIMA) din München, avea anul trecut nu mai puțin de 23 de membri, asociații nonprofit din domeniul construcțiilor. În acest moment, în toată țara există peste 2.000 de asociații de tip cooperativă, destinate construirii de locuințe, iar ele înglobează peste trei milioane de membri.
Proiectul WagnisART a conturat un spațiu inedit, care asigură un trai de înaltă calitate la prețuri accesibile și poate reprezenta un model și pentru celelalte orașe europene ce se confruntă cu probleme similare, inclusiv Bucureștiul. De asemenea, la construirea complexului, acesta a fost conceput pentru a oferi locuințe pasive, cu consum redus de energie, iar dacă două dintre terasele imobilelor dispun de grădini, destinate recreerii, altele au fost acoperite cu panouri fotovoltaice, pentru a asigura o parte din consumul energetic al complexului.
Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr. 25, Martie 2019