Sectorul construcțiilor din România a crescut cu 18,2% în primul trimestru din 2019 în comparație cu cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, datorită activității în creștere din segmentele de comercial și rezidențial.
Activitatea de construcție din sectorul locuințelor s-a mărit cu 22,3% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut.
Construcțiile rezidențiale au crescut cu o rată anualizată 23,5% în primul trimestru din 2019. Activitatea în sectorul comercial a înregistrat o creștere anualizată de 11,2%, iar lucrările de construcții inginerești, legate de investițiile publice, s-au contractat cu 2,1% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) citate de către ING.
”Datele privind sectorul construcțiilor sugerează a contribuție pozitivă a sectorului la creșterea PIB în primul trimestru din 2019. Mai este loc pentru extindere în sector în condițiile în care fondurile europene care ar urma să intre în țară ar trebui să sprijine și activitatea din sectorul construcțiilor. Saltul din piața rezidențială ar putea oferi confort băncii centrale pentru a îngusta politica (monetara – n.r.)”, scrie Ciprian Dascălu, economistul-șef ING România, într-o notă transmisă investitorilor.
Rata de absorbție de fonduri europene a României era de 20% la 1 februarie 2019, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene. Această valoare se referă la banii atrași din Fondurile Europene Structurale și de Investiții. Sumele rambursate de la Comisia Europeană totalizează 6,2 miliarde euro.