Investițiile imobiliare comerciale din România ar putea atinge 700 de milioane de euro în 2024

Tranzacțiile imobiliare de investiții din sectorul imobiliar comercial local au totaliza 419 milioane de euro în S1 2024 și ar putea atinge în jur de 700 de milioane de euro până la finalul anului, în creștere față 2023, potrivit unei analize Colliers.

Rezultatul din primele șase luni plasează România în topul celor mai mari șase piețe din Europa Centrală și de Est (ECE) în care mai intră Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Volumul de investiții s-a ridicat la 500 de milioane de euro în 2023, fiind generat în principal de sectorul industrial și de cel al birourilor.

Perspective de creștere ale investițiilor pe termen mediu și lung

Robert Miklo, Director, CEE Investment Services în cadrul Colliers, susține că în orașe regionale vom vedea tranzacții cu proiecte industriale și de retail, în timp ce Bucureștiul ar putea genera noi tranzacții pe segmentul birourilor.

Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers, a adăugat că perspectivele pentru 2024 sunt bune în ciuda costului riscului. Sunt posibile reduceri de dobânzi și au apărut semne că piața a atins minimele de activitate și prețuri în Occident.

Pe partea de birouri, cererea nouă a fost moderată în S1 2024, fiind închiriate spații în suprafață totală de 160.000 mp în București. Cererea nouă a atins circa 64.000 mp, în creștere cu 7% față de 2023.

Anul acesta a fi livrată o singură clădire de aproximativ 16.000 mp în București, în timp ce livrările noi ar putea crește semnificativ începând cu 2026.

În zona de retail, experții Colliers estimează că pragul de 5 milioane mp de spații comerciale moderne va fi depășit în 2026-2027, de la un stoc de 4,6 milioane mp în prezent.

Pe segmentul industrial, stocul total a atins 7,3 milioane mp de spații închiriabile, iar în fază de dezvoltare se află alți 800.000 mp care ar trebui finalizați până la finalul anului 2025.

Potrivit lui Silviu Pop, tendința de nearshoring/friendshoring rămâne valabilă și va consolida în continuare sectorul de producție. În schimb, volumul de închirieri noi s-a diminuat cu 29% în S1 2024 față de perioada similară a anului trecut. O explicație o reprezintă lipsa unor contracte foarte mari de închiriere.

În zona rezidențială, presiunea pe cerere este ridicată în timp ce volumul de noi livrări este limitat pe fondul activității reduse de autorizare a noilor proiecte.

Pe segmentul terenurilor, anul acesta se dovedește propice pentru achiziții strategice, fiind potențial de dezvoltare pentru proiectele de regenerare urbană.

În cazul lucrărilor de construcții, România a atins recorduri aproape istorice pe fondul investițiilor masive finanțate din fonduri europene.

„Concurența dintre sectorul privat și cel de stat, creșterea salariilor și prețurile materialelor aflate sub presiune au tensionat piața, ducând la o creștere a costurilor pe piața construcțiilor din România începând cu a doua jumătate a anului 2023”, a spus Silviu Pop.

Acesta a mai spus perspectivele pe termen mediu și lung ale României și ale sectoarelor imobiliare sunt promițătoare.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA