După întreruperile semnificative înregistrate pe lanțurile logistice în contextul pandemiei COVID-19, companiile au început să mute capacități de producție mai aproape de piețele lor principale cu scopul de a limita riscurile unor noi blocaje în transportul mărfurilor.
Astfel, piața din Europa Centrală și de Est a devenit una dintre regiunile urmărite de multe companii industriale care doresc să aibă o poziție solidă în Europa.
Începând cu anul 2023, companiile europene au devenit tot mai interesate să-și reducă dependența față de importurile străine și să-și scurteze lanțurile de furnizare, potrivit unei cercetări realizate de Savills și Tritax EuroBox.
Pe măsură ce companiile caută opțiuni noi de locații industriale în diferite areale geografice, acestea se confruntă cu decizii dificile. Alegerea locației este o decizie complexă; ideal ar fi să existe un depozit cu costuri de operare reduse, într-o piață cu standarde ESG ridicate, relații geopolitice stabile, un mediu de afaceri deschis și transparent, aproape de piețele-cheie de consum, potrivit unui raport al Savills.
În contextul integrării globale și al reducerii barierelor comerciale, companiile au ales inițial să externalizeze producția ca măsură de reducere a costurilor. Dar când au apărut șocuri de aprovizionare și companiile au devenit mai preocupate de performanța lor ESG, multe au considerat nearshoring-ul ca o soluție potențială.
Totuși, reorientarea lanțurilor globale de aprovizionare nu este un proces ieftin. Având în vedere că, în ultimii ani, economiile s-au confruntat cu dobânzi mari și o inflație chiar și de două cifre, problema costurilor este din nou în prim-planul discuțiilor. Creșterea chiriilor este principala preocupare a ocupanților, conform Sondajului European Real Estate Logistics.
Dar aici apare dilema – locațiile care punctează bine la pilonul de cost economic nu tind să puncteze la fel de bine la pilonii de reziliență, mediu de afaceri și ESG, potrivit Nearshoring Index realizat de Savills.
Good to know
România se află pe locul 24 în Nearshoring Index 2024
În ediția din acest an, Portugalia este considerată cea mai atractivă destinație pentru nearshoring, urmată de Cehia și Polonia. În indexul care include în total 26 de state, România este plasată pe poziția 24.
Huburile cu costuri reduse rămân populare
Centrele cu costuri reduse au fost, tradițional, cei mai mari beneficiari ai externalizării, iar acest lucru nu pare să se schimbe, întrucât ocupanții continuă să fie atenți la costuri. Vietnam și Mexic au avut performanțe mai bune în index, deoarece diferența lor de cost față de alte piețe a crescut odată cu includerea chiriilor și costurilor energetice. Aceste locații cu costuri mai mici experimentează, de asemenea, o cerere crescută din partea producătorilor; Vietnamul, de exemplu, găzduiește cea mai mare fabrică globală a Intel, iar Samsung își produce acum jumătate din telefoane acolo.
Multe companii, cum ar fi Volvo și BYD, au căutat să deschidă unități de producție în Mexic ca o poartă de acces ieftină către consumatorii americani. Acest lucru s-a întâmplat la o asemenea scară încât, până la sfârșitul anului 2022, Mexicul a depășit China ca cea mai mare sursă de importuri a SUA.
Companiile occidentale care doresc să găsească alternative la China din cauza tensiunilor geopolitice crescute dintre SUA și China trebuie să se confrunte cu faptul că această țară rămâne cel mai mare exportator din lume. Din acest motiv, precum și datorită infrastructurii de înaltă calitate și forței de muncă numeroase din China, multe companii au fost nevoite să adopte o strategie „China plus one”, iar cei mai mari beneficiari sunt Thailanda, Vietnam și Mexic.
Fiind a doua cea mai mare economie din lume, China este incredibil de integrată în lanțurile globale de aprovizionare. Deși Mexicul a depășit China ca cel mai mare importator al SUA, importurile chineze în Mexic au crescut cu 91% în ultimii cinci ani, conform Administrației Generale a Vămilor din China. Americanii pot cumpăra un număr tot mai mare de bunuri din Mexic, dar aceste importuri încă depind de componente fabricate în China.
Pentru afacerile care vizează consumatorii europeni, locații precum Polonia, Portugalia și Republica Cehă tentează adesea cu costuri reduse și deschidere la piața unică europeană, care oferă frontiere deschise, libera circulație a capitalului și stabilitate.
Extinderea pilonului economic pentru a include toate costurile de operare înseamnă că unele economii avansate au coborât în clasamente. Cu toate acestea, există exemple de producători care aleg aceste locații, adesea pentru a accesa producția cu specialiști calificați și cu valoare mai ridicată. Acest lucru tinde să fie valabil în sectoare mai sensibile la geopolitică, precum și la politica comercială și industrială, cum ar fi producția de semiconductori, vehicule electrice și energie.
Suedia, de pildă, devine un punct fierbinte pentru investițiile în baterii atât din partea producătorilor interni, cât și a celor străini, cum ar fi Northvolt și Shanghai Putailai New Energy Technology.
În Marea Britanie, cererea pentru spații industriale din partea producătorilor a înregistrat o creștere mai mare decât orice alt sector, crescând cu 32% din 2021 și reprezentând acum 58,5 milioane de metri pătrați de spațiu de depozitare.
Această tendință este cea mai evidentă în SUA, care a înregistrat o creștere a locurilor de muncă în producție – de la pandemia de COVID-19, au fost anunțate peste 870.000 de locuri de muncă în acest sector, conform Reshoring Initiative.
Cu toate acestea, merită menționat că 39% din locurile de muncă în producție anunțate anul trecut au fost în domeniul fabricării de baterii pentru mașini electrice, procesoare și energie solară.
Când nearshoring-ul a început să apară ca o mega-tendință post-COVID-19, au existat îngrijorări cu privire la o perturbare globală a lanțului de aprovizionare. Ceea ce s-a întâmplat până acum este mai degrabă o schimbare subtilă. Tendințele actuale în producție par să arate că, deși companiile se stabilesc în locații noi, ele continuă să prioritizeze reducerea costurilor și creșterea eficienței economice – ceea ce a condus externalizarea lanțului de aprovizionare global în anii 1990 și 2000.
Însă diversificarea crescută a lanțurilor de aprovizionare prin nearshoring poate ajuta la amortizarea șocurilor și, la rândul său, la reducerea volatilității economice resimțite de gospodării, potrivit cercetării Savills.
Nearshoring Index 2024
Poziție Țară
1 Portugalia
2 Cehia
3 Polonia
4 Suedia
5 Japonia
6 Singapore
7 Canada
8 Coreea de Sud
9 Spania
10 Marea Britanie
….
24 România
25 Irlanda
26 Belgia
Sursă: Savills Research
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.55.