Evoluție spectaculoasă pe piața închirierilor de apartamente în regim hotelier

Alex Moldovan

, Real News

Cea mai recentă ediție a raportului Romania Hotel Market al Crosspoint Real Estate oferă o analiză detaliată a situației actuale a pieței hoteliere din România, acoperind atât facilitățile de cazare tradiționale, cât și dezvoltarea industriei închirierilor de apartamente în regim hotelier. 

În București, piața închirierilor de apartamente în regim hotelier a avut o evoluție spectaculoasă în perioada post-pandemică. Doar în 2023, această industrie a generat venituri de 41,3 milioane de euro în capitală, o cifră aproape dublă în comparație cu 2019 și cu 46% peste cea înregistrată în 2022. Cu o medie de 3.942 de proprietăți listate, aceasta s-a tradus într-un venit mediu anual de 10.500 de euro și un venit lunar de 875 euro pe proprietate. În ceea ce privește oferta, în 2023 au existat mai puține listări decât în 2019, înainte de pandemie, majorarea veniturilor provenind în principal dintr-o creștere de peste 60% a tarifului mediu zilnic (ADR), la 62 de euro. 

2023 a fost primul an post-pandemic în care cererea a reflectat o creștere a industriei turismului, fără a fi influențată de evenimente atipice.

„Dacă în 2022 creșterea cererii pentru astfel de proprietăți s-a datorat în mare parte fluxului de refugiați ucraineni, în 2023 s-a revenit la condițiile obișnuite de piață, majoritatea oaspeților cazându-se în scop de agrement și de afaceri, pe măsură ce refugiații rămași au gasit opțiuni de cazare pe termen lung”, spune Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate   

Piața a cunoscut, de asemenea, o schimbare notabilă în ceea ce privește distribuția geografică: în timp ce în anii anteriori, oferta de apartamente în regim hotelier era concentrată în principal în centrul orașului, în prezent există o disponibilitate echilibrată de unități de cazare pe termen scurt în toate zonele din București. 

Cu o medie de 4.550 de listări și venituri de aproximativ 24 de milioane de euro înregistrate în primul semestru al acestui an, este de așteptat ca industria închirierilor în regim hotelier din capitală să depășească nivelul anului precedent cu peste 25%. ADR a înregistrat până în prezent o creștere modestă, la 63,7 de euro pe noapte, în timp ce rata de ocupare a rămas similară cu cea înregistrată în 2023, la 55%. 

„Industria nu este profitabilă doar în București. Brașov, Constanța și Cluj-Napoca sunt trei piețe regionale unde închirierea de apartamente pe termen scurt generează randamente semnificative. De fapt, Brașovul chiar depășește ușor capitala în ceea ce privește performanța, cu un venit mediu anual de 10.923 de euro pe proprietate”, adaugă Timofte.

Cu un venit anual total de 9,3 milioane de euro în 2023, performanța închirierilor în regim hotelier din Cluj-Napoca este parțial influențată de faptul că orașul găzduiește două dintre cele mai mari festivaluri din România, Electric Castle și Untold. În lunile iulie și august, când se desfășoară aceste evenimente, sunt listate pentru închiriere cele mai multe proprietăți, înregistrându-se cele mai ridicate tarife.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA