Tranzacțiile imobiliare se apropie de valoarea unui miliard de euro în 2024

Alex Moldovan

, Real News

Tranzacțiile imobiliare în prima jumătate a acestui an au atins o valoare totală de 419 milioane de euro  în România, ceea ce reprezintă o creștere de două ori și jumătate față de volumul din aceeași perioadă a anului trecut, arată raportul Colliers privind evoluția pieței imobiliare în primul semestru al acestui an.

Perspectivele rămân favorabile, iar cu un volum semnificativ de tranzacții în desfășurare, inclusiv unele recente în care proprietarii doresc o finalizare rapidă, atingerea pragului de 1 miliard de euro în 2024 pare un obiectiv realizabil, apreciază consultanții Colliers. 

Activitatea de tranzacționare a fost dominată de active industriale și de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă față de anii anteriori, când birourile erau predominante. Criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) devin din ce în ce mai importante în procesul decizional al investitorilor imobiliari, băncilor și chiriașilor, subliniază consultanții Colliers în raportul publicat recent, explicând că deși potențialul pieței pe termen lung rămâne semnificativ, există totuși provocări pe termen scurt și mediu. 

„Comparativ cu anul precedent, 2024 este mult mai activ. Există nume noi de investitori și mai multe tranzacții în lucru care au șanse bune de a se închide anul acesta. Una din provocarile principale rămâne disponibilitatea și costul finanțării, care în prezent este de circa 6%. În plus, vedem o atenție sporită acordată calității tehnice și standardelor ESG ale proprietăților,”punctează Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers România.  

Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro.  

Alte două tranzacții majore pe piața de birouri, intermediate de Colliers, au avut un impact semnificativ asupra stabilizării randamentelor pieței în acest an. Prima tranzacție a implicat vânzarea parcului de birouri The Landmark, un spațiu de clasa A din zona Pieței Romane, cu o suprafață închiriabilă de 23.500 de metri pătrați, vândut de Cerberus Capital Management și partenerul său regional, Revetas Capital. A doua tranzacție, consiliată de Colliers, a fost achiziția clădirii de birouri myhive Victoriei de către AFI Europe de la IMMOFINANZ, evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro, cu Colliers și Cushman & Wakefield Echinox desemnate ca agenții în co-exclusivitate. 

„Aceste două tranzacții sunt emblematice pentru piața de birouri din România, consolidând interesul și încrederea investitorilor în acest sector imobiliar. Achiziția myhive Victoriei va aduce o schimbare pozitivă în Centrul Vechi al Bucureștiului prin renovarea unei clădiri emblematice a capitalei, iar vânzarea proiectului The Landmark este cea mai importantă tranzacție din piața de birouri din ultimul an și jumătate, fiind finalizată într-un context în care interesul băncilor pentru anumite sectoare imobiliare, în special pentru birouri, este destul de limitat.” completează  Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers. 

În contextul actual, experții Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacții de circa 5,5 miliarde de euro pentru întregul an 2024, reprezentând aproximativ jumătate din media pe 10 ani. Polonia a dominat volumele regionale, cu aproape 50% din total, datorită creșterii semnificative a activității locale în al doilea trimestru. 

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA